Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Türkiye ekonomisine olan güven sürüyor”

Yazının Giriş Tarihi: 06.03.2017 00:05
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.03.2017 00:05

MÜSİAD beş yıldır, sanayi ve hizmet sektörlerindeki işyerlerinin, ekonomik faaliyetlerinin gidişatına dair değerlendirmelerini temel alarak, Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin zamanında ve revizyona gerek duyulmayacak bir veri aktarımı amacıyla kısa adı SAMEKS olan Satın Alma Müdürleri Endeksini açıklıyor.
Öncü gösterge özelliği taşıyan ve her ayın son işgününde yayınlanan SAMEKS’in Şubat ayı verileri MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak’ın da katılımıyla İnegöl’de açıklandı.
SAMEKS Bileşik Endeksi 2017 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 5,0 puan artarak 51,4 puana yükseldi. Endekste gözlenen bu artışta, hizmet sektörünün önceki aya göre 7,1 puan artış kaydederek 52,8 seviyesine yükselmesi etkili olurken, 1,4 puan gerileyen sanayi sektörü ise 50,2 puan olarak gerçekleşerek olumlu görünümünü sürdürdü. Endeks, Şubat ayında ekonomik aktivitenin önceki aya göre hızlandığına işaret ederken, 2016 yılı Ekim ayında başlayan dört aylık düşüş süreci sona erdiğini gösteriyor.
Basın toplantısında konuşan MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, “İş dünyası olarak canlılığın artmasını ve çarkların daha fazla dönmesini istiyoruz.  Başarı, devamlılık ister ve süreklilik yani sürdürülebilirlik gerektirir. Sürdürülebilirlik bizim için pozitif istikrar demektir. İstikrar olmadan yeni hedefler belirlemek, yeni projeler üretmek, yeni başarılar elde etmek şöyle dursun, mevcut kazanımları korumak bile mümkün değildir” dedi.
SAMEKS verilerinin hem sanayi hem de hizmetler sektöründe girdi alımlarındaki artışın sürmesinin, firmaların Türkiye ekonomisine olan güveninin sürdüğüne işaret ederek endekslerde önümüzdeki dönemde de artışın süreceğinin beklendiğini ifade eden MÜSİAD Genel Başkanının bu yorumundan sonra SAMEKS’in detaylarını aktaralım…
2017 yılının ilk çeyreğinin ilk iki ayı geride kalırken; güncel makroekonomik veriler, geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde yavaşlayan ekonomik aktivitenin yeniden hızlandığına işaret etti. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış SAMEKS Bileşik Endeksi de Türkiye ekonomisindeki toparlanma sürecini teyit etti. Bilhassa SAMEKS Sanayi Endeksi’nde Ocak ve Şubat aylarında gözlenen artışlar yılın ilk çeyreğine ilişkin büyüme verisine yönelik olumlu bir izlenim verirken, Şubat ayı itibariyle hizmetler sektörünün de toparlanma eğilimine girdiğini gösteriyor.
SAMEKS Hizmet Endeksi; 2016 yılı Şubat ayında, bir önceki aya göre 7,1 puan artarak 52,8 değerine yükseldi. İstihdam alt endeksinin 54,5 seviyesine yükselmesi ise sektöre ilişkin canlanmanın başlıca göstergelerinden biri oldu. Böylece SAMEKS Hizmet Endeksi’nde Kasım 2016 döneminden beri süregelen düşüşler Şubat 2017 dönemiyle birlikte sona erdi.
SAMEKS verilerinden hareketle ekonominin geneline ilişkin yapılan değerlendirmede ise “2017 yılı Şubat ayı içerisinde Türkiye ekonomisine ilişkin açıklanan veriler, Türkiye ekonomisindeki pozitif görünümün sürdüğüne işaret etti” ifadeleri yer aldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.