Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Üçyüzotuzotuzüç

Yazının Giriş Tarihi: 10.09.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.09.2020 00:00

Bu Korananın sıradan bir virüs olmadığını anladık ta bu kadarı da fazla…

Yayılmak için akla gelebilecek her durumdan yararlanıyor nalet.

Ama bu marifetini eminim çoğumuz yeni öğreniyor olacağız.

İsveç'in Lund Üniversitesi’ndeki hava partikülleri araştırmacıları, yüksek sesle ve içinde vurgulu sesli harflerle şarkı söylemenin Korona virüsünü yaydığı sonucuna ulaşmışlar iyi mi?

Araştırmacılar, şarkı söylenince yayılan parçacık ve bunların dağılım mesafelerini ile havada kalış süresini hesaplamak için steril bir ortam oluşturmuşlar sonra da  on iki sağlıklı ve Covid-19'lu kişiye çeşitli oktavlarda şarkılar söyleterek bir huni yardımı ile de yüksek çözünürlüklü kameralarla çekimler yapmışlar.

Sonuç?

Doğum günlerinde özellikle İngilizce konuşulan bölgelerde kullanılan ve Türkçe olarak “İyi ki doğdun” olarak söylenen “Happy Birthday to you” da olduğu gibi, sert ünsüz veya dudak hareketleriyle çıkartılan ünsüz harflerin yoğun bulunduğu şarkıların havaya daha çok damlacık yaydığı ortaya çıkmış.

Ayrıca şarkı testleri sırasında havadaki büyük küçük damlacıkları lambalar yardımı ile yüksek hızlı bir kamera ve çok küçük parçacıkları ölçebilen bir alet kullanılarak ölçülmüşler ve burada da şarkı ne kadar gürültülü ve güçlüyse, büyük-küçük damlacıkların yoğunluğunun da o kadar yüksek olduğu sonucuna varmışlar.

Sonra da demişler ki; “Şarkı söylemenin yasaklanması gerekmez, ancak enfeksiyon yayılma riskini azaltmak için uygun önlemlerle şarkı söylenmelidir”

Araştırma Türkiye’de olsaydı mutlak biri çıkar ‘’teypten müzik çalarsak virüs yine bulaşır mı hocam’’diye sorardı.

Ama bu soru elin gavurunun aklına gelmediği için araştırma da teyp ile ilgili bir ayrıntı yok.

İngilizce ve İsveççenin baz alındığı çalışmada ortaya çıkan sonuçların bizi ilgilendiren kısımı da Türkçe’de de yaygın kullanılan P ve B seslerinin de havaya partikül salınımında en yüksek değerlere ulaştığı olmuş.

Bizdeki, “Para, para, para” ya da “Patates, patlıcan” gibi patlayan sessizlerin kullanıldığı yüksek sesli şarkılarda benzer sonuçları verdiği ve bunun İsveç'in ünlü şarkısı “Bibbis pippi Peter”'de de aynı sonuçlara denk geldiği de araştırmanın bir başka sonucu olarak açıklanmış.

Ayrıca Para ve patlıcan kelimelerindeki P seslerinin patladığı ve daha çok damlacık yarattığı kaydedilmiş.

Şimdi yandık işte.

Patlıcan neyse de her birimiz 24 saatte en az bin kere ‘’para’’diyoruz.

Araştırma ciddiye alınırsa bu da her gün milyonlarca partikülü sadece fena halde kavgalı olduğumuz paradan söz ederken yayıyoruz anlamına geliyor.

Dörtte üçümüzde olmayan bir şeyin sadece adının telaffuzu ile bile insan  hayatını tehdit etmesi ne kadar ilginç değil mi?

Şimdi bu durumdan kurtulmak için ahalinin ‘’para’’ demesi yasaklanabilir de bu seferde kimsenin ağızını bıçak açmaz.

Ee ne yapalım o zaman?

Madem adını zikretmekten asla vazgeçemiyoruz o zaman para yerine sipali, mangır, mani,gayme, metelik, cash ya da canlı mı diyelim?

Sorunun yanıtını size bırakıp konu ile ilgili benim yaptığım acizane bir araştırmanın sonucunu paylaşayım;

Önce aldım elime hanımın saplı makyaj aynasını yüzüme iyice yaklaştırdım; yüksek sesle  ABC miz de yer alan  29 harfin ünsüz olan 21 tanesi ile başlayan cümleler kurdum. Malum ünsüz harfler dudaktan, burundan, gırtlaktan çıkarttığımız harfler oldukları için bu konu da önemli ipuçları verebilirlerdi.

Verdiler de; hepsinde partikül salınımı olduğunu gördüm.

Sonra; geri kalan sekiz ünsüzle de aynı deneyi yaptım. Sonuç diğer 21 harften yani ünsüzlerden çok farklı olmadı.

Kalın Ünlüler İnce Ünlüler ile başlayan cümleleri de deneye dahil ettim; eğer yırtınırak söylenmezler ise onların diğerlerine nazaran daha masum olduklarını dolayısı ile daha az tehlike arz ettiklerini saptadım.

Araştırmanın sonucunda da bir Japon,bir Rus,Bir Alman,bir Çinli kısacası kendi ABC lerinde ki harfleri  bağıra çığıra seslendiren  bir milleten olmadığım için bir kez daha şükrettim.

Bizim ile ilgili vardığım sonuçta şu oldu;

Eğer para yerine üçyüzotuzüç dersek virüs ters köşe oluyor.

Deneyin bakın.

Bu arada aynayı merak eden olursa;

Hanım hala arıyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.