Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme engelliler için "konuşan kemer"

Akdeniz Üniversitesi Korkuteli Meslek Yüksekokulu öğrencileri, piyasada bulunan görme engelliler için konuşan kemer ve duyarlı bastonu 50 lira maliyetle üretmeyi başardı.

Haber Giriş Tarihi: 29.04.2014 00:40
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2014 23:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Görme engelliler için "konuşan kemer"
 Korkuteli Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Mehmet Kayakuş, yaptığı açıklamada, Onur Canbaz ve Burak Pakkan adlı öğrencilerin ödevleri kapsamında engelli bireylerin yararına önemli bir cihaz geliştirdiğini bildirdi.

Kayakuş, Canbaz ve Pakkan'ın 3 aylık çalışmanın ardından engelli bireylerin yolda rahatça dolaşmalarını sağlayan "Konuşan kemeri" piyasada bulunanlardan daha ucuza mal etmeyi başardıklarını belirtti. Konuşan kemer sisteminin, görme engelliler için büyük kolaylık sağlayacağını ifade eden Kayakuş, projenin çalışma sistemini şöyle anlattı: "Günlük hayatta kullandığımız kemerin önüne mesafe ölçen sensör takılıyor. Kemeri takan kişi bir kitleye yaklaştığı sırada sensör mesafeyi ölçerek söylüyor. Görme engelli, mesafeye göre hareket edebiliyor."

Duyarlı bastonun kullanımını da anlatan Kayakuş, bu proje üzerinde de Burak Karakaya, Berkan Biricik, Mertcan Yıldız adlı öğrencilerin çalıştığını kaydetti. Sensörün bu kez görme engelli bireylerin kullandığı bastona takıldığını anlatan Kayakuş, bir kitleye yaklaştığı sırada bastonun uyarı vermeye başladığına işaret etti.

Sistemin otomobillerde park sensörü olarak da kullanıldığına değinen Kayakuş, "Bu proje de piyasada da var ancak bizimkisi daha ucuz maliyetle yapılabiliyor. Öğrencilerimiz sistemleri 50 lira civarında maliyetle geliştirdi. Piyasada ise 150-200 lira civarında bir fiyattan satıldığını biliyoruz" diye konuştu.

(Hürriyet)
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.