Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin ilk 1000 ihracatçısı içindeki Bursa firmaları

Yazının Giriş Tarihi: 02.06.2014 08:57
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.06.2014 08:57

Türkiye İhracatçılar Meclisi-TİM, Cumhuriyetin 100. yılında 500 milyar dolar tutarındaki ihracat hedefine ulaşmak için katma değeri yüksek ürünlerin payını arttırmaya yönelik projeyi İzmir’de başlattı.

Bir başka ifadeyle ihracatı inovasyon çalışmalarıyla arttırmayı amaçlayan TİM, Anadolu’ya açılımla ilgili ilk adımı İzmir’de attı. TİM bu çalışmalara eylülde Ankara’da ve ekimde Gaziantep’de devam edecek.

Bu proje inovasyon ile birlikte tasarım, ar-ge ve marka olmak üzere dört temele dayanıyor.

Tabii ki burada ana oyuncu ve projenin olmazsa olmazı ihracatçılar.

Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre 2013 yılı sonu itibariyle ülkemizde 60 bin ihracatçı firma var.

Aynı dönemde Bursa’daki ihracatçı firma sayısı 3 bin 683 olarak görülüyor ve bu firmaların ihracatları toplamı 12 milyar 267 milyon dolar düzeyinde. Bu, ihracatçı firma başına ortalama 3 bin 330 dolarlık ihracat anlamına geliyor.

Ölçek ekonomisiyle büyük firmaların ihracat tutarları elbette daha yüksek.

İşte bunu da TİM geçtiğimiz günlerde Türkiye’nin ilk bin ihracatçı firmasını açıklamak suretiyle duyurdu.

2013 sonu itibariyle Türkiye’nin yapmış olduğu 151 milyar 787 milyon dolarlık toplam ihracatının yüzde 60’ını bu bin firma gerçekleştiriyor.

Bu bin ihracatçı firmanın 452’si İstanbul’dan. İzmir (70) ikinci, Gaziantep (67) üçüncü, Kocaeli (56) dördüncü ve 51 firma ile Bursa 5. sırada. Bursa’yı Ankara, Denizli, Adana, Manisa ve Hayat izliyor.

İlk bin ihracatçı içerisinde yer alan Bursa firmalarının artışı yüzde 16 düzeyinde ve Bursa bu özelliğiyle en çok ihracat yapan 10 il arasında birinci durumda.

İlk bin içerisinde yer alan Oyak-Renault, Bosch, Componenta Dökümcülük, Yeşim, Valeo, Durmazlar Makina, Karsan, Beyçelik Gestamp, Çemtaş, Grammer, Çimtaş, Küçükçalık Tekstil, Ges Tekstil, Öz Tekstil, Beltan Vıbracoustıc, Coşkunöz Radyatör, Baykal Makine, P.M.S. Metal, Ermaksan Makine, Fistaş, Bursalı Dış Ticaret, Dina Vanelli, Gemlik Gübre, Yılmar Dış Ticaret, İlay Dış Tic., Özdilek, Alara Tarım Ürünleri, Erbak - Uludağ Pazarlama, Marmarabirlik, 2E Madencilik, Çelikpan Isı Sistemleri, Coats (Türkiye) İplik, Recep Güzeldağ Teks., Mgı Coutier Makine ile birlikte 17’si de adının açıklanmasını istemeyen toplam 51 Bursa firmasının ihracatları toplamı 7 milyar 102 milyon dolar.

Bu 51 firma Bursa ihracatının yüzde 58’ini gerçekleştirirken, aynı basit ortalamayla firma başına yılda 139 milyon dolarlık ihracat düşüyor. Bursa bu özelliğiyle de Kocaeli ve Manisa’nın ardından 3. durumda.

Şimdi Bursa açısında sözü şuraya getirmek istiyorum; 3 bin 683 firmanın ortalama yıllık ihracatı 3 bin 330 dolarken diğer yanda 51 firmanın ortalama ihracatı 139 milyon dolar. Bu durum ülke genelinde de benze bir grafik sergiliyor.

Ve gelelim sonuca; işte bunun için inovasyon, tasarım, ar-ge, markalaşma sayesinde katma değeri yüksek ürünlerin payını arttırmakla birlikte, ürün ve pazar çeşitlendirmesi, ölçek ekonomisi, bekli de en önemlisi ihracatçıların birleşmesi gerekiyor.

Ama en çok da ihracatçı sayısını arttırmak gerekiyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.