Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TÜRKAK’a mektup,

Yazının Giriş Tarihi: 14.01.2017 00:55
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.01.2017 00:55

Kalite Birliği Derneği, ülkemizde kalitenin değersizleştirilmesinin önüne geçmek için verdiği

yoğun mücadelesine aralıksız devam ediyor. Kalbir Başkanı Prof. Dr. Erkan IŞIĞIÇOK bu çalışmalar kapsamında Türk Akreditasyon Kurumu olan TÜRKAK’a bir bilgilendirme ve talep mektubu gönderdi. KALBİR’in çalışmalarına destek verilmesi açısından Erkan hocanın mektubunu aşağıda tüm kamuoyunun bilgilerine sunuyorum.

“Ülkemizde kalitenin yaygınlaşması, temiz kalite anlayışının toplumun her kesimine ulaşması, kaliteli üretimin teşvik edilmesi, kaliteli ürünlerin tercih edilmesi, israfın azalması, istihdamın artması, yerli üretimin teşvik edilmesi, ülkemizde üretilen ürünlerin uluslararası piyasalarda pazar bulabilmesi için çalışmalar yapan ve bunları kendine görev olarak belirleyen KALİTE BİRLİĞİ, sosyal sorumluluk projeleri ile gerçek, temiz kaliteyi savunmakta ve ülkemizin kalkınma hamlesinin kalite ile gerçekleşeceğine inanmaktadır. Ülkemizde Yönetim Sistemleri konusunda faaliyet gösteren ve milli akreditasyon kuruluşumuz olan TÜRKAK tarafından akredite edilen bir kısım belgelendirme kuruluşlarının uygulamaları arasındaki farklılıklar haksız rekabet oluşturmakta, kalite kirliliğine sebebiyet vermekte, toplumda ve özellikle sanayi kuruluşları nezdinde kalitenin kirletilmesine sebebiyet vermektedir. Akreditasyon kurallarının belli olmasına rağmen, bir kısım belgelendirme kuruluşları sahada farklı, doküman üzerinde farklı işlem tesis ederek, işini ciddi yapan belgelendirme kuruluşlarının pazarını daraltmakta, haksız rekabete sebebiyet vermekte, temiz kalite anlayışına zarar vererek özellikle KOBİ seviyesindeki sanayi kuruluşlarının yanlış yönlendirilmesi ile onları pazar paylarını daraltmaktadırlar. Konuyu makamınıza örnekleyerek arz etmek istiyoruz. Yönetim sistemleri konusunda belge alacak olan veya belgeli olup tetkik geçirecek olan bir kuruluşun adam/gün sayıları, belgelendirme kuruluşları arasında farklı olarak uygulanmaktadır.

Şöyle ki; işini ciddi yapan ve akreditasyon kurallarına uygun hareket eden belgelendirme kuruluşları adam/gün sayılarından taviz vermemekte ve kural ne istiyorsa ona göre hareket etmektedir. Ancak, bir kısım belgelendirme kuruluşları, adam/gün sayılarına riayet etmemekte, sahada daha az sayıda kişiyle (Genellikle 1 kişi ile) tetkik yapmakta, doküman üzerinde ise istenen adam/gün sayısını göstermekte, böylece belgelendirme veya tetkik ücret maliyetini düşürerek haksız rekabete yol açmakta, ayrıca ayıplı hizmet kapsamında bir hizmet sunduğu gibi, evrakta sahtekarlık olarak da addedilecek bir işlem tesis edilmektedir. Yapılan bu işlem, sanayi kuruluşlarına bilgi vermeden yapılmaktadır. Böylece işini ciddi yapan belgelendirme kuruluşlarının daha fazla ücret talebi ortaya çıkmaktadır ki, bu durum kalite kirliliği olarak karşımıza çıkmakta ve kalitesizlik maliyetlerini arttırmaktadır. Saha da yapmış olduğumuz objektif gözlemlerin sonucu olan bu durum ile ilgili tedbir almanızı, MAKAMINIZCA TETKİK EDİLECEK OLAN BELGELENDİRME KURULUŞLARININ SADECE OFİS DENETİMİ İLE YETİNİLMEMEMESİNİ, TETKİK HEYETLERİNİN DE FİRMALAR NEZDİNDE SORGULANMASINI, GEREKİRSE AÇILIŞ TOPLANTILARININ VE TETKİKLERİN GÖRÜNTÜLÜ KAYIT ALTINA ALINMASINI SAĞLAYARAK, TETKİKLERDE BU KAYITLARIN GÖZDEN GEÇİRİLMESİNİ, AYRICA BELGELERİ İPTAL EDİLEN VEYA ASKIYA ALINAN BELGELENDİRME KURULUŞLARININ KAMUOYUNA İFŞA EDİLMESİNİ,

Makamınıza arz eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz.”

Prof. Dr. Erkan IŞIĞIÇOK

KALBİR BAŞKANI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.