Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vatandaşın dikkatine! Aman ha…

Yazının Giriş Tarihi: 10.07.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.07.2018 00:02

Türkiye genelinde 13 milyon yapıyı ve 40 milyon kişiyi yakından ilgilendiren ‘İmar Barışı’ konusu daha yıllarca gündemde kalacak gibi duruyor… Çünkü, atılacak çok adım, geçilecek çok merhale var.

BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak’ın verdiği bilgiye göre; Bursa’da 1,1 milyon yapıdan yaklaşık 800.000’inin imar ve ruhsat sorunu var… 80 bini konut, 8 bini ticari olmak üzere 88 bin imar barışı başvurusunun bulunduğu Bursa’nın çok işi var demek ki…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay’ın ‘Umre’de olduğu günleri yaşıyoruz… “Toplantıya kim başkanlık yapacak acaba” diye düşünerek protokol masasına doğru baktım. Epeyce kalabalık bir isim listesi vardı… Toplantı başkanı BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Alparslan Şenocak… Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Faruk Çolak (56. Komite Üyesi), Raşit Tuna (56. Komite Başkanı), Rıdvan Hasırcı (56. Komite Üyesi), İMSİAD Başkanı Mustafa Andiç (23. Komite Üyesi), Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemaleddin Başaran, Mimarlar Odası Bursa Şube Başkanı Ömer Faruk Şahin ve Ayhan Üstünel’in (54. Komite Başkanı) isimlikleri hazırdı…

Toplantı 11.20’de başladı… İlk konuşmacı başkan Alparslan Şenocak, ‘Yapı  Kayıt Belgesi’nin sadece kayıt amaçlı olduğunu, tapu anlamına gelmediğini belirterek, “Her yapı kayıt belgesi alan, kat mülkiyetine geçecek algısı doğru değil. Kat mülkiyeti için şartların olgunlaşması lazım” dedi.

Şenocak, Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları tarafından hazırlanan, ‘Yapı Kayıt Belgesi verilmesine ilişkin usul ve esaslar’ başlıklı tebliğin 6 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı… Türkiye'deki toplam 26 milyon yapı stoku bulunduğunu, bunu ancak yüzde 35'inin imara uygun olduğunu öğrendik.

İlk şoku böyle yaşadım… Yani Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının büyük bir çoğunluğu imarsız ve tapusuz evlerde yaşam sürüyor. İnanılmaz… Kentlerdeki sel baskınlarını, patlayan boruları, çöken istinat duvarlarını, çekilmez hale gelen trafiği, tren kazalarını falan düşününce ‘normal’ demek geliyor içimden…

Öyleyse önce planlayacağız sonra vatandaşa ‘Tek tip konut projeleri sunacağız’ ki düzen sağlanabilsin…

Geçelim…

Bu noktada uygulamaya alınan ‘İmar Barışı’, vatandaşlarla devlet arasındaki ihtilafların sona erdirilmesini sağlayacak. Umarım bu sefer daha doğru adımlar atılır diye düşünürken birden Harita ve Kadastro Odası Bursa Şube Başkanı Ali Faruk Çolak’ın sesini duydum; “Evraklarınızı getirin biz tapunuzu verelim diyen firmalara karşı dikkat olun” diye uyardı vatandaşı. Çolak, “Burada tapu dağıtılması söz konusu değil. Her yapı kayıt belgesi alan kat mülkiyetine geçecek şeklinde bir algı oluşmuş. Bu bir hatadır. Kat mülkiyetine geçmeniz için hisseliyseniz, bütün hissedarlardan muvaffakiyet almanız, hisseli değilseniz imar planına uygun vaziyette olmanız gerekmektedir. Eğer bu şartları sağlıyorsanız, kat mülkiyetine geçebilirsiniz. Parselinizin tapu alıp almayacağı konusunda mutlaka bir mühendis ve mimar arkadaşa danışın” çağrısı yaptı…

Demek ki birileri “Tapu” sözü veriyor… ‘Yapı Kayıt belgesi’ için de vatandaşların e-devlet şifrelerini ele geçiriyor… Aman diyeyim… Daha büyük felaketlere yol açmadan bu tip söz verenlere itibar etmeyin; Hemen bir mimar ya da harita mühendisi bulun ve gerçeklere doğru yelken açın!

Bu arada Çevre ve Şehircilik İl Müdür Vekili Cemaleddin Başaran da Türkiye’de ‘İmar Barışı’ ile ilgili düzenleme ve esaslarla ilgili halkı bilinçlendirmeye yönelik toplantılar gerçekleştirdiklerini söyledi. Bursa’da 80 bin bağımsız birim, 8 bin de ticari mekan için başvuru yapıldığına dikkati çeken Başaran, İmar Barışı’nı fırsat bilen dolandırıcılara karşı uyarıda bulundu. Başaran, “E-devlet şifrelerini alarak vatandaşlarımızı dolandırmak isteyen şahıslara dikkat etmeliyiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüzde danışman birimlerini kurduk. Burada vatandaşlarımızın ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıyoruz” dedi…

Bu arada cep telefonları vasıtasıyla gönderilen ‘İmar Barışı’na ilişkin SMS’lere de dikkat. “Şu IBAN numarasına parayı yatırın, tapunuzu alın” diyorlar. Aman ha!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.