Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafik artı kasko tek poliçe olur mu?

Yazının Giriş Tarihi: 24.01.2016 02:51
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.01.2016 02:51
 


1996 yılında başladığım mesleğim olan Sigortacı’lığımın 20.yılında, ülkemizin önemli sorunlarından biri olan son aylarda gündemden düşmeyen araç sahiplerini yakından ilgilendiren önemli bir konu ( Karayolları Zorunlu Trafik sigorta) poliçelerindeki yüzde 200 ve 300’lere varan sigorta pirim artışının nasıl sonuçlanacağı merak konusu oldu.

Ülkemizde 2008 yılı Nisan ayında başlayan Trafik kazalarında Trafik polislerinin devreden çıkarılarak Kaza tespit tutanağı uygulamasının başlaması ile artan kaza maliyetleri ve sigorta şirketlerinin özellikle kaza branşlarında önemli zararlar etmesinden sonra ikinci olarak bedeni hasarların tahmini konusunda belirsizlikler ve son olarak da Sigortalarda Tavan ve Taban fiyatların belirlenmesinden sonra daha da artan primlerin artması ana faktördür.

Hazine müsteşarlığı tarafından müdahale edilmek sureti ile farklı bir uygulamayı gündeme getiren Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in de gündeme getirdiği gibi Trafik sigorta poliçeleri ile Kasko sigorta poliçelerini birleştirip Tek bir poliçe haline getirilmesi veya Kasko sigortası yaptıranların Trafik sigortalarından muaf tutulması gibi uygulamaların görüşüldüğünü biliyoruz.

Ülkemizdeki kayıtlı araçların sayısının her gün artarak yaklaşık 20.000 sınırına dayanması ile eski model kayıtlı araçların önemli bir bölümünü kapsayan 15 yaş altı araçların olduğu sürece bu uygulamanın zor olacağı, uzun zamandır hususi binek araçlarda hurda indirim teşviğinin çıkmaması sonucu da buna etkendir.

Trafikte kazalarında önemli bir kısmına sebebiyet veren eski araçların en kısa sürede hurda indirim teşviğinin tekrar gündeme gelmesi ve uygulanması ile ilk olarak 20 yaş ve üstü araçların Trafikten çekilmesi, Dünya’nın birçok ülkesinde örneği olan gündemdeki araçlarda Tek poliçenin daha hızlı bir şekilde hayata geçirilerek sigorta ücretlerindeki artışın Trafik+Kasko ile birleştirerek sürücüler açısından önemli bir fayda getireceği kanaatindeyim.

Bu artıştan en çok etkilenenler ise ticari araç sahipleri ve şirketlerdir. Şirket araçlarındaki sorun ise bir şirketin 100 aracı var ise yalnızca bir kaçında hasar olması şirkete kayıtlı tüm hasarsız araçlarında birkaç hasarlı aracından dolayı şirketin sigorta hasar frekans sicilini etkileyerek diğer araçlarının da sigortalarında tehlikeli hasarlı müşteri sınıfına girmesi ile tüm kayıtlı araçlarının da fiyatlar yükselmektedir.

Son olarak araç sahiplerine uyarımda bu aşırı artıştan korunmak için mümkün olduğu kadar

kaza durumunda küçük çaplı hasarların karşılıklı anlaşılarak Trafik Sigorta poliçesini kullanmadan yapılması ve böylelikle sigorta sicillerinin de etkilenmemesi dolayısı ile yenilemelerde fazla artışa da sebebiyet verilmeyeceğini bildirir, Trafikte bulunan tüm araç kullananlara da kazasız hayırlı yolculuklar dilerim.


Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.