Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vali Karaloğlu’na açık mektup

Yazının Giriş Tarihi: 26.11.2014 01:20
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 01:20


Suriye’de bir iç savaş çıktı ve can derdine düşen binlerce aile dünyanın her yerine yayılırken doğal olarak en yakın demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye’ye de geldi. Daha da gelecekler…

Gündelik işçilikten tutun da hemen her alanda ucuz işçi olarak çalışan binlercesinin içinde bazı dehalar da yer aldı. 5 dil bildiği halde sokakta yumurta satan Suriyeli öğretmen haberi daha dün gazete ve televizyonlarda haber oldu. Bu arada kentimizde de 55 bin kişinin yaşama sarıldığını biliyorum.

Geçenlerde Gazcılar’da çerez almak için girdiğim dükkanın Suriyeli sahipleri dikkatimi çekti. Türkçeleri yavaş yavaş gelişiyor. Dede, baba ve torun birlikte el ele vererek harcayabilecekleri parayı kazanma gayreti içindeydiler. Kolay gelsin dedim ve planladığımdan daha çok alışveriş yaptım.

Şimdilerde müzik otoritelerince "geleceğin dehası" olarak gösterilen Çerkez asıllı piyanist Tambi Asaad'ın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olamadığı ve pasaportu bulunmadığı gerekçesiyle yurt dışına çıkamadığı için Rusya'da düzenlenecek yarışmaya katılamama riskiyle karşı karşıya olduğu yolundaki bilgi ile ilgileniyorum.

Suriye'den ailesiyle yaklaşık iki yıl önce Türkiye'ye gelip, geçen yıl Bursa'ya yerleşen ve tamamen tesadüf eseri olarak adım attığı Güzel Sanatlar Akademisi’nde keşfedilen 16 yaşındaki piyanist Tambi Asaad için bir şeyler yapılmalı.

Asaad'ın piyano eğitimi aldığı güzel sanatlar akademisinin sahibi Rüstem Avcı, yaptığı açıklamada, genç yeteneğin, "bürokratik engeller ve yetkili makamların henüz konuyla yeterince ilgilenememesi" nedeniyle 10-14 Aralık'ta Rusya'nın Saint Petersburg kentinde gerçekleştirilecek "Samaria İliça Savşinski 6. Uluslararası Müzik Yarışması"na katılamama riskiyle karşı karşıya olduğunu belirtti.

Avrupa, Amerika, Asya'daki çeşitli ülkeler ile Rusya'dan 450 müzisyenin katılacağı yarışmaya adına düzenlenen özel bir davetiyeyle çağrılan Asaad'ın, Saint Petersburg ile diğer uluslararası organizasyonlara katılması için gerekli Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı ile pasaportunun yetkili makamların ilgilenmesi durumunda 3 günde edinebileceğini öğrendiklerini aktaran Avcı, oldukça endişeli.

Müzik yarışması düzenleme kurulundan gelen davetiyede, Türkiye'deki Rusya konsolosluğunun Tambi Asaad'ın vizesinin en hızlı biçimde çıkartılması ve işlemlerinden ücret alınmaması gibi ayrıntılara dahi dikkat edilmiş. Rus makamların gösterdiği özeni Türk makamlarının da gösterebileceği bilginiz dahilinde olmalı.

Türk vatandaşı olmaktan gurur duyarımdiye konuşan Asaad için yapılacak işlemler, en azından Bursa’nın adını duyurmak adına hızlandırılmalı. Gencecik bir insanın hayallerini gerçekleştirmesi için verilecek bir pasaport olmalı. Naim Süleymanoğlu için devlet harekete geçmiş o da yıllarca Türk bayrağını göndere çektirmişti. Asaad da böyle bir insan. Sanatta adımızı altın harflerle yazdırmaya hazır.

Sayın Karaloğlu, siz ve ekibiniz bu konuda adım atmalısınız. Türkiye bir deha ile karşı karşıya ve elinden kaçırmamalı. Biliyorum ki yapabilirsiniz.

Sadece konuyu inceleyin ve karar verin. Asaad ve Bursa sizi bekliyor.

Tambi Asaad zaman kaybedilmeden Türkiye Cumhuriyeti kimliği ve pasaportuna kavuşturulmalı.
Bu büyük yetenek bürokratik engeller yüzünden zaman kaybetmemeli…

Saygılarımla…

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.