Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafik, filmli araçlara ceza kesemez

Yazının Giriş Tarihi: 29.03.2015 00:38
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.03.2015 00:38


Araçlarında güneşten korunma amaçlı camlara film yaptıranların çilesi bitmiyor. Birçok dostumuz bu sebeple ceza yemiş durumda. Adeta eyalet sistemi uygulaması şeklinde farklı şehirlerde farklı uygulamalar görüyoruz. 2012 yılında sonuçlanan mahkeme film sebebiyle trafik polisinin ceza kesemeyeceğine dair karar vermişti. Bu karardan sanıyoruz bazı trafik polislerinin haberi yok.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve ilgili kurumların (Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Türk Standardları Enstitüsü) katılım sağladığı, otomotiv sanayi sektörünü temsilen ise Otomotiv Sanayi Derneği'nin yazılı görüş beyan ettiği toplantılar gerçekleştirildi. Toplantılar sonucunda, konuyla ilgili olarak ivedi şekilde düzenleyici mevzuat oluşturulması ve şu an uygulanan yasaklayıcı mevzuatın da cam filmlerinin geçirgenlik oranlarının yasal sınırları dikkate alınarak, tekrar düzenlenmesine karar verildi. Bu amaçla çalışmalara da hız verildi.

Mevzuat hazırlanıp yürürlüğe girdiğinde, araçların arka camları ile arka yan camlarına cam filmi taktırmak serbest olacak. Konuya ilişkin TSE görevlendirilecek ve TSE, cam filmi uygulaması yapmak isteyen firmaların yeterliliklerini değerlendirip, bu firmaları yetkilendirecek.

SAKARYA’DA EMSAL KARAR

Sakarya Barosu'na kayıtlı eski Sakarya Baro Başkanı Avukat Vacit Öktem’e, 4 Haziran 2012’de kendisine ait otomobile, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Şehiriçi Trafik Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından yapılan kontrol sonucunda arka camına siyah film olduğu gerekçesi ile cezai işlem uygulandı. Karayolları trafik kanununun 30/1-b maddesinden dolayı 154 lira para cezası kesilen Avukat Öktem, cezanın kaldırılması için mahkemeye başvurdu. İtiraz sonucunda Sakarya 4'ncü Sulh Ceza Mahkemesi Öktem'i haklı bulurken, Sakarya Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından düzenlenen trafik cezasını iptal etti. Mahkemenin gerekçeli kararında şöyle denildi: "Dosya kapsamında ve keşif sonrası düzenlenen rapordan itirazcı hakkında Karayolları trafik kanununun 30/1-3 maddesini ihlal ettiği bahisle hakkında idari para cezası tayin edilmiş ise de, anılan madde kapsamında ceza uygulaması yapılabilmesi için araçta görüşü engelleyecek veya bir kaza anında içindekiler için tehlike olabilecek süs aksesuar eşya ve çıkıntıları bulunması gerekmektedir. Bilirkişi raporunda itirazcıya ait araçta bu kapsamda bir süs aksesuar eşya veya çıkıntının bulunmadığı tespit edilmiş olması karşısında kanuna aykırı düzenlenen idari para cezasının iptaline dair hükümler kurulmuştur."

Türkiye'de gerçekleştirilen cam filmlerinin hemen hemen tamamı ithal ediliyor. Bu ithalat, direkt yurt dışında yerleşik üretici firmadan alınıp, üretici markası ile piyasaya sürülmesi ya da yurt dışında yerleşik üreticilere imalatını yaptırıp, firmanın kendi markası ile piyasaya sürülmesi şeklinde gerçekleşiyor.

Cam filmi uygulaması yasak olduğu için bu işi yapabilecek üreticiler de imalattan kaçınıyor. Uygulamanın serbestleşmesi halinde yerli üreticinin de önü açılmış olacak.

Bu arada, yetkililer, yapılan deneylerde cam filmi kullanan araçlarda klima kullanımının yüzde 37 oranında azaldığı, güneş ısısının araç içine girişinin yüzde 61, zararlı ultraviyole ışınlarının da yüzde 98 oranında engellendiği, klima ısı yükünün ise yüzde 50 düşürüldüğünün görüldüğünü ifade ediyor.

Bu sayede, araçlardaki yakıt tüketimi de düşmüş oluyor.

Şu anki mevzuata göre, cam filmi kullanan araçlar, araç muayene istasyonlarında “hafif kusur” kapsamında değerlendiriliyor, herhangi bir trafik kontrol noktasından geçmeleri halinde ise para cezasından trafikten men cezasına varan ciddi yaptırımlar uygulanıyor.

Öte yandan, şu anki durumda renkli cam kullanan araçlara uygulanmayan yasağın, cam filmi kullanan araçlara uygulanması da ayrı bir tartışma konusu oluşturuyor. Cezasız günler diliyorum. Esen kalın…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.