Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Reasürans A.Ş Kuruldu

Yazının Giriş Tarihi: 29.09.2019 00:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.09.2019 00:04

2019-2023 dönemini kapsayan On Birinci Kalkınma Planı kapsamında alınan karar gereği Hazine ve Maliye Bakanlığınca reasürans kapasite ihtiyacının karşılanması için Türk Reasürans AŞ kuruldu.

Hazine ve Maliye Bakanlığınca Türk sigorta sektörünün büyümesine katkı sağlamak ve sigorta piyasasının reasürans faaliyetlerindeki kapasite ihtiyacını karşılamak amacı ile Türk Reasürans AŞ (Türk Re) kuruldu. Bakanlığın tek hissedar olarak kurulusunda yer aldığı Türk Reasürans AŞ, 5684 sayılı Sigortacılık Kanunu'nda yapılan düzenleme ile hizmet verecek. Türk Reasürans AŞ sigorta sektöründeki stratejik hedeflerini, Türkiye'deki yerli reasürans kapasitesini arttırmak, yurt dısına aktarılan reasürans primlerinin yurt içinde kalmasını sağlamak, kamu menfaatlerinin risk yönetimini yapılandırarak gerekli reasürans düzenlenmelerini gerçekleştirmek olarak belirledi.

Türk Reasürans AŞ  doğal afet riskleri havuzunun yönetimi görevini üstlenecek ve maliyet avantajı oluşturması ile havuza yerli reasürans kapasitesi sağlaması planlanıyor. Bunun yanında ‘Ulusal Doğal Afet Modelleme' çalışmaları ile havuzun ek teminatlarla yapılandırılması ve en verimli şekilde kullanımı amaçlanıyor. Ayrıca Türk Reasürans AŞ'nin tarım sigortaları havuzu için yerli reasürans kapasitesinin artırılmasına katkı sağlaması hedefleniyor.

Türk Reasürans AŞ  reasürans şirketinin genel müdürlüğüne Selva Eren atandı.

Master eğitimini pazarlama üzerine ABD’de tamamlayan Eren, İstanbul Üniversitesi İktisat mezunu.

Reasürans Nedir?

Sigorta edilmiş riskin, belli bir kısmının veya tamamının yeniden sigorta edilmesidir. Sigorta şirketleri, teminat verdikleri rizikolarda büyük hasarların aynı zamana gelme ihtimaline karşı, hasar ödemelerinde zorlanmamak için reasürans (mükerrer sigorta) yaptırır. Reasürans, sigorta şirketlerine, tek başlarına yüklenmeleri kendi sermayeleri, ihtiyatları, özvarlıkları bakımından kısaca mali yönden mümkün olmayan riskleri, sigortalayabilme imkânı verir. Bir takım mali ölçüler esas alınarak, branş esasıyla tespit edilen saklama payları, sedan şirketin risk üzerindeki sorumluluk miktarını göstermekte, aşan kısımlar ise çeşitli reasürans anlaşmalarıyla, reasürans şirketlerine devredilmektedir. Reasürans işlemlerinde riski bu şekilde devreden şirkete sedan, devir alan şirkete reasürör denir. Sedan şirket, sigortalıdan toplamış olduğu primlerin ve sigortalıya ödemiş olduğu hasarların belli bir kısmını, değişik tekniklere göre yapılmış reasürans anlaşmaları vasıtasıyla, reasürans şirketine yansıtır. Ancak sedan şirket ile reasürör arasındaki risk transferi işlemi, yıllık anlaşmalar olmaksızın da yapılabilmekte; sedan şirket, her bir risk için, ihtiyari olarak, reasüröre müracaat edebilmektedir.

Reasüransa duyulan gereksinimin nedenleri:

Rizikonun yayılması,

Sigortacının iş kabul kapasitesinin artması,

Sigortacının iş kabul esnekliğinin artması,

Sigorta şirketinin mali yapısının desteklenmesi,

Birikim (Kümül) Fazlasının yol açabileceği doğal afet hasarlarının kontrolü,

Reasürörden sigortacıya teknik bilgi aktarımıdır.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.