Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tıp Bayramı

Yazının Giriş Tarihi: 14.03.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.03.2019 00:01

Dünya sağlık örgütleri Türkiye’de 14 Mart tarihini Tıp Bayramı olarak kutluyorlar. Aslında bu tarih, Osmanlı’da ilk sağlık fakültesi olarak bilinen Darüşşifa merkezlerinin açılmasına denk geldiği için kutlandığı söylenir.

Tıp Bayramı ve tarihin nasıl belirlendiğine dair tartışmaları bir kenara bırakırsak, insan hayatında çok önemli bir yeri olan doktorluk mesleğinin bayramı bugün. Sağlıklı ve mutlu yaşam konusunda her insanın, mesleği doktor olsa bile herkesin ihtiyacı var doktorlarımıza. Çünkü vücudumuzdaki herhangi bir organdaki aksaklık, insanların sadece morallerini bozmuyor, yaşama sevinci ve istemini bile yok edebiliyor.

Allah kimseye dert verip derman aratmasın diye konuşuyoruz ama hastalandığımız zaman da hemen en yakın sağlık merkezine gidip, dertlerimize derman arıyoruz. Doktorların çalışmasıyla ilgili ülkemizde çeşitli sıkıntılar var. Her sene 14 Mart tarihi geldiğinde bu sıkıntılardan söz ediyoruz. Sağlık merkezi binalarının yetersizliği, sağlık merkezlerindeki çalışma ortamlarının yetersizliği, insanların ve hastaların sayısının artmasına rağmen doktor sayımızdaki eksiklikler, yetersizlikler gibi dertleri dinliyoruz. Birde, görevi başında saldırıya uğrayanlar var. Şifa dağıtmak isterken hayatlarını kaybedenler var. Her meslekte olduğu gibi karşısına gelen insanları, hastaları insan olarak görüp değer veren doktorlarımız olduğu kadar, onları azarlayıp, dertlendirip sıkıntı yaratanların da olmadığını kimse söyleyemiyor. Zaten, her meslekte iyi ve kötü ayrımı vardır.

Bizim, insanlarımız, hastalığına çare olunduğu zaman çok iyi reklam yapar. “Başım çok ağrıyordu, falanca doktora gittim. Bir ilaç verdi, hemen iyileştim. Sanki bu doktor insanların ne derdi olduğunu bir bakışta anlıyor..” gibisinden konuşmaları dinleriz.

İnsanların yanlış ilaç kullanımı gibi, kendi hastalığından bir başkasının da aynı şekilde muzdarip olduğunu düşünüp, birbirlerine sağlık reçeteleri yazmasına alışkın bir ülkemiz biz. Başımıza kaza bela geldiğinde de ilk olarak kendimizi teslim ettiğimiz meslek doktorlar oluyor. Bir arkadaşım anlatmıştı, “insanlar arabaları bozulduğunda tamirciye gidiyorlar. Sağlıkları bozulduğunda ise doktorlara gidiyorlar. Bizim meslek, (doktorluk) insan vücudu tamirciliği gibidir” sözleriyle kendi mesleklerini tanımlamıştı.

Gerçekten de öyle. Yere düşüp koylumuz bacağımız kırıldığında eskiden kırık çıkıkçılara koşuyorduk, şimdi hastanelere gidip doktorlara koşuyoruz. Eskiden, dişimiz ağrıdığında, mahalle berberine gidip diş çektirildiğini görebiliyorduk, şimdi ise diş hekimine gidiyoruz.

Sağlık konusunda halkımız bilinçlendi. Yapılan sağlık yatırımları ve hastanelerin, sağlık merkezlerinin fiziki yenilenmesi, yeni binaların yapılması, özellikle de bölge hastanelerinin inşa edilmesiyle, ülkemizdeki sağlık alanlarındaki teşhis ve tedavi imkanları çok arttı. Eskiden, beyin kanaması geçiren bir hastanın tomografi cihazı olmadığı için hastalığı teşhis edilemezken, şimdi en yakın bölgelerdeki MR çekimleri nedeniyle pek çok hastalığa çare bulunmaya başlandı. İnsanların hayat ömürleri, yaşam ortalaması arttı.

Hayat, sağlıklı yaşadıkça güzel.

14 Mart Tıp Bayramı ile ilgili olarak, bizim çocukluğumuzda oynadığımız bir oyun vardı ismine “tıp” diyorduk. Okurlarım belki hatırlarlar, herkes susup konuşmaz, ebe olan ise susan kişileri konuşturmaya gayret eder, sonunda dayanamayıp konuşanlar olur. Oyun dışı kalır. Bu oyunun ismine neden Tıp denildiğine dair aklıma sorular geldi. Etrafımda bulunanlara sordum. En mantıklı açıklama ise, hastanelerde koridorlara asılan ve ağına işaret parmağını götürüp, “sus” işareti yapan hemşire fotoğrafları yüzünden bu oyunun isminin “tıp” olduğu düşüncesi.

Tıp Bayramı ile ilgili olarak Bursa Tabipler Odası ve Bursa Uludağ Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Tıp Fakültesi Dekanlığı birlikte kutlama programları hazırladı. Bugün saat 12.30’da Setbaşı Mahfel önünde toplanacak olan doktorlar ve sağlık çalışanları ülkemize, mesleğimize ve geleceğe sahip çıkıyoruz diyerek Sağlık Hakkı Yürüyüşü yapacaklar.

Saat 17.00’da Nilüfer Akademik Odalar birleşkesinde ise Tıp Bayramının 100. Yılı nedeniyle mesleki konferanslar düzenlendi. Bu etkinliklere Tabipler Odası Başkanı Dr. Güzide Elitez ile Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ekrem Kaya meslektaşlarını davet ettiler.

Konferansların sonunda saat 20.00’da iye İyi Hekimlik Nöbeti tutulacak. Bu etkinlik de Akademik Odalarının ön kesimindeki BAOB Özgürlük ve Demokrasi alanında yapılacak. Nöbet sırasında, karanlığa karşı aydınlığı, doğmaya karşı bilimi, savaşa karşı barışı, zorbalığa karşı demokrasiyi, eşitsizliğe karşı adaleti savunan doktorlar olarak çeşitli mesajlar verilecek.

Evet, ülkemizdeki Tıp Eğitimi ve doktorluk mesleği de bir asrı doldurdu. 100. Yaşına geldi. Dalya dedi. 100 yılda bizler, sağlık sektöründeki insan ilişkileri, sağlık görevlileri ve hasta ilişkileri konusunda hala tartışmalar yaşıyoruz.

Bütün sağlık çalışanlarımızın ve doktorlarımızın 14 Mart Tıp Bayramını gönülden kutluyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.