Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Telefondan sigorta dolandırıcılığı

Yazının Giriş Tarihi: 29.05.2016 03:04
Yazının Güncellenme Tarihi: 29.05.2016 03:04


Dolandırıcılıkta altın çağı yaşıyoruz desek herhalde yanlış bir ifade kullanmış olmayız. 

Gerek görsel gerek yazılı medyada olsun neredeyse her gün, aklımızın almadığı türden dolandırıcılık haberleri ile karşılaşıyoruz.  Bu dolandırıcılık türlerinden en kolayı,son yıllarda sık kullanılanı ve kendi içinde en çabuk yenileneni “Telefon Dolandırıcılığı“.

Öyle bir zamandayız ki gizlilik neredeyse imkansız. Bazen bilgilerimizi kendi ellerimizle teslim ediyoruz bazen de teslim edilen yerlerden başkaları teslim alıyor

Özellikle telefon numaralarımız her tarafa satılıyor. Haliyle gün içinde abuk sabuk numaralarla muhatap olmak zorunda kalıyoruz.Telefonda yapıldığına sıklıkla rastladığımız kolpacılık.yöntem şu şekilde işliyor: telefonunuz çalıyor, arayanın şekilli rakamlardan oluşan bir numarası var. bu da arayanın kurumsal bir firma olduğuna dair örtük bir mesaj içeriyor. karşı tarafta yine akıcı ve kurumsal dil kullanan bir kadın sesi size bir yıl önce aldığınız ve toplam süresi iki yıl olan asistanlık, sağlık ya da sigorta hizmeti için halen hiç bir ödeme yapmadığınızı, cezaya kalmamak için ödemeyi şu anda yapmanızın sizin için iyi olacağını söylüyor. "ben böyle bir hizmet almadım" diyecek olursanız "sesli imzanız var deyip, laf kalabalığı arasında asıl sorununuzun bu hizmeti alıp almadığınız değil, cezalı duruma düşmeden ödemeyi yapmanız olduğuna sizi iknaya çalışıyor. böyle bir hizmeti almadığınızda ısrarcı olursanız da "ödeme yapmazsanız evraklarınızı haciz departmanına yönlendirmek zorundayım" diyerek korkutmaya çalışıyor.Bir kaç ay içinde birinci derece iki yakınıma farklı numaralardan aynı yöntemle arama yapıldı. biz tabii ki yemedik hatta muhabbeti uzattık; üstüne üstlük kardeşim aramayı kayda aldı, defalarca dinleyip güldük ama panikleyen, dikkat etmeyen, iyi niyetli saf vatandaşımızın birisi pekala bu çakallara para gönderebilir. numaralar doğal olarak farklı, belli aralıklarla değişiyordur ve büyük olasılıkla olayla alakasız belki de akıl sağlığı olmayan kişilerin üzerine kayıtlıdır.ilginç bir nokta da, tc kimlik numaranız, adresiniz. adınız, soyadınız bu kötü niyetli şebekenin  elinde mevcut. geçmişte kaldığınız herhangi bir otelden, özel hastaneden veya benzeri bir şekilde kimlik-telefon vererek hizmet aldığınız bir işyerinden temin edilmiş olabilir.

bu gün bir örneğini üzerimde denedikleri dolandırıcılık.0216 7093357 nolu numaradan arayan bir bayan fln fln sigortamın gününün bugün dolduğunu devam ettirmek istemezsem iptal edebileceğimi söyledi.böyle bir sigorta yaptırmadığımı söylediğimde sistemde sesli onayımın olduğunu ve hatırlayıp hatırlamamın şu anki konumuz olmadığını söyledi. hızlı konuşarak çokdan beri iptal ettiğim bir banka kartımın numarasını söyledi.700 tl lik sigorta olduğunu iptal için edebileceğimi ama 350 tl borcumun olduğunu söyledi.iptal için onay vermemi istedi.daha evvel bu konu ile ilgili bir şeyler okuduğumu hatırlıyorum,kadının hızla konuşması,onayla 1 sn ilgilenmesine karşılık iptal için onay verin diye sıkıştırmasına ve yani hatırlamıyor olabilirsiniz o şu anki konumuz değil derken sesinde o ton fevkalede rahatsız etmişti. hiç bir şey için onay vermiyorum olayı hukuken çözeriz deyip kapattım.tekrar o numarayı aradığımda ulaşamadım maalesef.. Yukarıda sadece birkaç örnek verdim, bunlar dışında aklınıza gelebilecek birçok firma, kurum vs.ye günlük hayattaki işlerimiz için telefon numarası bırakmak durumunda kalabiliriz. Haliyle telefon numaramız her halükarda yayılmaya! hazırdır. Bu sebeple istemediğimiz numaralara muhatap olmaktan kurtulmanın yolu bana göre asla mümkün değil. Tek çözüm bunla mücadele etmeyi öğrenmek Sizide bir gün arayan biri kişi olursa sakin olup panik yapmadan telefondan bu gibi konuşmalar ile satışın olamayacağını ve arayan kişilere Avukatınızın telefonunu vermenizi öneririm..

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.