Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üretim Reform Paketi neler getirecek?

Yazının Giriş Tarihi: 15.05.2017 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.05.2017 00:03

Ekonomik faaliyetlerin başında hiç şüphesiz üretim geliyor. Çünkü üretim, istihdamdan ihracata kadar diğer bütün ekonomik faaliyetleri de beraberinde getiriyor. Yani üretim varsa çarklar dönüyor, yoksa zaten yok…

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı da üretimin artırılması için üzerinde bir yıldır çalışılan 77 maddelik Üretim Reform Paketi'ni TBMM’ne sundu. Taslak önce Komisyonda sonra da Genel Kurulda görüşülecek.

Peki, Üretim Reform Paketi ne getiriyor? Önce bunu aktaralım, sonra da paket hakkında iş dünyasının görüşlerini paylaşalım…

Yeni reform paketi ile birlikte her şeyden önce yerli üretim yapanlar desteklenecek. Sanayi Sicil Belgesine sahip işletmelerin elektrik tüketimlerinden yüzde 2’lik TRT payı alınmayacak. İş dünyası bu talebini uzun yıllardır dile getiriyordu. 2015 yılında sanayicilerin ödediği TRT payının 344,2 milyon TL olduğu hatırlanırsa, bu düzenlemenin önemli bir mali destek olacağı göz önünde bulundurulmalı.

Yine Sanayi Sicil Belgesine sahip sanayiciler emlak vergisi ödemeyecek. Damga vergisi ve harçlar kaldırılacak, yapı denetim hizmet bedeli indirilecek. Bular da sanayici lehine önemli düzenleme olacak.

Devam edelim…

Sanayicinin mali yüklerini azaltılıyor, yeni teşvikler getiriliyor, kent içinde kalan sanayi siteleri taşınacak, yüksek parsel fiyatlarına düzenleme geliyor, sanayi parseli arzı hızlanacak, OSB uygulamaları yaygınlaştırılacak ve OSB’lere altyapı ve lojistik ağı geliştirilecek, üretime hazır sanayi alanları ile özel endüstri bölgesi kurma imkanı getirilecek, nitelikli işgücü istihdamını artırılacak.

Üretim Reform Paketinde eğitim de unutulmamış…

Üniversitelerin Ar-Ge kapasitesi artırılırken, sanayi sektörüne yönelik eğitim programları oluşturulacak. Bilimsel araştırma projelerinde çalışan öğrencilerin burs imkanları artırılacak. Ayrıca, Üniversitelerin fen bilimleri ile mühendislik bilimlerinde okuyan öğrencilerin eğitimlerinin en az 1 yarıyılını işyerinde yapmaları söz konusu olacak.

Yeni teşvikler olarak, üniversite öğrencilerinin işyeri eğitimlerinin desteklenmesi, OSB’lere tüm projeleri için kredi/kredi faiz desteği, kamu ihalelerinde yerli üreticiye fiyat avantajı sağlanması, KOSGEB desteklerinde avans verilmesi hükümleri yer alıyor.

Son olarak bir madde daha var ki, Bursa’yı yakından ilgilendiriyor…

Tasarı yasalaşırsa, zeytincilik faaliyetleri ile sanayi yatırım alanlarının çakışması durumunda zeytinlik sahaları ile ilgili kararı koruma kurulu verecek.

Şimdi gelelim iş dünyasının konuyla ilgili değerlendirmelerine…

Ağırlıklı görüş, reformların ana hatlarıyla yıllar öncesinden yapılması gereken, sanayicilerin uzun süredir beklediği destekleri içerdiği ve bu sayede üretimin daha da canlanacağı yönünde.

Sanayinin mevcut koşullarda sürdürülebilirliğini yitirmeye başlamasından dolayı pek çok üreticinin hizmet sektörüne kaydığı hatırlatılırken, “Üretim Reform Paketinin yasalaşması Türkiye’nin üretimde gaza basacağı tarih olacak” diyen de var, "Sanayicilerin prangaları tek tek sökülüyor" diyen de. Paketin rekabet şartlarını iyileştireceği de ifade ediliyor.

Sonuç olarak Üretim Reform Paketi önemli. En başta dedik ya, üretim varsa çarklar dönüyor, yoksa zaten yok…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.