Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye, Sanayi 4.0’da oyuncu değil, oyun kurucu olmalıdır”

Yazının Giriş Tarihi: 04.04.2016 00:10
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.04.2016 00:10

 

Birkaç haftadır Sanayi 4.0 konusunu gündemde tutmaya çalışıyorum. Eğer global pazarda rekabet edebilmek ve ürünlerimizi satmak, hatta varlığımızı devam ettirmek istiyorsak Sanayi 4.0’ı gözardı etmememiz gerekiyor.

Geçen haftaki yazımdan sonra Bursa iş dünyasının temsilcileri açıklamalar yaptılar. Bilhassa üretim için hayati bir konu olan Sanayi 4.0 ile ilgili her birisi çok değerli olan Başkanların bu açıklamalarına bir sonraki yazımda yer vereceğimi belirtip yine bu konuda açıklanan bir başka görüşe değineceğim.

Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu Mart ayı ihracat verilerini değerlendirdiği açıklamasında, “Türkiye, üretimde rekabetçi olma avantajını ele geçirmek için, Sanayi 4.0 dönüşümünün uygulayıcı öncü ülkeleri arasında yer almalıdır. Uzun süredir Türkiye’nin üretimde Ar-Ge ve inovasyona ağırlık vermesi gerektiğini konuşuyoruz. Sanayicilerimizi bu bağlamda teşvik etmek için devletimiz de çaba sarf ediyor. Dolayısıyla artık sanayide otomasyonun aktif olması daha elzem bir hale gelmiştir” diyor.

Hem gelişmiş, hem de gelişmekte olan ülkeler için farklı fırsatlar sunan, Sanayi 4.0 dönüşümünü değerlendiren değerli başkan Orhan Sabuncu, bilgi, iletişim teknolojileri, makinalar ve değer zincirindeki tüm unsurların birbirine bağlı çalıştığı bir üretim modeli olan Sanayi 4.0’ın Türkiye açısından önemli bir fırsat olduğuna dikkat çekiyor.

Daha yenilikçi, daha esnek, daha verimli ve daha hatasız bir üretimi sağlayan bu yeni sistemin global rekabeti daha da tetikleyeceğinin altını çizen, “Ulusal arenadaki rekabet edebilirlik seviyemizi daha yukarıya taşımak için bu fırsatı mutlaka değerlendirmeliyiz” diyen Uludağ İhracatçı Birlikleri’nin Koordinatör Başkanı Orhan Sabuncu açıklamasını şöyle sürdürüyor:

“Bilgi, iletişim teknolojileri, makinalar ve değer zincirindeki tüm unsurların birbirine bağlı çalıştığı bir üretim modeli olan Sanayi 4.0’ın Türkiye açısından önemli bir fırsat. Türkiye, 4. Endüstri Devrimi olarak nitelendirilen Sanayi 4.0’da oyuncu değil, oyun kurucu olmalıdır. Bu dönüşüm için gerekli alt yapının bizde fazlasıyla mevcut olduğu göz önünde bulundurulduğunda Türkiye’nin kısa sürede bu dönüşüme adapte olması şaşırtıcı olmaz.”

Orhan Sabuncu Başkan’ın bu açıklamalarına katılmamak elde değil.

* * *

İhracat toparlanıyor…

Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) aracılığıyla Mart ayında yapılan toplam ihracat 2 milyar 127 milyon dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre ihracat yüzde 13 oranında artış gösterdi. 2016’nın ilk çeyreğindeki toplam ihracatı yüzde 5 oranında artarak 5 milyar 734 milyon dolara ulaştı.

Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre, otomotivde yüzde 14, hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 8, yaş meyve sebze yaklaşık yüzde 20 oranında artış olurken, tekstilde yüzde 11,  meyve sebze mamullerinde de yüzde 13 oranında düşüş meydana geldi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.