Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'deki büyük diyabet tehlikesi...

Bursa Halk Sağlığı İl Müdürü Uzman Dr. Resul Özbek, Türkiye'de 6.5 milyona yakın diyabet hastasının olduğunu belirterek, "3.2 milyon kişinin diyabetli olduğundan haberi yok" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 18.11.2013 11:40
Haber Güncellenme Tarihi: 18.11.2013 12:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Türkiye'deki büyük diyabet tehlikesi...

Bursa Halk Sağlığı İl Müdürü Resul Özbek, diyabet hastalığının pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan, ömür boyu devam eden bir hastalık olduğunu kaydetti. Normal metabolizmada besinlerin vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarda parçalandığını ifade eden Özbek, "Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde, kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa, ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa, organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs.) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur" dedi.

"3.2 MİLYON KİŞİ DİYABET HASTASI OLDUĞUNU BİLMİYOR"

Yapılan bilimsel çalışmalarla, Türkiye'de yaklaşık 6.5 milyon kişinin diyabetli olduğunu, yaklaşık 3.2 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığını ifade eden Özbek, "Bunların yanı sıra diyabet riski yüksek olan nüfusumuzun ise, 14 milyon kişi olduğu tahmin edilmektedir. Diyabet hastalığının görülme sıklığının, obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığı ve ülkemizde 20 yaş üzerindeki her 7 kişiden birinin diyabetli olduğu ortaya çıkmıştır. Ülkemiz için de önemli bir ölüm ve hastalık yükü sebebi olan diyabet hastalığının, erken tanı ve tedavisinin sağlanması, ilgili risk faktörleri konusunda halkın bilinçlendirilmesi, diyabete bağlı diğer sağlık sorunları sıklığının Dünya Sağlık Örgütü hedeflerine indirilmesi için bakanlığımız tarafından 'Türkiye Diyabet Önleme ve Kontrol Programı' uygulamaya konulmuştur. Program, diyabet hastalığının önlenmesi ve kontrolüne yönelik olarak, risk faktörleri ve korunma, örgütlenme, insan gücü planlaması ve eğitim, rehabilitasyon, tedavi ve evde bakım hizmetleri, sürveyans ve araştırmalar, finansman ve sektörler arası işbirliği ile geleceğe yönelik uygulama yaklaşımlarını içermektedir" diye konuştu.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.