Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ucuz düşünme artık!

Yazının Giriş Tarihi: 27.02.2018 00:02
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.02.2018 00:02

Endüstri 4.0… 5.0… 6.0… Hızla değişiyor üretim biçimleri… Daha zeki insanların yazılımlarla kontrol ettikleri bir döneme doğru hızla gidiyoruz… Daha çok robot, daha az insan…

Üretimdeki gelişimleri takip edemeyenlerin eleneceği yıllara sürüklenirken “ucuz işçi cenneti” olan Türkiye, Romanya, Çin, Hindistan, Mısır, Macaristan gibi ülkelerin yeni adımlar atması gerekiyor. Daha az insanla yapılacak işler çoğalacak çünkü… İstihdam edilecek insanda başka nitelikler gerekecek…

Bu arada hatırlarsanız; daha önce yüksek maliyetler nedeniyle Almanya’da üretim yapan şirketler, tesislerini daha düşük maliyetli Ortadoğu ülkelerine kaydırmıştı. Şimdilerde ise bu şirketler yeniden kendi ülkelerine kesin dönüş kararı almaya başladılar. Bunun en büyük nedeni dijitalleşen teknolojiyle kalitenin artması ve maliyetlerin düşmesi.

Anlamaya çalışalım…

Sanayileşmiş ülkelerde üretim faaliyetleri yüksek olduğu gerekçesi ile üretimlerini başta Çin olmak üzere yurtdışına taşıyan firmalar, yeniden dönmeye başladılar. Almanya’da yapılan bir araştırmaya göre; 2013 ve 2015 yılları arasında üretimlerini yurtdışına kaydıran bin 600 firmanın yarısından fazlası üretim merkezlerini yeniden Almanya’ya taşıdılar.

Konu yavaş yavaş açıklığa kavuşuyor…

Almanya’da üretimlerini yurtdışına kaydıran şirketlerin sayısı 2012 yılından bu yana yüzde 8 oranlarına kadar da düştü. Geri dönen şirketlerin başında araba yedek parçası üreticileri, elektronik ürün üreticileri ve tekstilciler bulunuyor. Geri dönüşün en önemli nedeni Almanya’da dijitalleşme ile birlikte kalitenin artması ve üretim maliyetlerinin giderek düşmesi.

Üretimlerini Almanya’ya alan şirketlerin çoğu bunun nedenini yurt dışında arzulanan kalitenin yakalanamaması, üretim süreçlerinin yeterli derecede esnek olmaması ve nakilde yaşanan sorunlara bağlıyor. Yine anladığımız kadarıyla firmaların “yurtdışında başarısız oldular” görüntüsü vermemek için dönüş işlemlerini gizlice yapıyorlar…

Block isimli transformatör üreticisi firmanın Genel Müdürü Wolfgang Reichelt, dönüş nedenini; “Transformatör üretiminde işçi ücretleri ürün maliyetinin sadece yüzde 10’una denk düşüyor. Artık Çin’de yatırım yapmaya değmez” diyerek açıklıyor. Gayet mantıklı… İşçiye gerek kalmayacak ki…

Strategy and Deutschland isimli danışmanlık firmasının yöneticisi Andreas Eggert,Önceleri şirketler üretim masrafları nedeniyle üretimlerini ucuz maaşlı eleman temin edilen ülkelere yönlendirdiler. Ancak bugün masraf kriteri üretimdeki birçok kriterden sadece birisi durumuna geldi” diyor. Beş jenerasyondur saç ve boru üreten GAH isimli Alman firması da Almanya’da kalifiye elemanların daha fazla olması ve otomatizasyonun artması nedeni ile Çin’de üretim yapmanın hiçbir anlamı kalmadığını rahatlıkla söylüyor

Geriye dönen bütün firmalar dijital teknolojilerdeki gelişmelerin personel giderleri ile sağlanan avantajlar ortadan kaldırdığını düşünüyor.

Dijital teknolojilerle tüketicilerin bireysel ihtiyaçlarına yönelik özel ürünlerin hızla üretilebilmesi de geriye dönüş tercihlerini etkiliyor. Almanya üzerinden potansiyel müşterilere ulaşmak daha rahat oluyor. Dijital teknolojilerde gelişmeler arttıkça Almanya’nın daha cazip bir üretim merkezi haline gelmesi bekleniyor. Zaman onlar için işliyor…

Yapılan açıklamalar içinde önemli bir marka da var. Adidas 3D baskı makinalarını kullandığı yeni bir seri üretime geçti mesela. Bunun için Almanya’nın Ansbach kentindeki fabrikasını Speedfacktory adını verdiği yeni bir sistemle geliştirdi. Adidas’ın bugüne kadar yeni bir ayakkabıyı tasarlayıp piyasaya sürmesi 18 ay sürüyordu. Ancak Speedfaktory yöntemi ile bu süre artık sadece saatleri alıyor.

Büyük Türkiye’nin düşünen insanlarına uyarımdır. Ucuz işgücü rekabet unsuru olmaktan çıkıyor. Yemeyen, içmeyen, uyumayan, greve gitmeyen ve 24 saat aralıksız çalışan işçiler geliyor. Kurulu düzenleriniz bir anda yerle bir olabilir… Ülke olarak çok zorlanırız… İşsizlik tavan yapar… 50 yıl sonra neler olacağını görebilmenizi için yazdım bunları.

Siz uyanabiliyor musunuz… Sabahları mesela…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.