Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TOKİ Bursa’da arazi arıyor

Yazının Giriş Tarihi: 17.12.2019 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 17.12.2019 00:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülkemizdeki dar ve gelirli vatandaşların konut sahibi ve ev sahibi olabilmeleri amacıyla TOKİ kanalıyla 100 bin yeni konut inşa edileceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu proje kapsamında 81 ilde yeni toplu konutlar yapılacağını duyurdu. Tabi, Hazine ve Maliye Bakanlığı toplu konut yapılması kesinleşen ve projeleriyle konut sayıları belirlenen illeri ve yapılacak bölgeleri açıkladı. Pek çok ilde, ilçede, hatta beldede ve köylerdeki arazilerde yeni toplu konutların inşa edilmesi hem bu bölge halkını sevindirdi hem de konut ihtiyacı olanları umutlandırdı.

Peki, biz Bursa olarak ülkemizde yapılacağı açıklanan 100 bin konuttan ne kadarına sahip olacağız?

Bizim merakımızda işte burada düğümleniyor.

Her ne kadar mahalli idarelerimizin yöneticileri, müteahhitler, ellerindeki konut stokunun çok fazla olduğunu, Bursa’nın konut ihtiyacı olmadığını söyleseler de vatandaşlar, özellikle dar ve sabit gelirli vatandaşlar, kendilerinin başlarını sokabilecekleri bir eve sahip olmak istiyorlar.

Bu kesimin istekleri, ne kentsel dönüşüm projeleriyle ne de bireysel olarak müteahhit firmaların yaptıkları konut projeleriyle çözümlenemiyor. Çünkü, müteahhitler Bursa’da son 10 yıldır sosyal konut yerine, rezidans türü yapılaşmaya büyük önem veriyorlar. Bu durumda, halkın istekleriyle müteahhitlerin piyasaya arz ettikleri konutlar arasında birleşim sağlamıyor. Müteahhitlerin ellerinde konut stoku birikiyor.

Gelelim, diğer meseleye.

TOKİ Bursa’da pek çok konut projesine imza attı. Akıllarda kalan ise çok katlı yapılaşması ile büyük tartışma yaratılan Doğanbey Konutları oldu.

Bursa halkı, bu nedenle belki de TOKİ’den Bursa’da proje uygulamasına pek sıcak bakmadılar. Fakat, TOKİ kanalıyla ilçelerde uygulanan projelerde, konutlar gerçekten yok sattı. Başvuru yapanlar, konut sayılarından binlerce fazla oldu.

Bu durumu gören ve tespit eden TOKİ ilgilileri, Bursa’nın sabit, dar gelir ve orta gelir gurubunu da başlarını sokup, içinde huzur içinde yaşabilecekleri sosyal konutlar inşa edebilme adına arazi araştırmalarına başladı.

Bu iş şimdilik kağıt üzerinde, hazine arsalarının nasıl ve ne şekilde değerlendirileceğine ilişkin mahalli idarelerin geliştirdiği projeler üzerinden inceleniyor. TOKİ, birde Cumhurbaşkanı Enrdoğan’ın Bursa’da “kentin batısında millet bahçesi yapacağız” şeklinde verdiği sözünde yerine getirilmesi için bazı önemli çalışmalara imza atmış. Kulağımıza gelen bilgilere göre, kentin batısında, üniversiteye çok yakın, ulaşım sıkıntısı olmayan, kentten uzak gibi gözüken fakat kentin gelişim bölgesinde yer alan bir arazi şimdilik beğenilmiş. Hem de çok beğenilmiş.

Bu arazinin etrafına da TOKİ’nin yeni sosyal konut projeleriyle dar, sabit ve orta gelir gurubuna eski Bursa evlerine anımsatan mimari tarzlarda evlerin yapılmasına yönelik ön incelemelerde tamamlanmak üzere.

Tabi, konuyla ilgili önümüzdeki günlerde çok önemli gelişmelerin yaşanmasını bekliyoruz. Ankara’da konu, belki de Bursa milletvekilleriyle paylaşılacak. Sonra, mahalli idarelerin görüşleri alınacak. Alt yapı yatırım imkanları araştırılacak. Toplu konutlar için gerekli olan, elektrik, doğalgaz, su şebekesi, kanalizasyon şebekesi gibi bağlantıların olup olmadığı kontrol edilecek.

Yine kulağımıza gelen bilgilere göre, TOKİ sadece kentin batı bölgesinde değil, doğu bölgesinde de özellikle Bursa Teknik Üniversitesi kampusu olarak belirlenen Kestel ilçesine yakın bölgelerde de arazi araştırma ve inceleme çalışmalarına devam ediyor.

TOKİ’nin yaptığı sosyal konutlar ve çevresindeki düzenlemeler dikkate alındığında, sanki yeni bir şehir kuruluyormuş gibi hizmet getiriliyor. Çünkü, konutlarda yaşayan insanların ibadet ve cami ihtiyaçları, eğitim için okul ihtiyaçları, sağlıklı yaşam için spor merkezleri ve parkları, yeşil alanlarının hepsi konut projesiyle beraber TOKİ eliyle gerçekleşiyor.  Böylece, modern çevre, planlı gelişim ve sosyal sorunları çözümlenmiş bir yerleşim alanları oluşturuluyor.

Şimdi, eğri oturup doğru konuşmanın faydası var. Müteahhitlerin yaptıkları konutlar, sosyal konut sayılmıyor. Alıcısı ve müşterileri başka. TOKİ’nin yaptığı konutlar ise vatandaşların e bark sahibi olabilmeleri için umut vaat ediyor.

Bakalım, Bursa açıklanan 100 bin konuttan kaç tanesine ev sahipliği yapacak?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.