Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trafiğe WhatsApp’lı çözüm önerisi

Yazının Giriş Tarihi: 08.06.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 08.06.2019 00:00

Ülkemizdeki trafikle ilgili olarak kent merkezlerinde ve çevre yollarında yaşanılan istenmeyen olaylar için sürücülerin yaptığı WhatsApp’lı çözüm önerisinin en kısa zamanda uygulamaya geçirilmesini bekliyorum.

Bayramın son günü. Balıkesir’e gittik. Dönüşte, trafikteki kalabalıklaşma dikkat çekti. Susurluk ve Mustafakemalpaşa arasında normal gibi gözüken trafik akımı, Kemalpaşa’ya yaklaşıldığında durma noktasına geldi. Karacabey’i geçerken ise tamamen durdu. Bu esnada, uyanıklar, yolun en sağ kesiminde acil işler için bırakılan, emniyet şeridine dalıp, diğer araçların önüne geçmeye, yolda ilerlemeye başladılar. Tabi, bu olayları şikayet etsen, kimse ilgilenmiyor. Yolda bekleyen trafik ekiplerine söylesen de “geçip gitti” düşüncesiyle bakmıyorlar. Çünkü ben aynı şekilde daha öncede konuyu ekiplere bildirmiştim, “hemen ilgileniyoruz” demelerine rağmen, ilgilenmediklerine çok şahit olmuştum.

Şimdi, sadece Bayramın son günü değil, bugün bile trafikte tıkanma, durma var. Nedeni, bayram fırsatını tatile dönüştürüp, sahillere akın eden kişiler. Bunlar zaten belli. Her tatil zamanında aynı olayları yaşayan ve halka yaşatan aynı kişiler bana göre. Yolda çile çekmeye bayılıyorlar gibi geliyor.

Bir de, trafik kurallarına uysalar. O zaman gam yemeyeceğim. Herkes, kendi hakkına riayet ediyor, saygı gösteriyor deyip, trafikteki tıkanmaya, saygı ve sevgi çerçevesinde biraz da sabır ederek aşmaya çalışacağız.

Yok. Bazı kişiler, kendilerine o kadar güveniyorlar ki, sanki yol onların tapulu malı, emniyet şeritleri onlar için özel yapılmış. Kimseye saygı göstermeden gidiyorlar. Herhangi bir uyarı anında ise başınıza bela alıyorsunuz. Tartışmalar, kavgalar…

Bu böyle gitmez. Gitmemeli.

Neyse, Mustafakemalpaşa’da bir dinlenme tesisinde durup, yoldaki trafik akımının biraz rahatlamasını beklemeye karar verdim. Benim gibi yüzlerce kişi aynı durumdan dertli.

Yollarda polis ekipleri önlem almışlar. Ama şehirlere giriş yollarındaki şeritleri daraltıp, kontrol adı altında trafiğin tıkanmasına kadar giden uygulamalarla karşılaştık. Yazık, polisin işi trafiği kolaylaştırmak değil de tıkanmasına yol açacak uygulamalara imza atmak mıdır? Diye sürücüler olarak birbirlerimize sorduk.

Evet. Bu kent girişlerindeki denetim ve 3 şeritli yolların tek şeride indirilmesi, böylesine tatil günlerinde uzun kuyruklara yol açıyor. Hatta yolun tek şeride indirilmesini kavrayamayan sürücüler, birbirlerine yol vermek istemedikleri içinde ufak tefek kazalara yol açabiliyorlar. Bu konuda da etkili ve yetkililerin, özellikle trafiğin yoğun olduğu, bayramlarda, seyranlarda, tatil günlerinde bir çözüm üretmesini bekliyoruz.

Yan masada konuşulurken ifade edilen, “bu kurallara uymayan, makas atan, insanların önüne pat diye geçenlerin aslında fotoğraflarını çekip polise atmamız için bir whatsapp hattı kurulsa, polisin denetimi yüzde 80 daha azalır. Tıpkı, 155 polis imdat telefonu gibi whatsapp hatları kurulsa, vatandaşlar, uygunsuz araç kullananları anında bildirir. Böylece, bu kişilerin yaptıkları yanlarına kalmaz. Ne güvenlik ne de emniyet şeritlerini işgal ederler” sözleri epey ilgimi çekti.

Yaşamın her aşamasında teknolojiden faydalanmak gerekiyor. Bir düşünün, seneler önce, at arabası ve hayvanlarla ulaşım sağlanırken, şimdi birbirinden güzel ve güçlü araçlarla ulaşım yapılıyor. Evimize telefon bağlatabilmek için senelerce kuyrukta, sıra beklemek zorunda kalırken şimdi pek çok kişinin cebinde en az bir tane cep telefonu var. Teknolojik gelişmeler bunlar. Amaç, insan yaşantısını kolaylaştırmak.

Bu WhatsApp önerisi benim çok hoşuma gitti. Uygulanmasının da çok kolay olacağını tahmin ediyorum. Tıpkı, 155 polis imdat telefonu gibi. Hangi bölgede iseniz, o bölgenin kolluk kuvvetlerine, polise, jandarmaya trafikte olumsuz araç kullananların fotoğraflarını, belki de video çekimlerini gönderebilirsiniz. Böylece, denetim belgeli olur. İnsanlar, tıpkı “radara yakalanmayalım” düşüncesiyle nasıl belli bölgelerde hızlarını düşürüp, dikkatli araç kullanıyorsa, bu kez de “birisi fotoğrafı çekip polise atar” düşüncesiyle trafikte daha dikkatli araç kullanır.

Bu olaylara İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu ile Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya’nın da yakından ilgilenmesini bekliyorum. WhatsApp hatları en kısa zamanda kurulabilir. Belki de trafikteki bu tıkanmanın, aşırı hızın, tehlikeli araç kullanın panzehiri olabilir.

İnsan hayatına mal olan, ölümlere, yaralanmalara yol açan kazalar bu sayede önlenebilir veya azaltılabilir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.