Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

VAR meselesi ve hakemler

Yazının Giriş Tarihi: 17.05.2019 10:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.05.2019 10:05

Son günlerin yine moda eleştirisi VAR. Uygulanmaya başlandıktan beri VAR mı YOK mu oynuyoruz. Sezonun ilk beş altı haftası ne olduğunu nasıl olacağını biz de bilemedik açıkçası. İlk kez uygulanan bir şeyin oturması zaman alır haliyle. Ama en başta biz bu işi bakıp hooop karar vereceğiz sandık. Oysa VAR hakemlerinin tavsiyesi ve VAR uygulamasından sonra da tartışmaların devam ettiğini görüyoruz. Hem de artarak.

Avrupa’da VAR uygulamasında karar süresi neredeyse bir dakikanın altında. İlk başladığında 1.17 idi yanlış hatırlamıyorsam. Bizde ise şu anki ortalama nereden bakarsanız en az 3 dakika. Tabii itirazlar falan da eklenince süre uzuyor.

Son haftalarda oluşturulan algı, hakemlerin bazı takımları koruduğu, VAR yorumlarının da buna göre yapıldığı şeklinde.

Bakın göz göre göre hiçbir hakem yanlış yapmaz. Hiçbir hakemin de maçlara peşin hükümlü çıkacağını sanmıyorum. İnsan onuru için yaşar. Yarın hakemliği bıraktıktan sonra da bu arkadaşlarımız bu camianın içinde olacak. O nedenle son günlerdeki tartışmalardan yola çıkarak yazı konusunu belirlemekte birlikte, hakemlerin de asla ve asla ligin kaderini belirleme, takımları kollama gibi bir durumun içinde olacaklarına inanmıyorum.

Evet bazen VAR’a rağmen yanlış kararlar verildiği oluyor. Olmuyor değil. Ancak bunun bilerek yapıldığını söylemek insafsızlık olur. VAR odasında iki sahada da bir hakem var. Kamuoyunda oluşturulan algı eğer doğru olsa bu organize bir suç olur ki ben asla bir art niyet olduğunu düşünmüyorum.

Farklı düşünmek ve farklı yorumlamak son derece normal. Burada öne çıkan tek şey hakemin yorumu. Hakemler yetersiz kapasiteleri sınırlı derseniz anlarım ama yok şu takıma operasyon çekiyorlar yok bu takımı şampiyon yapacaklar derseniz buna asla katılmam.

Galatasaray’ın Beşiktaş maçında topun Beşiktaşlı oyuncudan kavis alarak taca gittiğini göre göre aksini iddia etmek ve hakemleri suçlamak yakışık almaz. Yine ÇAYKUR Rizespor lig maçı ve Akhisarspor kupa finalindeki benzer penaltıların da net penaltı olduğu zaten görülüyor. Ve bakıyorum bugün hala algı oluşturmaya devam ediliyor. İyi de madem hakemler şampiyonu belirlemeye çalışıyor o zaman ligin ilk yarısında Galatasaray aleyhine verilen ve maçların sonuçlarını etkileyen kararlar ne olacak?

VAR meselesi ve hakem yorumlarını bir örnek üzerinden anlatmaya çalıştım. Burada amacım Galatasaray’ı savunmak değil, Galatasaray’ın maçlarında yaşananlar gündemde olduğu için örneği bu takımımız üzerinden verdim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.