Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türk Metal ve Mesut Gezer

Yazının Giriş Tarihi: 10.12.2017 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.12.2017 00:00

Perşembe günü Ankara'da bir dizi ziyaretlerde bulundum ve eski bir dostumuz Türk Metal Genel Başkan Yardımcısı Mesut Gezer'i de ziyaret ettim. Uzun zamandır görüşemediğim dost ile hasret giderdikten sonra gündeme geldik. Ülkemizde en kolay işin eleştiri olduğu herkesçe bilinen bir gerçek. Siyasiler, sendikacılar ve bürokratlar bu işin öncelikli eleştirenleri olmuştur daima. Mesut Gezer gerçek bir emekçidir. Tofaş'ta başlayan çalışma serüveni Türk Metal şube başkanlığından Türk Metal Sendikası Genel Başkan Yardımcılığına uzanan bir yolda terim yerindeyse tırnakları ile kazıyarak gelen bir Bursa değeridir. Karşılıklı fikir alışverişinden sonra verdiği teknik bilgileri siz okurlarımıza aktarıyoruz… Basın ve medyada bir kısım verilen bilgilerin haricinde okuyacağınız bilgiler gayet önemli. Çalışma barışının sağlandığı üreten bir Türkiye hepimizin hayalidir üreten ülkeler güçlü halkı ise refah içinde mutlu yaşar ve sevgili dostum Türk metal genel başkan yardımcısı Mesut Gezer'in verdiği bilgiler okuyalım…

EMEKÇİLERİN DÖNEM TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ

“Sektörde ne oluyor derseniz, özel sektörde Metal iş kolun en büyük sendikası Türk metal ile Türkiye'nin en büyük toplu iş sözleşmesi müzakereleri başlamış bulunuyor. İşveren sendikası MESS ile Türk metal sendikasının yürütüğü sözleşme 130 bin kişi kapsıyor aynı zaman da aynı iş kolunda olan birleşik metal ve çelik işte bu sözleşmeyi takip ediyorlar.

Türk metalin taslağı neydi ne istemişti…

İlk altı aya çekme %6,69

Tüm üyelere 1.75 TL seyyanen zam

Üyelerin sahip oldukları her kıdem yılı için 0,15krş zam

Talebimiz ilk altı ay için %38,28 ortalamaya gelen zam

İkinci altı ay enf %2 puan

Üçüncü altı ay enf %2 puan

Dördüncü altı ay enf %2 puan

Sosyal haklarda %40

Kurban bayramı harçlığı %60 oranında artırılır dedik.

Sözleşmenin süresini de iki yıl olmasını talep ediyoruz. Bunların yanında banka promosyonu, tamamlayıcı sağlık sigortası, kaynana kayınvalide vefat ile ilgili izin, hafta tatili Pazar günü olsun, kıdem tazminatında 30 gün korunsun, bayramlarda çalışanlara 4 yevmiye yani %200 fazla çalışma zam mı talep edildi.

5 Ekim’den itibaren MESS yaklaşık 6 oturum yaptık. Toplamda 102 madde oluşan toplu iş sözleşmesinin 79 ana madde 18 ek madde 5 geçici madde oluşmakta idi ana maddelerden 46 madde geçti ek maddelerden 7 madde geçti 11 madde kaldı.

Geçici madde 2 geçti 3 madde kaldı toplamda 55 madde geçmiş oldu 47 madde uyuşmazlık tutularak arabuluculuk süreci başlamış oldu.

Görüşmeler devam ederken MESS tarafından yapılan açıklamalar bütün çalışanlarımızın huzurunu ve çalışma azimlerini zedelemiştir. neydi bu açıklama kırmızı çizgilerimiz var. Sözleşmenin 3 yıllık olması, denkleştirme, telafi çalışması, ikramiyelerin devamlığa göre ödenmesi gibi teklifler MESS tarafında talep edildi ve kabul edilmeyerek uyuşmazlık saptı tutuldu. Bunun üzerine işveren sendikası MESS açıklama yaparak sert bir tavırla taleplerin karşılanamaz olduğunu ülkedeki altı aylık enflasyon rakımın ücrete %3,2 olduğunu yılık enflasyonun da sosyal haklara%10,68 gelip teklif etmişlerdir.

MESS senin kırmızı çizgilerin varsa çalışanların da kararlığı, azmi, birlikteliği, sendikası var. Bizim kırmızı çizgilerimiz belli emeğin pazarlığı olmaz hakkımızı istiyoruz sadaka değil bugün rekorlar kırılıyorsa, karlar artıyorsa bunu biz emekçiler yapıyoruz. Uyuşmazlık saptı tutulduk tan sonra İstanbul da ki başkanlar kurulu toplantısından sonuç bildirgesi olarak eylem kararları alınmaya ve uygulanmaya başlamıştır. İlk eylem MESS bölge temsilciliklerine siyah çelenk bırakılmış basın açıklaması yapılmıştır daha sonra iş yerlerinde yemekhane eylemleri başlamış arkasından toplu yürüyüşler iş yerlerinde çıkış saatlerinde yapılmıştır. Bundan sonra Türk metal kararlığını ve eylemlerin tozunu artırarak üretimden gelen gücünü kullanmaya devam edecektir.

Metal emekçileri ülkedeki zam artışları karşısında artan döviz kurları yükselmesiyle ilgili gelişmeleri takip ediyorlar ve talep etikleri ücretlerin ülkenin yaşam standartlarına göre olduğunu bugün benzine, enerjiye çarşıya, pazara gelen zamları örnek gösteriyorlar herkes artış oranları biliyor.

MESS’in uzlaşmaz tutum ve yaklaşımını devam ettirmesi halinde en etkili ve yaygın eylemlerin başlayacağını ve bu yasal meşru eylemlerin sonuç alına kadar devam edeceğini ilan etmek istiyoru

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.