Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafik kazası sonrası yapılacaklar…

Yazının Giriş Tarihi: 23.05.2016 09:14
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.05.2016 09:14

Araç kullan herkesin başına gelebilecek olan Trafik kazası durumunda öncelikle yapılması gerekenleri sizlerle paylaşmak istedim.

Maddi hasar meydana getiren bir trafik kazası geçirildiğinde yapılması gereken ilk iş, kazaya karışan tarafların aralarında anlaşmaları ve kaza tespit tutanağı  düzenlemeleridir. 2008 yılında başlatılan bu uygulama sayesinde artık trafik polislerinin kaza yerine gelmeleri ve olaya müdahale etmeleri gerekmiyor. Trafiği yoğun olan şehirlerde çok sık rastlanan ve çok büyük hasar meydana getirmeyen bu basit trafik kazaları bu şekilde çok daha hızlı çözümlenmiş oluyor ve zaten sıkışık olan trafik bu sayede daha da fazla sıkışmadan açılmış oluyor.

Bu şekilde düzenlenen Kaza Tespit Tutanakları, trafik polislerinin düzenlediği tutanaklardan şekil ve geçerlilik açısından hiç farklı değildir. Önemli olan tarafların, kendi aralarında anlaşmalarıdır. Eğer bir anlaşma sağlanamamışsa o zaman trafik polisinin gelmesi beklenecektir.

 

Ancak bazı durumlarda mutlaka Trafik polisinin gelmesi beklenmek zorundadır.

Bu durumlarda tarafların düzenleyeceği Kaza Tespit Tutanağının bir geçerliliği yoktur. Örneğin, taraflardan birinin ehliyeti yoksa ehliyet o aracı kullanmak için yeterli değilse, yaşı küçükse, alkollü olduğu şüphesi varsa veya akli dengesinin bozuk olduğu sanılıyorsa, olay yerine mutlaka trafik polisi gelmelidir. Ayrıca kazaya karışan araçlardan biri resmi plakalı ise, kazada resmi kuruluşların eşyalarına zarar verilmişse, araçlardan birinin trafik sigortası yoksa ya da kaza sırasında sadece üçüncü kişilerin malları zarar görmüşse yine olay yerine mutlaka trafik polisi gelmelidir. Bir de kaza sırasında ölüm veya yaralanma olmuşsa trafik polisi beklenmek zorundadır.

Bu sayılan durumların dışında kurallarına uygun şekilde tarafların düzenleyeceği bir Kaza Tespit Tutanağı, trafik polisi tarafından doldurulmuş gibi kabul edilir ve işlem görür.

Kaza Tespit Tutanağı doldurulurken, kazanın olduğu tarih ve yer bilgisi, kazayı görenlerin ifadeleri, kazaya karışan sürücülere ait, sürücü bilgileri, araç bilgileri, her iki araca ait zorunlu trafik sigortası poliçe bilgileri, kazanın oluş şekli ile bilgiler, kazanın nasıl meydana geldiğini gösteren bir taslak çizim ve her iki sürücünün de kaza ile ilgili görüşleri tutanakta mutlaka yer almalıdır. Ayrıca her iki sürücünün de imzaları tutanakta bulunmalıdır. Sürücülerden birinin imzalamadığı Kaza Tespit Tutanağı geçerli değildir.

Sigorta işlemleri için sadece Kaza Tespit Tutanağı’nın düzenlenmiş olması yeterli değildir. Yapılacak ikinci iş, araçların kaza sonrası durumunu gösteren, çeşitli noktalardan fotoğraflarını çekmektir. Sigorta şirketleri, mutlaka bu fotoğrafları görmek isteyecektir.

Yapılacak üçüncü iş, eğer kaza araçlar seyir halindeyken meydana gelmişse, sürücülere alkol muayenesi yaptırmaktır.

Sigorta şirketleri açısından bir diğer önemli nokta da kazaya neden olan aracın zorunlu trafik sigorta poliçesinin, araç ruhsatının ve sürücülerin ehliyet fotokopilerinin alınmasıdır. Kazaya başka araçlar da karışmışsa, bu sayılan belgelerin diğer araç sürücülerinden de toplanması gerekir.

Sigorta şirketleri ile sonradan bir sıkıntı yaşamamak için bu bilgi ve belgelerin mutlaka eksiksiz olarak elde edilmesi gerekiyor. Ayrıca bir diğer önemli nokta bu bilgi ve belgelerin, kazanın meydana geldiği tarihten itibaren beş iş günü içinde ilgili sigorta şirketine verilmesi gerekiyor.

Sigorta şirketi ile birlikte bu bilgi ve belgelere dayanarak bir hasar dosyası açar ve işlemlere başlar.

Buradaki beş günlük ihbar süresine uymak çok önemlidir. Çünkü kaza ihbarı süresi içinde sigorta şirketine yapılmazsa, sigorta şirketi tazminat ödemek zorunda değildir.

Sigorta şirketi ödenecek tazminata karar verirken eksper tayin edebilir. Eksperin düzenleyeceği rapor, ödenecek tazminatın tespit edilmesinde önemlidir.

Tüm araç kullananlara kazasız günler dilerim.

 

-

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.