Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Küçük ve Bursa sanayii

Yazının Giriş Tarihi: 14.09.2017 01:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.09.2017 01:10

Vali İzzettin Küçük ile gerçekleştirdiğimiz ‘Gazetecilerle Sohbet Toplantısı’nda geceye damgayı, sanayileşme ve TEKNOSAB vurdu bence. Dünkü yazımda daha çok gelişmeleri anlatmıştım.

Bursa 13 milyar dolar ihracat, 12 milyar dolar da ithalat kapasiteli bir kent. Bir yerlerimizi de yırtsak bu rakamları 2023 yılında 75 milyar dolara çıkarmak imkansız… Hemen hemen her işkolunda faaliyet gösteren firmaların yanı sıra yabancılarla iş yürüten onlarca sanayici ve iş insanına sahibiz… (İşadamı veya iş kadını yazmıyorum artık. İsimlerinde işadamı ya da iş kadını yazan dernekler de ‘iş insanları’ olarak değiştirirlerse sevinirim. Cinsiyetçi yaklaşımdan uzaklaşmış oluruz…)

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde Valilik, Büyükşehir ve Karacabey Belediyesi işbirliğiyle 2017 yılı sonu, 2018 yılı başlarında hayata geçirilecek Bursa Teknoloji Organize Sanayi Bölgesi (TEKNOSAB) projesiyle birlikte kentin ihracat rakamlarında sıçrama elde edebiliriz.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO), 25 milyar dolar büyüklüğüyle kamu dışı en büyük özel sektör yatırımı özelliği taşıyan TEKNOSAB projesini önemsiyorum. Önceki akşam Vali İzzettin Küçük de konuya oldukça duyarlı açıklamalar yapınca projeye biraz daha eğilmek gerekliliği ortaya çıktı…

Üretim tesislerinden Ar-Ge ve Mükemmeliyet Merkezlerine, Organize Ticaret Merkezinden BTSO Teknoloji Üniversitesi’ne pek çok farklı yapıya ev sahipliği yapacak olan TEKNOSAB, teknoloji, inovasyon, lojistik ve sürdürülebilir enerji avantajını bir araya getiren dev bir proje…

Eğer 2018 başlarında bölge üretime geçebilirse 2023 yılında 40 milyar dolarlık ihracat yapan ‘özel bir yere’ sahip olacağız.

İstanbul’un ardından Türkiye’nin ikinci büyük ihracat kenti Bursa’nın geleceğine damga vuracak olan TEKNOSAB, yeni uydu kentleri de beraberinde getirecek. Otoyollar, hızlı tren, liman ve lojistik köy ile birlikte 12 milyon metrekarelik bir alan çok büyük değişim yaşayacak… Karacabey altın değerinde bir ilçe olacak. Görükle, Badırga, İrfaniye ve Orhaniye’deki değişimi şimdiden gözlemek yerinde olur…

BTSO Başkanı İbrahim Burkay da yaptığı her konuşmada, Bursa’nın, Türkiye’nin 2023 yılı hedefi olan ihracatta ortalama 4 dolarlık kilogram değerini şimdiden yakaladığını, tekstilde 14 dolar düzeyine ulaştığını söylüyor. Burkay’a göre; ABD’de San Francisco ve Almanya’daki Baden-Württemberg bölgesi gibi örnekleri model alarak katma değerli üretim gücü yüksek bir kent olma hedefine doğru hızla yol alıyoruz…

Sanayi kentinden beklenen de zaten; ayrıcalıklı üretim gücü.

Tarım, tekstil, turizm, tarih ve makine kenti Bursa, gelecek yüzyıllara doğru giderken değişim yaşayacak. İsteğim geleneksel yapısını da koruyalım, esnafı öldürmeyelim, insanımızın çevreye olan saygısı yitip gitmesin… Çınar kenti Bursa, yeşilini özler hale gelmemeli… Temiz su kaynakları korunmalı. Bursa şeftalisi yaşamalı ve endemik bitki türleri kaybolmamalı… Mahalle olan köylerde gençler kentin varoşlarına taşındılar bile… Köy iken ekmeklerini kendileri yapıyor, yumurtayı kümesten alıyorlardı. Şimdi hazır ekmek ve pakette yumurta bekliyorlar. Neden; mahallede hayvan beslemek yasak… Tandır dumanı komşuyu rahatsız ediyor! Yazık oluyor… Ha bu arada su da bedava değil artık.

Nüfusun aşırı artışı, göçler ve Suriyeliler gibi demografik yapıya olumsuzluklar taşıyan kesimlere de dikkat edilmeli… Sanayici ve iş insanlarının “oh be ara eleman sıkıntımız kalmadı” yönlü açıklamaları kenti saran pembe bir hayal…

TEKNOSAB’ın devreye girmesiyle birlikte Bursa’nın ihracatında kilogram değeri 8 dolara, kişi başı geliri 35 dolara ve Ar-Ge harcamalarının da GSMH’ye oranı yüzde 3’e çıkacak. Bu rakamlar inanılmaz bir geleceğe işaret ediyor…

TEKNOSAB’ın en büyük özelliği otobanın tam ortasında yer alması. Raylı sistemle Bandırma’ya kadar gidilebilecek. 
Bölge uluslararası pazarlara üç saat uçuş mesafesine sahip. Otoyol, demir yolu, limanlara bağlantısıyla lojistik maliyetlerini düşürecek.
Bölgede butik bir yüksek teknoloji üniversitesi kurulacak.
Mükemmeliyet Merkezleri yer alacak.
Akıllı fabrikalar enerjisinin büyük bölümünü kendi üretecek. 
Güçlü fiber optik altyapıya sahip olacak.

21’i hazır ikisi yolda olmak üzere toplam 23 OSB’nin yanına bir de TEKNOSAB…

Bursa’yı tutana aşk olsun…

NOT: Arakan’daki kardeşlerimize yardım kampanyası başlatıldı…

Hesap adı: Türkiye Kızılay Derneği - Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Arakan Bağışı

Şube: 2532 / Bakanlıklar/Ankara

Kamu Şube Hesap no: 2532-39009026-2719

IBAN No: TR 2400 0100 2532 3900 9026 2719

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.