Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üzüntüden hasta olmak

Yazının Giriş Tarihi: 10.03.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.03.2018 00:01

“Üzüntüden hasta oldum” sözüne sık sık tanık olmuşsunuzdur. Hatta belki siz de hastalandığınızda bunu yaşamış olduğunuz bir üzüntüye bağlamış olabilirsiniz.
Michigan Devlet Üniversitesi’nde yapılan ve The Journal Leukocyte Biology dergisinde yayınlanan bir çalışmayı özetlemek istiyorum bu makalemde sizlere.
Söz konusu çalışmadan anlaşıldığına göre stres nedeniyle kanda artan CFR 1 isimli bir madde aracılığıyla, bağışıklık sistemine ait bazı hücrelere uyarılar gönderiliyor. Bu uyarıları alan bağışıklık sistemi hücrelerinden kana bazı kimyasal maddeler geçiyor. İşte ne oluyorsa bu maddeler sebebiyle oluyor. Hassas bağırsak sendromu, sedef hastalığı ve lupus gibi otoimmun hastalıkların, astım ve gıda alerjileri gibi birçok kronik hastalığın oluşmasını kolaylaştırıyor bu maddeler.
Bağışıklık sistemine ait hücrelerden biri olan mast hücrelerini kısaca anlatmam gerekiyor konunun daha iyi anlaşılması için. Vücudumuz polen, akar ve benzeri alerji yapıcı (alerjen) maddelerle karşılaşınca bu hücreler aslında iyi bir amaçla yola çıkmakta, bu maddeleri etkisiz hale getirmeye çalışmakta. Fakat mast hücrelerinin bu faaliyetler sırasında salgılamış olduğu histamin isimli bir madde burun akıntısı, göz yaşarması, ciltte kızarıklıklar, nefes darlığı birçok reaksiyonlara yol açmakta.
Yapılan son çalışmalar göstermiş ki, psikolojik stresler de mast hücrelerine etki ederek benzer sonuçlara yol açabiliyor.
Bilim adamları iki grup fareye hem psikolojik stres yapmışlar, hem de alerjen maddeler vermişler. Böylece bağışıklık sistemini aşırı aktif hale getirmişler. Bu iki grup fareden birinci grupta CFR1 maddesinin reseptör (alıcı) düzeyi normal iken ikinci gruptaki farelerin CFR1 reseptörleri çıkarılmış çalışma öncesinde.
Psikolojik stres veya alerjen maddelere maruz kalan iki grup fareden ikinci grupta olanlarda hem alerjik reaksiyonlar, hem de psikolojik strese bağlı hastalıklar daha hafif olmuş.
Araştırmacılar bu bulguların ışığında çok daha kapsamlı yeni çalışmalar yapılmasıyla pek çok hastalığın çaresinin bulunabileceğine inandıklarını ifade ediyorlar.
Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.