Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ver ver, ne olursan ol ver…

Yazının Giriş Tarihi: 06.02.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.02.2020 00:01

“Devleti, ödemek zorunda kaldığımız vergilerle tanırız…”

Türkiye'nin yeni vergileri, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda kabul edildi. Zenginden daha fazla vergi alınmasının önü açılırken; örneğin değerli konut vergisi bir ilkti… Dünkü yazımda da ele aldığım gibi büyük tepki aldı…

Yeni vergilerimize yakından bakalım…

DİJİTAL HİZMET VERGİSİ

Bundan sonra ‘Dijital Hizmet Vergisi’ oranı yüzde 7,5 olacak. Vergi, matraha oranın uygulanması suretiyle hesaplanacak ve bu şekilde hesaplanan vergiden herhangi bir indirim yapılmayacak. Cumhurbaşkanı bu oranı, hizmet türleri itibarıyla ayrı ayrı veya birlikte yüzde 1’e kadar indirmeye, iki katına kadar artırmaya yetkili.

Dijital Hizmet Vergisi’ne tabi hizmetlere ilişkin Türkiye’den elde edilen hasılatı 20 milyon Türk lirasından veya dünya genelinde elde edilen hasılatı 750 milyon Euro’dan veya muadili yabancı para karşılığı Türk lirasından az olanlar Dijital Hizmet Vergisi’nden muaf olacak.

Türkiye’de bir ilk olan vergi için dijital devlerin söyleyecekleri olmalı. Facebook, Twitter, Yandex, Instagram, Amazon, Alibaba gibi kuruluşların atacakları adımı merak ediyorum. Bence vergilendirilmeleri normal… 

DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

Değeri 5 milyon TL'nin üzerinde olan konutlara Değerli Konut Vergisi getirildi. İstisna tutarını aşan mesken nitelikli taşınmazlar, bundan sonra Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde ilan edilecek ve ilgilisine de tebliğ edilecek.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz edilmeyen mesken nitelikli taşınmazın değeri kesinleşecek. Süresinde yapılan itirazlar 15 gün içinde sonuçlandırılacak, kesinleşen değer aynı usulle ilan ve ilgilisine tebliğ edilecek.

Değerli Konut Vergisi’ne tabi mesken nitelikli taşınmazlardan değeri 5 milyon ile 7,5 milyon lira arasında olanlar binde 3, 7,5 milyon lira ile 10 milyon lira arasında olanlar binde 6, 10 milyon lirayı aşanlar da binde 10 oranında vergi verecek.

Dedesinden kalma konakta ömrünün sonunu bekleyen, emekli maaşı dışında geliri olmayan, çoğunlukla da yalnız yaşayan yaşlıların bu yasa gereğini yerine getirmeleri imkansız. Devlet, vergi borcu yoluyla icraya verdiğinde ortaya çıkacak mağduriyetlerin mutlaka çözümlenmesi gerekiyor…

KONAKLAMA VERGİSİ

Tatile çıkacaklardan artık Konaklama Vergisi de alınacak. Vergi geceleme başına 31 Aralık 2020 tarihine kadar yüzde 1 olarak alınacak. Daha sonra bu oran yüzde 2'ye çıkacak.  Konaklama Vergisi'ni vatandaş ödeyecek. Cumhurbaşkanı vergi oranını bir katına kadar artırmaya, yarısına kadar indirmeye, bu sınırlar içinde farklı oranları tespit etmeye yetkili…

Tatile gidenlerden alınacak bu vergi ile otel geceleme ücretleri de artmış olacak.

GELİR VERGİSİ ÜST DİLİMİ  

Gelir Vergisi tarifesine yeni dilim eklenerek üst dilim yüzde 35’ten yüzde 40’a çıkarıldı. 500 bin lira ve üzerinde kazanç elde edenler, yüzde 40 oranında gelir vergisi verecek. Mevcut tarifenin ilk 4 dilimi korunmak suretiyle 500 bin liraya kadar gelir elde eden grupların vergi yüklerinde herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

VERGİ CEZALARINDA İNDİRİM

Vergi ziyaı olarak bilinen gecikme ya da hatalı hesaplama  cezalarında ilk kez işlenip işlenmediğine bakılmaksızın indirim oranı yüzde 50 olarak belirlenecek.

Uzlaşma halinde ödenecek vergi ziyaı cezası için yüzde 25 indirimden yararlanılmasına olanak sağlanacak.

Bu aşamada bazı kötü niyetli mükelleflere kolaylık sağlandığını ve ellerinin rahatladığını görüyorum.

Devlet bazen af eder ama alışkanlık olmamalı…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.