Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pamukta bu sene ürün iyi, üretim yüzde 40 düştü

Antalya'nın Manavgat ilçesinde pamuk üretimi, geçen yıla göre yüzde 40 oranında düştü. İlçede, geçen yıl 10 bin dönümde pamuk ekimi yapılırken, bu sene 6 bin dönüm ile sınırlı kaldığı belirtildi. Günlük 100 ton kütlü pamuk...

Haber Giriş Tarihi: 22.10.2013 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 22.10.2013 13:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Pamukta bu sene ürün iyi, üretim yüzde 40 düştü
Antalya'nın Manavgat ilçesinde pamuk üretimi, geçen yıla göre yüzde 40 oranında düştü. İlçede, geçen yıl 10 bin dönümde pamuk ekimi yapılırken, bu sene 6 bin dönüm ile sınırlı kaldığı belirtildi. Günlük 100 ton kütlü pamuk alımı yapan Antalya Pamuk ve Narenciye Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Antbirlik), bu yılki kütlü pamuk alım fiyatını 2 lira 5 kuruş olarak açıkladı.

Antbirlik, ilçede kütlü pamuk alımlarına başladı. Manavgat Antbirlik Yönetim Kurulu üyesi ve Başkan Vekili Metin Yiğit, geçen yıl Manavgat'taki Antbirlik depolarından 4 bin ton pamuk satın alındığını belirtti. Yiğit, bu sene ekim alanlarındaki yüzde 40'lık azalma nedeniyle 2 bin 500 ton pamuk gelmesini beklediklerini kaydetti. Bu sene pamuk üretimi düşük olmasına karşın depolarına getirilen ürünün kaliteli olduğunu belirten Yiğit, nem oranı düşük randımanı yüksek olan pamuğun taban fiyatının 13 kuruş daha arttığını ifade etti. Yiğit, "Bu sene pamuk rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 40 düşüş olmasını bekliyoruz. Çünkü ekim alanı 10 bin dönümden 6 bine düştü. Bu düşüşün nedenleri iyi araştırılmalı. Halk arasında beyaz altın diye tabir edilen pamuk fiyatı geçen yıla göre iyi durumda. Bu senenin ürünü çok kaliteli. Nem oranı düşük ve randımanı çok yüksek." diye konuştu.

"PAMUK ÜRETİCİSİNİN BELİNİ MAZOT FİYATLARI BÜKÜYOR"

Manavgat'ın Sağirin köyünde pamuk üreticiliği yapan Mustafa Öz, pamuk taban fiyatlarının geçen yıla göre iyi olduğunu söyledi. Geçen yıl pamuk fiyatının 1,6 lira olduğunu, bu sene ise 2 lira 5 kuruş olduğunu belirten Öz, tek sıkıntılarının mazot fiyatlarında geçen yıla göre 1,3 lira artış olması olduğunu kaydetti. Öz, mazot fiyatlarının düşürülmesi halinde pamuk üreticisinin yüzünün daha da güleceğini söyledi.

Manavgatlı pamuk üreticisi Ali Esiz ise bu sene 15 dönem pamuk ekimi yaptığını ve 6 ton pamuk aldığını söyledi. Mazot fiyatındaki artışın pamuk üreticisini zor durumda bıraktığını belirten Elsiz, mazottaki fiyat artışına bağlı pamuk fiyatının 3 lira olması gerektiğini sözlerine ekledi.



En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.