Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekstil ve kimyadan dev bir organizasyon

Yazının Giriş Tarihi: 14.02.2017 08:33
Yazının Güncellenme Tarihi: 14.02.2017 08:33

Bursa’yı Bursa yapan sektörlerin başında tekstil ve hazır giyim gelir. Alt başlıklarıyla birlikte hem istihdam hem de ihracatta çoğu zaman ilk sırayı bırakmayan sektörün geleceği, ülkemiz insanımızın geçimi için çok önemli. 
Tekstil ve hazır giyim sektörü, ülkelerin ekonomik kalkınma sürecinde önemli rol oynayan bir sanayi dalı ve sanayileşme sürecinin ilk başladığı sektörlerden olarak görülmelidir; gerçek de budur zaten. Tekstil ve hazır giyim sektörü, elyaf ve ipliği kullanım eşyasına dönüştürecek süreçleri kapsayan işlemlerin tümü olarak görülmeli. Bu tanıma göre sektör; elyaf hazırlama, iplik, dokuma, örgü, boya, baskı, apre, kesim, dikim gibi üretim süreçlerini kapsar. Elyaftan iplik ve mamul kumaşa kadar olan kısım tekstil, kumaştan giyim eşyası elde edilene kadar olan süreç ise hazır giyim sektörünün içinde değerlendirilir. Bu kapsama göre; çorap, kazak, gömlek, pantolon, takım elbise gibi ürünler giyim eşyası; perde, çarşaf ve döşemelik kumaşlar ev tekstili; ağ, ip, kablo, taşıyıcı tekstil bandı, branda, koruyucu bez, filtre, paraşüt bezi, fren bezi ve keçeler diğer tekstil ürünleri olarak adlandırılır. Şimdilerde teknik tekstil, tıp tekstili ve nano teknoloji gerektiren ürünler ilk sıralara doğru atak yaptılar. 
Hazır giyim sektörü, genel anlamda dokuma ve örme kumaşlardan kadın, erkek ve çocuklar için gerek iş hayatında gerekse normal günlük hayatta olmak üzere günün her saatinde giyilmek üzere üretilmiş tüm dış giysiler ile iç giysileri, bunların aynı malzemelerden olmasa da aksesuarlarını içerir. 
Yatak örtüsü, nevresim takımı, tuvalet ve mutfak bezleri gibi dikiş ile birleştirilerek veya kenarları dikilerek hazır eşya haline getirilmiş ev tekstili ürünleri ile kamp eşyası gibi hazır eşyalar da hazır giyim sektörü içinde gösterilir. 
Son 20-25 yıl boyunca tekstil ve hazır giyim sektöründeki yeni gelişmeler, ürünlerin son kullanım alanlarını genişletti. Teknik tekstiller de dünya genelinde oldukça yaygınlaştı. 
Sektör, sermaye-yoğun ve emek-yoğun olarak ikiye ayrılmaya başladı. Kimyasal elyaf ve iplik çekimi dünyanın en sermaye-yoğun sanayi sektörü olan petrokimya sanayi içinde yer alırken; iplik, dokuma, örme ve tekstil terbiye işletmeleri dördüncü sermaye-yoğun sanayi sektörünü oluşturdu. Hazır giyim ise halen emek-yoğun bir sanayi sektörü olarak görülüyor.
İşte bu devasa sektör, Türk Mimar ve Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Kimya Mühendisleri Odası (KMO) Bursa Şubesi ile Tekstil Mühendisleri Odası (TMO) Bursa Şubesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Tekstil Teknolojisi ve Kimyasındaki Son Gelişmeler Sempozyumu” ile 4-5-6 Mayıs 2017 tarihleri arasında Bursa Akademik Odalar Birliği’nde masaya yatırılacak. 
“Türkiye’de Tekstil Sektörünün Geleceği” teması ile düzenlenecek sempozyum hakkında bilgi veren Kimya Mühendisleri Odası Bursa Şubesi Başkanı Ali Uluşahin, ekonomik koşullar nedeniyle tekstil sektörünün zor durumda olduğunu belirterek, “Etkinliğe sektörün tüm paydaşlarının katılımı ve sorunların çözüm önerilerinin gündeme gelmesi önemli” diye konuştu. 
Kimya Mühendisleri Odası Tekstil Komisyonu Başkanı Ali Akça da “2.Dünya Savaşından günümüze kadar geçen süreçte, dünyanın pek çok bölgesinde yaşanan olaylar ekonomik sorunları artırdı. Ekonomik programlar kapitalist yaklaşımlar üzerine kuruludur ve bu yaklaşımlar da özellikle dünyanın ekolojik dengesi üzerinde ciddi bozulmalara neden oldu. ‘Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi’nde 17 sürdürülebilir kalkınma hedefi arasında sanayi, yenilikçilik, alt yapı, sorumlu üretim ve tüketim, temiz enerji ve nitelikli eğitim başlıklardan sadece bir kaçı… Tekstilde de devamlılık gündemimiz olacak“ dedi.
Sempozyum Düzenleme Kurulu; Prof. Dr. Dilek Kut, Prof. Dr. Şule Altun, Prof. Dr. Binnaz Kaplangiray, Prof. Dr. Recep Eren ve Yüksek Müh. Funda Göksel’den oluşuyor. 
Yürütme Kurulunda da Ali Akça, Gökçe Döven, Erkan Akleman; Prof. Dr. Dilek Kut, Hakan Turbil, Osman Atakcı, Dilan Cömert, Yelda Aybey, Selin Uludere ve Gamze Güler görev aldılar. Bilim Kurulu’nda ise 61 kişinin adı yer alıyor. 
İspanya’dan, Romanya’dan, Amerika Birleşik Devletleri’nden Portekiz’den, Çek Cumhuriyeti’nden ve Slovenya’dan katılımcıların yer alacağı sempozyuma destek verme zamanı. Sponsorların bu aşamada ellerini çabuk tutmaları ve Bursa’nın adını altın harflerle yazdırmaları gerekiyor. 
Bursa, tekstil ve hazır giyimde her zaman öncü olmalı. 
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.