Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Uçangöz (drone) tehlikeli mi?

Yazının Giriş Tarihi: 24.11.2017 00:06
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.11.2017 00:06

Teknolojideki hızlı gelişimin bir nimeti olarak hayatımıza girdi uçangözler. Başlangıçta iha ve drone olarak adlandırıldı bu teknolojik oyuncaklar. Türk Dil Kurumu'nun topa girmesiyle birlikte artık Türkçe karşılık olarak uçangöz ismi kullanılıyor.

Başlangıçta herkesin sempatik bir ilgiyle ve merakla yaklaştığı bu cihazlar, ne yazık ki artık peşinen suçlu ilan edilmiş durumda.

Uçangöz ve riskler

Başlangıçta sadece oyuncak olarak kullanılan ama zamanla otonom uçuş sistemleri ve kamera özellikleri geliştirilen bu cihazlar artık hayatın hemen hemen her alanında kullanılıyor. Getirdiği tüm pratik kolaylıklara rağmen bu cihazların da riskleri yok mu? Elbette var. Taşıdığı en büyük iki riskten birisi, düşerek mala veya cana zarar verme ihtimali. İkincisi ise art niyetli kullanılma ihtimali.

Güvenlik açısından bakıldığında saldırı amaçlı kullanılma riski var. Ayrıca özel hayatın ihlal edilmesi gibi bir amaca da hizmet edebilir. Değerlendirme yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise bu risklerinin yanında sağladığı katkıların çok ama çok daha fazla olması.

Hangisi daha tehlikeli?

İnsanoğlunu hayatını kolaylaştıran pek çok ürün kötü amaçlı kullanılabilir. Evlerimizin olmazsa olmazı bıçaklar mesela. Yemek yaparken, ekmek keserken hiç bir sorun yok ama aynı aletle cinayet de işleniyor. Peki siz hiç bugüne kadar 'bıçak kullanmak yasaklansın' diyen bir aklı evvele rastladınız mı?

Seyahat ettiğimiz araçlar olmasa bugün hayat durma noktasına gelir lakin bu araçlar da, bomba yüklenerek ya da (Avrupa'da yaşanan saldırılardaki gibi) direkt insanları ezerek terör eylemlerinde kullanılıyor ama 'araç kullanımını yasaklayalım' diyen bir sivri zekalı çıktı mı?

Yıllardır hepimiz çocuklarımıza uzaktan kumandalı arabalar alıyoruz, bir güvenlik bürokratı da, 'bu oyuncaklara bomba yükleyip saldırı yapabilirler' diyerek emniyet birimlerine 'bunları dışarıda kullananları gördüğünüzde enseleyin, izinleri yoksa tutanak tutup ceza yazın' deme cesareti gösterebildi mi?  

Cep telefonları da yıllardır bomba tetikleyicisi olarak kullanılıyor fakat devlet büyüklerinin konvoylarında sinyal bozucu araçlar bulundurmakla yetinen yetkililerden birisi de çıkıp 'baz istasyonlarını kapatalım' dedi mi? 

Örnekleri çoğaltmak mümkün. Aklı başında hiç bir görevli yukarıda saydığım akla ziyan talimatları vermeyi aklından bile geçirmedi ancak aynı yetkililerin bu misallerdeki kadar absürt yaklaşımları uçangözlere karşı uygulamaya koymalarını nasıl izah edeceğiz!

Uçangöz gören masum vatandaşlar

Toplumda öyle bir hava estirildi ki, bugün uçangözü havada gören pek çok insan hemen polise ihbar ederek vatandaşlık görevi yaptığını, (olay yerine!) gelip tutanak tutan emniyet mensubu arkadaşlar da memleketi kurtardıklarını sanıyor.

Bakın bu cihazların terör saldırısında kullanılması durumundaki maksimum süre bir dakikayı geçmez. Bu kadarcık süredeyse ne ihbar, ne de müdahale için bir şey yapılamaz.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından bu cihazlar zaten kayıt altına alındı. Böyle bir haltı işleyecek kansızların zaten SHGM'ye başvurup kayıt yaptırmayacağını veya uçuş için izin istemeyeceğini çocuklar bile bilirken Ankara'daki arkadaşlar neyin kafasını yaşıyor çok merak ediyorum.

Yetkili arkadaşlar oturdukları koltuklardan 'yassah hemşerim' talimatları yağdırmak yerine kendilerini geliştirip teknolojik altyapı için çalışsalar zaten sorun kalmayacak. Bu tiplerin dedeleri de, geçmişte Nuri Demirağ'a, Vecihi Hürkuş'a ve onlarca değerli isme hep böyle yaklaştı.

Eğer onlar zamanında görevlerinin hakkını verseydi, bugün yolcu uçakları ve savaş uçakları için harcadığımız milyarlarca dolar yurt dışına gitmez, içeride oluşan sektör ekonomimizin lokomotifi olurdu. Beyler dedeleriniz anlamadı ama bari siz bir zahmet kıçınızı koltuklardan kaldırıp ülkeniz için çalışın.

Bakanlıktan akıllı proje

Ankara'daki her yetkili kurum elbette SHGM gibi değil. Orman ve Su İşleri Bakanlığı illerdeki uçangöz sahipleriyle temasa geçerek çok güzel bir projeye imza attı. Bizzat Bakan Veysel Eroğlu tarafından da desteklenen proje ile bakanlığın yetişemediği yerlerde uçangöz kullanıcılarından yardım isteniyor. Kaçak avcıların tespiti için onlarca uçangöz ile havadan denetim yaparak sazlıkların arasına saklanan, doğayı katleden vicdansızları tespit ediyor ve yetkililer tarafından gerekli işlemler yapılıyor.

İlk uygulama da, pilot bölge olarak seçilen Bursa'da gerçekleştirildi. Benim de içerisinde yer aldığım ekiple güzel bir çalışma yapıldı ve artarak devam edecek. Avcıların şimdiden inanılmaz rahatsız olduğu da kulağıma geldi.

Bu sayede bakanlık çok daha etkili denetimler yaparak kaçak avcıları enseleyecek. Uçangöz sahibi kayıtlı kullanıcılar ise hem devlete yardımcı olacak, hem de kendilerine verilecek belgeler sayesinde milli parkların doğal güzelliklerini yasaklarla karşılaşmadan doyasıya havadan görüntüleyecek.

Teknolojiye karşı çıkmak yerine lehine kullanabilmeyi başaran Orman ve Su İşleri Bakanlığı umarım tüm kurumlarımıza örnek olur.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.