Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tırtılın aklı

Yazının Giriş Tarihi: 12.02.2017 07:13
Yazının Güncellenme Tarihi: 12.02.2017 07:13

Hindistan'ın çayı ile ünlü Assam eyaletinde yaşamakta olan bir tırtıl, şaşırtıcı bir marifeti sayesinde sayfamızda misafir olacak bugün. 
Bilimsel adı Attacus Edwardsii olan bu hayvancık aslında kendi halinde sessiz sedasız ipek üretiyor. Sayfamıza konuk olma nedeni ise bambaşka bir marifeti. Gelin şimdi, bakışlarımızı onun üzerinde yoğunlaştırıp başka ne yapıyormuş görelim.

Bütün ipekböcekleri gibi, zamanı gelince kendini kozanın içine kapatıp kelebek olmayı bekliyor. Kozanın içine girmeden önce başka ipekböceklerinden farklı olarak bir yaprağı gizlenmek için kullanıyor. Ama öyle basitçe yaprağın altına girerek yapmıyor bunu. Ürettiği ipekle, bir yeşil yaprağı ait olduğu dala bağlıyor, sonra o yaprağın kökünü ısırarak kuruyup kıvrılmasını ve rulo halini almasını sağlıyor. Peki bunu niçin yapıyor? İçine girip kuşlara yem olmaktan kurtulmak için yapıyor.

Solmuş, kurumuş, kıvrılıp rulo halini almış yaprak, bizim tırtıl için ilk bakışta güvenli bir sığınak gibi görünse de aslında başına dert açıyor. Çevredeki sayısız yeşil yaprağın arasında bir kuru yaprak daha da göze batar hale geliyor. Zaten bütün gün işleri güçleri yiyecek aramak olan kuşlar bu yaprağı fark edip içindeki tırtılla karşılaşınca bayram ediyorlar. Üstelik birbirleriyle haberleşme yetenekleri olan kuşlar ağaçlardaki kuru yaprakların ziyafete davet anlamına geldiğini öğrenmekte hiç gecikmiyorlar.

Kendi başına bela açmış olan tırtıl bu duruma çözüm yolu bulabilmiş midir dersiniz? Bir an için kendimizi bu minik tırtılın yerine koyalım. Ne yapardık acaba? Biz ne yapardık bilmem ama bakın tırtıl ne yapmış. İçinde saklanacağı yapraktan başka beş altı yaprağın daha sapını ısırıp onların da rulo halini almasını sağlayıp bunlardan birinin içine saklanmış. Kuru yapraklardan biri sığınak, diğerleri şaşırtma işlevi görmeye başlamış.
Gelelim kuş cephesine... Uzaktan kuru yaprakları gören kuş pike yaparak dala konduğunda ne yapacak? Rast gele bir yaprağın içine bakacak. Tırtıl bulma olasılığı altıda veya yedide bir olacak. Boş yaprakla karşılaşan kuş bundan böyle kuru yaprakları hazır gıda gibi görmekten vaz geçmekle kalmayacak, öteki kuşlara da bu haberi ulaştıracak. Hatta ilk seferinde tırtılı bulsa bile iştahla diğer yapraklara da baktığında sonuç alamayacağı için artık kuru yapraklardan beslenme sevdasından vazgeçecek. Böylece bizim tırtıl ya da akrabaları kuşlara yeme olmaktan kurtulacaklar.

Sayfamızın bugünkü konuğu  olan minik tırtıl, beyni bile olmayan bu canlı, kendisine yapraktan bir koruyucu kılıf hazırlamayı, yanına aldatıcı başka kuru yapraklar dizmeyi, böylece kuşlardan kurtulmayı, kısacası böylesine karmaşık hesaplar yapmayı nasıl başarmış olabilir?

Bundan sonrası sayfamızın hacmini çok aşan bir konu. Bu nedenle, ''Öyle görünüyor ki beyne gerek duymayan bir akıl, evrenin doğuşu ile birlikte vardı.'' şeklinde özetlenebilecek bir görüşle sözlerimi noktalamak istiyorum.

Bu yazımda Hoimar V. Ditfurth isimli yazarın ''Başlangıçta Hidrojen Vardı'' adıyla Türkçe' ye çevrilmiş olan kitabından ilginç bulduğum bir bölümü özetledim sizlere.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.