Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

UBM

Yazının Giriş Tarihi: 01.02.2015 00:34
Yazının Güncellenme Tarihi: 01.02.2015 00:34

 

Çocuğunuzun, gözlerinizin önünde mum misali eridiğini, kişiliğinde ve sağlığında onulmaz sıkıntıları yaşadığını, her geçen gün sizden ve çevresinden koptuğunu, suça bulaştığını ve ölümün pençesinde çırpındığını düşünebilir misiniz?

Elbette değil düşünmek, bunu aklınızın bir ucundan bile geçirmek istemezsiniz. Çokta haklısınız. Ne var ki, siz bu yazıyı okurken binlerce aile, düşünmenin çoktan ötesine geçmiş, çaresizce evlatlarının günden güne bitmesini izliyor.

Madde bağımlılığı…

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ilk sıralarda yer alan bu bela, çocuklarımızı, gençlerimizi tehdit etmekle kalmıyor, onları bizden kopartıp alıyor. Bu gün madde bağımlılığı ile kora kor savaş veren bir derneği konuk edeceğim köşeme, Uyuşturucu ve Bonzai ile Mücadele Derneği’ni.

Kısa adı UBM olan dernek, sıra dışı çalışmalara imza atıyor. Tuzağa düşmüş gençleri gidiyor, buluyor, tedavi görmeleri için ikna ederek tedavilerini yaptırıyor, ailelerini eğitiyor, spor tesislerinde ve sosyal çalışmalarla rehabilite ediyor, kısacası onları onlara hediye ediyor. (Söyleşiyi yaptığımız gün tamamen spontane gelişen bir olay neticesinde bu çabalarından birine şahit oldum. Babaların bile yapamadıklarını yapabilen, onların evlatlarına kendi evlatları imişcesine sahip çıkan bu insanların aramızda olması bence Allah’ın bir lütfu).

Dernek Başkanı Ahmet Akay’ın, UBm yi anlatırken gözleri parlıyor. Faaliyetlerini kendisine bir yaşam biçimi olarak seçen başkan, madde bağımlılığını; “Herhangi bir maddeye olan düşkünlüğün madde bağımlılığı olarak tanımlanabilmesi için, o madde alınmadığında insanda fiziksel ya da psikolojik belirtiler gözlemlenmesi gerekir. Bir başka deyiş ile madde bağımlılığı, madde yoksunluğunda insanın hayatına istediği gibi devam edebilmesini engelleyen durumlara yol açan düşkünlüktür. Bir maddeye olan bağımlılık;  insanın hayatını olumsuz yönde etkileyebilecek en önemli sorundur ve vakit kaybetmeden uzman bir doktordan ya da çevredeki insanlardan yardım istenmesini gerektirir” diyerek anlatıyor.     Ahmet Akay madde bağımlılığı ile yaptıkları mücadele de, bonzaiye ayrı bir parantez açılması gerektiğini belirtiyor ve Bonzai ile ilgili şunları söylüyor; “Sentetik Marihuana ya da bilinen adı ile Bonzai. Bu uyuşturucu çeşidi, son zamanlarda gündemi işgal eden sorunların en başlarında yer alıyor. laboratuvar ortamında ot ve benzeri maddelerin kimyasal likitlerle spreylenmesi sonucu oluşturulan normal marihuananın içinde bulunan THC maddesi gibi bir etki yapması beklenen bir uyuşturucu türü. İlk olarak 2004 yılında Avrupa’da üretildiğinde ‘zararsız, ‘marihuanaya yasal bir alternatif’ ve ‘tasarımcı uyuşturucusu’ gibi açıklamalarla pazarlanmış. Ülkemizde son birkaç yıldır bulunmasına rağmen çok hızla kullanımı yaygınlaşmış.”

Ülkemizde son yıllarda yatarak tedavi için bağımlılık tedavi kliniklerine başvuran kişilerin eroinden sonra en sık kullandıkları madde sentetik marihuana. Bu maddenin erişilebilirliğinin kolay olması ve toplum içinde yaygın olan maddenin ilk başlarda ‘’zararsız’’ olduğu yönündeki yanlış inanış nedeniyle bu uyuşturucunun popülerliği hızla artmış. Ayrıca maddenin marihuana ve diğer uyuşturuculara göre idrar ve kan tahlilinde tam olarak saptanamıyor olması onu popüler yapan nedenlerden bir diğeri. Tanı için kişiden alınan saç ve tırnak numunelerinin analizi gerekiyor.

UBM profesyonel destek vererek yoluna devam eden bir dernek. Seminerler, toplantılar, uzman danışmanlar ve kişisel destek derneğin faaliyet unsurlarından bir kaçı. Ayrıca profesyonel spor eğitmenleri ile de İnanılmaz bir sinerji sağlıyorlar. Madde bağımlısı gençlerin tedavilerinin yanı sıra, onlara satranç, yüzme, basketbol, voleybol, tekvando, kickboks, güreş gibi faaliyetlerde bulunma olanağını da sağlıyorlar.

Ben bu derneği ve faaliyetlerini tanıdıktan sonra, istedim ki, bu satırları okuma lütfunda bulunanlar da onları tanısınlar. Tanımaktan öteye geçip, iletişim kurmak isteyenler de, aşağıda ki, adresleri not ediversinler.

www.ubm.org.tr, info@ubm.org.tr, Sakarya Mah. Celal Bayar Cad. Çolak İş hanı No 48,

Osmangazi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.