Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Temiz toplum, temiz dünya

Yazının Giriş Tarihi: 11.03.2019 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 11.03.2019 00:01

Aylardır siyasete dalıp kaldık. Sabah, öğle, akşam, yatsı saatlerinde hep işimiz gücümüz siyaset oldu. Hangi başkan adayı, nereye gitmiş? Kim nerede ne söylemiş?

Bu konularla uğraşırken, Yeşilay Haftası ve Deprem haftası ile ilgili etkinlikleri pas geçmek zorunda kaldık.

Ülkemizde, uyuşturucu, sigara ve alkol bağımlığına karşı mücadele eden en önemli kuruluşlardan bir tanesi Yeşilay. Hemen bütün ailelerde, sigara, kumar benzeri toplumda hoş karşılanmayan sıkıntılar var. Bazı ailelerde ve bazı gençlerde, bazen de çocuklarda uyuşturucu kullanımı sıkıntıları var. Sigara ve alkol meselesinde toplumda “sosyal içici” diye kendilerini tanımlayan fakat, başta kendi çocukları ve ailesi olmak üzere topluma kötü örnekler sergileyen insanlarımızda var.

Bir bakıyorsunuz, yakmış sigarayı, herkesin içinde dumanını tüttürüyor. Etraftaki insanların kendisine bakanları izledikçe, kendisini sanırım vaz geçilmez insanlardan birisi sanıyor. Bazıları ise alışmışlar. Bırakmayı denediklerine rağmen bırakamadıklarını öne sürüyorlar. Aslında, irade ile ilgili sigara ve alkol kullanımının bırakılıp bırakılmayışı.

Bu konularla ilgili sağlık temsilcilerinin yaptığı pek çok araştırmalar var. İnsanlar, bağımlı olmamalarına rağmen kendilerini bağımlı hissediyorlar. Meselenin ana konusu ve sıkıntısı bu.

Bir başka mesele ise etrafındaki insanların sigara ve alkol kullanması. Özenti ile başlayıp sonrasında tiryakilikle devam ediyor.

Bu konularla ilgili olarak Dünya Sağlık Örgütleri ve Türkiye Yeşilay’ın pek çok araştırması, açıklaması, uyarısı ve kötü örneklerle anlatılan gerçek hayat hikayeleri var. Hepsinin de ayrı ayrı önem arz etmesi dikkat çekiyor.

Toplumda, sigara ve alkol kullanımıyla başlayan, ilerleyen zamanlarda ise uyuşturucu bataklığının içinde kendilerine yer bulan insanlarımızdan bazıları, bu illetten kurtulma adına çok önemli uğraşlar veriyorlar. AMATEM uygulaması, devlet eliyle bu durumdaki insanların topluma yeniden kazandırılması ve temiz toplum, temiz dünya hedefine ulaşılması açısından ilgi çeken uygulamalardır.

Yeşilay Haftası ile ilgili olarak Bursa’da çok değişik etkinlikler yapıldı. Okullara gidilip sigara ve alkol ile uyuşturucu kullanımının sakıncaları anlatıldı. Yaşanılan olaylar yarının büyükleri olan, geleceğimizi teslim edeceğimiz çocuklarımıza gösterildi.

Belediyeler yardımlarıyla toplumsal bilinçlendirme çalışmaları yapıldı. En önemlisi ise Bursa Kent Konseyi’nin öncülüğünde düzenlenen yürüyüş oldu. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen ailelerin yanlarında çocukları ile beraber yürüyüşe gelip destek olmaları büyük ilgi topladı. Kent Konseyi Başkanı Şuayip Toprak, yapılan etkinlikleri değerlendirirken, “bizim çalışmalarımız sonrasında, bir kişinin bile sigara, alkol uyuşturucu madde ve kötü alışkanlıklarından vaz geçmesi demek, toplumsal bir başarı kazanımıdır” dedi.

Evet, toplumsal sağlık aslında bir ülkenin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Alkol ve uyuşturucu batağında olan toplumların gelecekleri yok oluyor. Devlet yönetimi yok oluyor. Vatan, millet sevgisinin yerini bağımlılık alıyor. Ki, bir toplumun yok olmasına en büyük etken de insanların kötü alışkanlıkları yüzünden bağımlı oldukları alkol, sigara, uyuşturucu bulabilme adına namuslarını bile sattıklarına yönelik olaylara rastlanılması.

İşte bu konu, sonun başlangıcı oluyor.

Temiz toplum ve Temiz dünya hedefine ulaşmak için hepimize görev düşüyor. Öncelikle, “tiryaki değilim ama sigara içmeden yapamıyorum” diyenlerin bu illetten kurtulması için adım atmaları gerekiyor. İkinci adım ise alkol kullanımı. Sosyal içici bile olsa, insanların hem sağlıkları açısından hem de aile bütçesine zararı açısından baktığımızda, alkolün de zararlı olduğunu zaten görebiliriz. Madde kullanımı ise başlı başına bir konu. Bu konuyla ilgili polisiye önlemlerin yanı sıra, yapılan operasyonlarda ele geçirilen maddeler ve mali değerleri, dünya genelindeki uyuşturucu trafiğine harcanan paraların ne kadar yüksek olduğunu gösteriyor.

Bu paraların toplum ve halk sağlığı için harcanması halinde, insanların yaşam kalitelerinin artması, sağlıklı ve modern bir toplum yaratılmasına yol açar. Hepimizin çocukları var. Ailesi var. Böylesine istenmeyen olaylar yüzünden, insanların kendi hayatlarını karartmaları, aile hayatlarını zedelemeleri, toplumsal yara haline gelmelerini kim ister ki?..

Bu nedenle, işe hemen şimdi başlamak gerekiyor. Önce sigara ve alkolden kurtulalım. Sonra, madde bağımlılıklarına karşı hep beraber mücadele edelim. Bu işi yapanların, aracılık edenlerin, üretenlerin, satanların kim olduklarını kamuoyu önünde hep beraber ifşa edelim. Ki, bir daha ortaya çıkıp gençlerimizi, çocuklarımızı, toplumu zehirlemesinler.

Gelelim, Deprem Haftasına. Türkiye Deprem Fay Hatları üzerine kurulmuş. Bursa’da çok sıkıntılı bir bölge. Konuyla ilgili uzmanların uyarıları var. Özellikle kaçak ve yüksek katlı yapılaşma konusunda uyarılarg eliyor. Müteahhitlerden bazıları ise bir karış daha büyük ve bir kat daha fazla inşaat yapabilmenin derdinde. Bu konuyla ilgili mahalli idarecilere büyük görev düşüyor. 31 Martta yapılacak olan Belediye seçimleri öncesinde, aday olanların bu konuya özen göstermesi ve gözlerini rant bürümüş diye isimlendirilen müteahhitlerin oyuncakları olmamasını diliyorum.

Çünkü, deprem değil, binalar öldürüyor insanlarımızı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.