Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vergi Gelirleri açısından tekstil ve otomotiv sektörleri

Yazının Giriş Tarihi: 16.06.2014 09:48
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.06.2014 09:48

 

 

Geçen hafta, TİSK’in bütçe açığı ile ilgili uyarısını yazarken, bu yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranlarının beklediğini belirterek buna göre değerlendirme yapacağımızı eklemiştim.

Oradan devam edelim…

Türkiye İstatistik Kurumu 2014’ün ilk çeyreğine ilişkin büyüme oranının yani Gayri Safi Yurtiçi Hasıla değerinin sabit fiyatlarla yüzde 4.3 oranında arttığını açıkladı.

Bunu biraz daha açalım…

Üretim yöntemiyle gayri safi yurtiçi hasıla tahmininde, 2014 yılı birinci çeyreği bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 oranında artarak 29.2 milyar TL oldu. Bu artış cari fiyatlarla yüzde 14.8’e karşılık geliyor ve 407.3 milyar TL’yi buluyor.

Harcama Yöntemiyle Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’ya baktığımızda ise, hanehalklarının nihai tüketim harcamalarının yüzde 2.9, Devletin nihai tüketim harcamalarının yüzde 8.6, mal ve hizmet ihracatının yüzde 11.4 ve ithalatın binde 8 oranında arttığını, buna karşılık gayrisafi sabit sermaye oluşumunun ise binde 5 oranında azaldığını görüyoruz.

Bunlar da ekonomiye ilişkin gösterge olmakla birlikte esas dikkat tabii ki büyüme oranında ve yüzde 4’ler seviyesindeki büyüme oranı ekonomideki canlanma ve istikrar ile bilhassa 2023 hedeflerine ulaşmak için yeterli kabul edilmiyor.

* * *

Hep söylüyorum ekonomide en önemli husus “üretim” diye. Üretim olmadan istihdamdan ihracata kadar hiçbir şeyden bahsedemezsiniz çünkü…

Tabii ki üretim, vergi gelirleri haliyle bütçe açığı yönüyle de önemli.

Yani üreteceksiniz ve kazanacaksınız ki vergisini ödeyebilin…

Geçen ay Bursa’nın Gelir Vergisi rekortmenlerini değerlendirirken bu konuya değinmiştim.

2013 yılı kazançları üzerinden yüksek düzeyde kurumlar vergisi ödeyen ilk 100 rekortmen ile kurumlar vergisine ilişkin veriler Bursa Vergi İdaresi Başkanı İbrahim Saydam tarafından yapılan yazılı açıklama ile duyuruldu.

Buna göre Bursa’da 22 bin 788 firma kurumlar vergisi beyannamesi verdi. Beyan edilen kurumlar vergisi matrahı önceki yıla göre yüzde 24.76 oranında yükselerek, 3 milyon 900 bin 65 TL'den 4 milyon 865 bin 851 TL'ye çıktı.

Gelelim ilk 100 kurumlar vergisi rekortmenine ilişkin değerlendirmeye…

İlk 100 kurumlar vergisi rekortmeninin tahakkuk eden vergi tutarı 384.4 milyon TL ve geçen yıla göre yüzde 23.7 oranında artmış durumda.

Burada bir ayrıntı verip son 5 yılda Bursa’daki kurumlar vergisi rekortmenlerinin tahakkuk eden vergi toplamlarının yaklaşık 2 kat artarak 201 milyon TL’den 385 milyon TL’ye yükseldiğini belirtelim.

Bu veri, Bursa’nın ürettiğinin ve yukarıda değindiğimiz ekonomide ana faaliyet olan üretimi en iyi şekilde yerine getirdiğinin, dolayısıyla vergisini de ödediğinin çok güzel bir göstergesidir.

Bursa’daki Kurumlar Vergisi rekortmenlerinin sektörel dağılımının incelediğimizde ise doğal olarak tekstil ve otomotivin ağırlığını görüyoruz.

İlk 100 kurumlar vergisi rekortmeni arasında tekstil sektöründe faaliyet gösteren 29 firma ve otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösteren 25 firma yer alıyor. İki sektör yüzde 54’e karşılık geliyor.

Ancak otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösteren 25 firmanın tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarı, tekstil sektöründe faaliyet gösteren 29 firmanın tahakkuk eden vergi toplamından yaklaşık 2,5 kat daha fazla.

İlk 100 kurumlar vergisi rekortmeni olup da tekstil sektöründe faaliyet gösteren 29 firmanın tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarı 63.1 milyon TL olmasına karşın, otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösteren 25 firmanın tahakkuk eden kurumlar vergisi tutarı 147.6 milyon TL’yi buluyor. Bu da toplam içerisinde otomotiv ana ve yan sanayinde faaliyet gösterenler firmaların payının yüzde 38.4 ve tekstil sektöründe faaliyet gösterenler firmaların payının da yüzde 16.4 olduğunu gösteriyor.

Bu iki sektörü yüzde 12’lik pay ile 3. sırada gıda, yüzde 9.5’lik payla da 4. sırada makina ve metal sanayi izliyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.