Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UKDER ve İsmail Doru; bir dernekten fazlası

Yazının Giriş Tarihi: 27.12.2015 15:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.12.2015 15:11


 

2002 Yılında şahsi bir işim için gittiğim (BATİS) Bağımsız Tekstil İşçileri Sendikasında tanışmıştık İsmail Doru ile. Sendikada genel sekreterlik görevinde bulunuyordu ve her geliş gidişimizde ülke gündemi işçi hakları ve yasaları ilgili fikir alışverişinde bulunarak sağlam bir dostluğun temelini oluşturmuştuk.

İsmail Doru Bursa kamuoyu için renkli, çalışkan ve faydalı bir isim. Yaptığı önemli çalışmaları anlatmak istersek 2000 yılında kurulan Uluçam Köyü Dayanışma Derneğinin (UKDER) alt yapısını oluşturup derneği kurar, fakat yönetime girmez. Derneğin kuruluş amacı yine İsmail Doru'nun deyimiyle Osmanlı dönemi asker deposu olan ve Cumhuriyet döneminde ise yalnızca oy deposu olarak görülen, ancak bunların dışında hiç hizmet alamayan ve sesi duyulmayan Dağ yöresinin kalkınmasını sağlamak amacıyla bir başkaldırışın adeta yansıması diyebiliriz.

2003 yılında kongre ile derneğin başkanlığına seçilir ve siyasi partilerin yapılanmaları gibi dernekte gençlik, kadın, kültür sanat, eğitim, sağlık komisyonları kurar ve bu komisyonlar altışar kişi olarak kongrelerde seçilerek göreve başlar komisyon seçimlerinde ise birden fazla liste çıkıp sandık koyularak seçime gidilmesi de mutlaka ayrı bir heyecan yaşatmaktadır.

Dernek çalışmalarından örnekler verirsek her yıl Uluçam köyüne sağlık ekipleri getirilerek köylüler ücretsiz olarak sağlık taramasından geçiriliyor, anlaşmalı hastanelerde ise dernek üyeleri ve aileleri yüzde 20 indirimden faydalanma hakkına sahipler.

Takdir ve teşekkür alan tüm Uluçam doğumlu ailelerin öğrencilerine çeyrek altın teşvik amaçlı olarak düzenlenen törenle dernek tarafından hediye edilmektedir.

Yılda bir kez Bursa dışı gezileri düzenlenmekte örnek olarak Çanakkale şehitliği, Ankara, Anıtkabir, Konya Mevlana, İstanbul gezileri yapılmıştır.

Dernek yılbaşında takvim, Ramazan ayında imsakiye ve geniş katılımlı geleneksel iftar yemeği düzenlemektedir. Birçoğuna bizlerdde katıldık.

Yine geleneksel olarak 8 Mart dünya emekçi kadınlar gününde Uluçam köyünde bir bayan doktor bir gazeteci konuşmacı olarak köy meydanında köylü kadınlara sunum yapmaktalar kadın doktor genel sağlık konuları hakkında bilgi verirken gazeteci ise 8 mart gününün önemi hakkında bilgiler vererek kadınların değerini ve çalışma hayatına yaptıkları katkıları vurguluyor.

Derneğin gençlik komisyonu öncülüğünde düzenlenen asker eğlenceleri ve geceleri düzenlemekte bunlardan bir geceye 22. dönem milletvekili Faruk Anbarcıoğlu ile birlikte katılmış ve büyük keyif almıştım.

Uluçam köyünde yine köy meydanında 18 Mart Çanakkale şehitleri anma programı iki kez düzenlendi bu mart ayında üçüncüsü düzenlenecek ve bu programda Uludağ üniversitesinden katılan öğretim görevlisi sunum yaparak programı renklendiriyor gençlik komisyonu ise Çanakkale savaşı ile ilgili bir tiyatro gösterisi sahnelenerek izleyicilere duygusal anlar yaşatıyor, program sonunda ise tüm köylü ve katılımcılara yemek ikramı yapılıyor işte yörenin gönül zenginliğinin bizlere yansıması.

Her yıl Mayıs ayında kutlanan Hıdırellez günü köy kabristanında yatan ebediyete intikal etmiş merhumların ruhları için Mevlid-i Şerif okutulup ardından yemek ikramı yapılmaktadır.

Kadınlar komisyonu ise yine Mayıs ayında piknik düzenleyerek katılımcılara eski usule göre hazırlanan gözleme, çay ve ayran ikramı yapıyor açık alanda yapılan bu piknikten doğa ve yeşil ile baş başa kalan katılımcılar büyük haz duyuyorlar.

UKDER Temsilcilik ve gençlik odası adı altında köyde birde tarihi müze bulunmakta bu müzede Osmanlı döneminde kullanılan tarım aletleri var örnek olarak saban, bondürük, düven, kama, bıçak, yağ saklama fıçıları, yemek kapları, kalbur, elek, gaz lambaları bir kaçı.

6 Aylık kış sezonunda yönetim kurulu asil, yedek ve komisyon temsilcileri ve misafir konuşmacıların katıldığı periyodik olarak aylık yapılan yemekli toplantılar düzenleniyor ve bu toplantılarda Dağ yöresinin sorunları ve çözüm yolları tartışılmakta, konuşulmakta. Bu toplantılardan birine Demokrat Parti Osmangazi ilçe başkanı sıfatı ile konuşmacı olarak katılmış ve bir hayli mutlu olmuştum.

Yılda bir yaz sezonunda geniş katılımlı köy şenliği adı altında büyük bir organizasyon düzenlenmektedir sabah saat 10,00 da başlayıp akşam 18,00 ya kadar süren bu yemekli meyveli ve bol ikramlı şenlikte en az 6 kez bulunmuştum yöre sanatçılarının müzik ziyafeti, oda oyunları, tiyatro gösterileri, mehteran gösterisi ve ilaveten eski geleneklere uygun şekliyle toplu sünnet şöleni yapılmakta ve siyasilerin büyük rağbet gösterdiği bu şenliklere dernekler ve sivil toplum kuruluşları da isteyerek katılmaktadır.

Son olarak İsmail Doru'nun deyimiyle “Çok partili sisteme geçtiğimiz 1946 yılından bu güne Dağ yöresinin oylarını sayın, Türkiye'nin Başbakanını görün.” 70 yıl daima iktidar olan partiye oy vermesine rağmen iktidarın nimetlerinden hiç yararlanamamış. Örnek olarak 957 ilçe arasında Büyükorhan ilçemiz gelir dağılımında 717. sırada.

Ulaşım ile ilgili en büyük sıkıntı yıllardır bitmeyen yollar her seçim dönemi birçok vaat alan Dağ yöresi icraatta bir şey göremiyor ne yazık ki.

1970 Yılında başlayan hızlı göç Bursa merkezde yaşayan Dağlı nüfusu 250 bin Dağ yöresinde yani 4 ilçede yaşayan nüfus 50 bine düştü köyler boşalmış okullar kapanmıştır,1970 yılında Uluçam köy nüfusu 303,iken 2015 yılında nüfus 117,ye düşmüştür ve Dağ yöresi her konuda Bursa'nın üvey evladı olarak görülmüştür. UKDER yönetim toplantılarında öne çıkan sonuçta Dağ yöresi kalkınmada öncelikle bölge ilan edilmeli Dağ turizmi, hayvancılık, organik tarım adı altında kooperatifleşme yaparak kısmen de olsa tersine göçü sağlayarak mevcut göçü durdurmalıdır.

Evet sloganımız yazıda okuduğunuz gibi: UKDER ve İsmail Doru; bir dernekten fazlası…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.