Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tuz

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2019 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2019 00:03

Tuzda bulunan sodyum, sağlığımız için yaşamsal öneme sahiptir. Bu gerçek bir yanda, tuzun dolayısıyla da sodyumun fazlasının sağlık için çok zararlı sonuçları olduğuna dair gerçekler ise diğer yanda...

Sodyum, vücuttaki sıvı - elektrolit dengesinin yanı sıra sinir ve kas hücrelerinin faaliyetleri için de çok önemlidir.

Fazla tuz tüketilmesi yüksek tansiyon için risk faktörü olduğu gibi, bundan tamamen bağımsız olarak, doğrudan doğruya kalp krizi ve felç riskini de arttırmakta.

Dünya Sağlık Örgütü ( WHO ) ve Amerikan Kalp Cemiyeti ( AHA ) kalp damar hastalıkları riskinin azaltılması için günlük tuz tüketiminin azaltılmasını önermektedir.

Yüksek miktarda tuz tüketilmesi sadece kalp krizi ve felç riskini değil tam bilinmeyen nedenlerle kalp yetmezliği riskini de arttırmakta.

Bu konuda yapılan çalışmaların zorluğu, kişilerin günlük ne kadar tuz tükettiklerini tam olarak belirlemenin mümkün olmamasından kaynaklandığı için tuz tüketimini belirlemek üzere farklı yöntemler bulma arayışına gidilmiştir. İdrar yoluyla 24 saatte atılan tuz miktarının belirlenmesi bu çalışmalarda çok işe yaramıştır.

Finlandiya'da yapılan ve yaşları 25 ile 64 arasında değişen 4630 kişiyi kapsayan bir çalışmanın sonuçlarını özetlemek istiyorum bugün sizlere.

12 yıl boyunca izlenenler arsındaki 121 kişi bu süre içinde kalp yetmezliğine yakalanmışlar. Günlük 13,7 gram ve daha fazla tuz tüketenler arasında kalp yetmezliğine yakalanma riski, günlük 6,8 gram ve daha az tuz tüketenlerin iki katı bulunmuş. Üstelik de belirlenen bu büyük risk farkının, tuzun tansiyonu yükselten etkisinden bağımsız olduğu, doğrudan ortaya çıkan bir risk olduğu anlaşılmış.

Dünya Sağlık Örgütü, günlük 2 - 3 gram tuzun sağlık için uygun ve doğru olduğunu, üst sınırın en fazla 5 gram olması gerektiğini belirtmiştir.

Son olarak, bir çay kaşığı tuzun 5,8 gram olduğunu belirtmek istiyorum.

Selam ve saygılarımla.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.