Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uzun yakındı Bakan Ağbal çözdü

Yazının Giriş Tarihi: 17.02.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.02.2017 00:00

Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, 28 Ocak 2017 tarihinde Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nda sanayici ve işadamlarının sorunlarını dinlemiş, BTSO Başkanı İbrahim Burkay da kendilerine Bursalı sanayici ve işadamlarının isteklerini, sorunlarını ve çözüm önerilerini içeren ayrıntılı bir dosya sunmuştu.

İşte bakanların o ziyaretinde ayakta bir konuşma yapan BTSO Meclis Üyesi Süleyman Uzun’un dile getirdiği önemli bir konuda hükümet, kocaman bir adım attı. Bakan Ağbal’ın takipçiliğini buradan kutluyorum. Demek ki bürokrasi tam gaz çalışıyor…

Notlarımı saklarım… Sayın Uzun o gün; “Sayın Müezzinoğlu ve sayın Ağbal, Bursa’ya hoş geldiniz. Bursa, hemen her konuda öncü kenttir. Bizler de elimizden gelenin en iyisini yapma gayretinde insanlarız. Benim sektörüm güvenlik ve insan kaynakları… Hastanelerde güvenlik sağlayan elemanlarımız var ve o hastanelerde tedavi olamıyorlar. Bunun düzeltilmesi gerekir. Ayrıca tapudaki harçlar büyük bir yük getiriyor. İnşaat öncesi yapılan sözleşmelerden de alınan binde 9.48’lik damga vergisi de belimizi büküyor. Bu alanlarda daha aşağı oranlar tespit edilmeli…” demişti…

Hatırlatayım; Sayın Ağbal, BTSO’da kim ne söylediyse not aldı o gün. Yaklaşık 2 saat boyunca da sanayicilere yanıt verdi…

Zaman su gibi aktı geçti. Geçtiğimiz gün; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilen yeni düzenlemeyle, Bakanlar Kurulu'na; Konut ve işyeri gibi gayrimenkullerin alım satımına uygulanan tapu harcı oranları ile binaların inşası öncesinde sözleşme ve benzeri işlemler için değerli kağıtlardan tahsil edilen Damga Vergisi oranlarını farklı oranlarda belirleme yetkisi verildi. Bakan Ağbal, verdiği sözü tuttu ve yasal yoldan sanayici, işadamı, iş kadını, müteahhit ve taşeron şirketleri rahatlattı. Umarım indirimler fiyatlara yansır.

Bu arada vergisini zamanında ödeyen kurumlar vergisi mükelleflerine de yüzde 5'lik indirim öngören, ahilik sandığı kurulması, yabancılara konut ve işyeri satışında KDV istisnası düzenlemelerini de içeren yasa teklifi TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Bir başka düzenlemede ilginç… Yabancı ülke vatandaşlarına KDV'siz konut geliyor. Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı uyruklu gerçek kişiler ile iş merkezi Türkiye’de olmayan ve bir işyeri ya da daimi temsilci vasıtasıyla Türkiye’de kazanç elde etmeyen kurumlara konut, işyeri ya da üretim merkezlerinin ilk satışında KDV istisnası geliyor…

İsrail vatandaşı Abraham’ın Bursa’da 200 bin liraya satın alacağı bir konut için Türk vatandaşı İbrahim en az 236 bin lira para ödemek zorunda kalacak. Adil değil…

Esnafa da ‘Ahilik Sandığı’ geliyor. Üyelerden alınacak ödenti ve bağışlarla Türkiye’nin en büyük ‘Fon’u ortaya çıkacak. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak. İnanılmaz büyüklükteki bir paranın bütçe dışına çıkacağını şimdiden söylemem gerek.

Bir öneri de benden; TOKİ’nin elinde bulunan konut stoklarını peşin ödeyerek almak isteyenler olabilir. Yüzdelik indirimler yapılarak ev sahibi olmak isteyen dar gelirlilere verilmeli… 180 ya da 240 aylık taksitleri beklemek istemeyen çok kişi var…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.