Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk mucit Faruk Durukan

Yazının Giriş Tarihi: 02.11.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.11.2018 00:01

Kaz Dağları Bilim ve Sağlıklı Yaşam ve Köyü ile Kalenaturel Laboratuvarlarını hayata geçiren iş insanı Faruk Durukan’la tanıştım önceki gün. Öncelikle bu tanışmayı sağladığı için Bursa Genç Sanayici İş İnsanları ve Yöneticileri Derneği (GESİAD)’ne ve başkanı Kerim Demiral’a teşekkür ederim

Sayın Durukan, Öyle çok buluş ve yeniliğe imza atmış ki inanamadım önce… Bir gazeteci olarak utandım. Tam 5.000 (beş bin) gayrimenkulünü ‘buluşlara’ harcayan bir insanı fark edememek, o buluşlardan yola çıkarak dünyaya “biz de varız” diye haykıramamak içimi acıttı aslında… İnanılır gibi değil…

1960 doğumlu Faruk Durukan… Daha gençlik yıllarından itibaren çevresindeki hemen her şeyle ilgilenmesi, meraklanması, çözüm araması farkı yaratan temel unsur. Hep Edremit’te yaşamış, zeytini tanımış, zeytinin ‘kara suyuna’ çözüm bulmuş… Çevreyi kurtarmış… Sürekli ve istikrarlı çalışmalarının sonucunda başarı da kendiliğinden gelmiş… Müteahhit olarak çok para kazanmış ve hepsini icatlara harcamış… Tebrik etmek gerek…

Örneğin ‘taşın suyunu’ çıkarmış… 2010 yılında bilim dalında Nobel ödülüne aday gösterilen ve taşların su haline getirilmesiyle elde edilebilen ‘Yanmaz Özellikli Taş Suyu Projesi’, madenlerdeki patlamaları önlüyor. Aynı su eğer ağaçtan elde edilen malzemeye sürüldüğünde yanma olmuyor. Düşünsenize hiç yanmayan malzeme elde etmiş… Bu su aynı zamanda güçlü bir antimikrobiyalEksi 150 dereceye kadar da donmuyor. Bu özelliği ile otoyollarda ve viyadüklerde oluşan buzlanmaya da çare olan bir buluş…

İlaç sanayi için ekstrakt temini de bir başka önemli icat. Uzay şartlarını oluşturmuş sevgili mucidimiz. Garip gelecek belki ama bu konuda ‘Uzay Şartları’ sadece Türkiye’de var… Ülkemizdeki ilk ekstrakt fabrikasını açmış. Atıl durumda olan zeytin yaprağı, çam kabuğu başta olmak üzere 250’den fazla bitkisel ekstrakt üretimi gerçekleştirmiş… (Ekstrakt; Kurutulmuş bitkilerden, özel yöntemler kullanılarak, ayrıştırma (osmoz) işlemlerinin gerçekleştirilmesi sonucunda elde edilen, ilaç hammaddesi olarak da kullanılan bitki özü anlamına geliyor…)

Mucit durmuyor, çalışıyor… Asıl amacı üniversite-sanayi işbirliği ile milli ilaç sanayinin temellerinin atılması için özgüveni olan bir neslin yetişmesi… Umarım cesur girişimciler, yılmayanlar el atarlar. Yoksa denek olmaya devam ederiz…

Kanserde metastası durduran ‘ajan ficin’ çalışmasıyla dünyada bir ilk’e imza atmış sayın Durukan… Bitkisel anti metastas ajanı, TÜBİTAK’tan birincilik ödülü almış… Bu arada Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çalışmalardan yararlandığını da arkadaşımız Özkay Çakal’ın sorusu sonrasında öğrendik. Demek ki; Cumhurbaşkanı Erdoğan her şeyin farkında…

Durukan, Türkiye’deki en önemli madenlerden birinin bor olduğunu biliyor… Türkiye’nin madeni işlemeden yurt dışına satmasına içerliyor ve başlıyor çalışmaya… Bor madenini işleyerek rafine ya da işlem görmüş bor bileşikleri üretmeyi başarıyor. İlk ürün sodyum pentaborat; Gübrede kullanılıyor.

Mucit Durukan; zamanla yeni kullanım alanı olan bor bileşikleri araştırmaya devam etti… Radyasyon emici ürünler için bor destekli bir ürün geliştirdi… Bor madeninin nötronları tuttuğu biliniyordu ama elektromanyetik dalgalara yani X ve gama ışınlarına karşı bir etki gösteremiyordu. Üretilen melez bor bileşiği ise hem nükleer bombalardan çıkan nötronu hem de X ve gama ışınlarını tutabilen bir yapıdaydı… Test etti, başardı. Durukan; Bu çalışmasıyla ‘ODTÜ Yılın Bilim Adamı Ödülü’nü aldı…

Araştırma ve geliştirmenin ne olup olmadığını anlamak için Durukan’ın çalışmalarına bakmak gerek. Üçlü koltuğu 4’lü yaparak devlet kurumlarından destek almaya gayret eden birileri var mesela Bursa’da. Ayıptır, yazıktır, günahtır!

Genç Sanayici İş İnsanları Ve Yöneticileri Derneği’nin (GESİAD) gündem belirleyen sinerji toplantılarına devam etmesi gerekiyor. Almira Otel’deki buluşmaya; MARSİFED Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya, GESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kerim Demiral, BUMİAD Yönetim Kurulu Başkanı M. Orhan Efe, Akyapak Genel Müdürü Erdal Elbay, işadamı İlker Özaslan ile çok sayıda GESİAD üyesi ve STK temsilcisi katıldı.

Toplantının sonunda işadamı Orhan Efe, Türkiye’de üretimi durdurulan ‘alkol üretimini’ Bursa’da başlatma kararı aldı.

Gecede ayrıca; GESİAD ailesine yeni katılan iş insanları Recep Dönmez, Ali Haydar Zeydanlı, Nazım Çungur ve Yunus Güner Düzel’e dernek rozetleri takıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.