Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Cryptolocker gelmeden verilerinizi yedekleyin!

Gönderilen bir e-postanın açılmasıyla, bu gizli fidye yazılımı bilgisayarınıza bulaşıyor ve tüm verinizi şifreliyor. Ekranda ise şifreyi çözmek için binlerce dolar ödemeniz gerektiğini yazan bir mesaj beliriyor. Düzenli yedek almıyorsanız, başınız büyük dertte olabilir.

Haber Giriş Tarihi: 26.11.2014 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 26.11.2014 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahaber.com/
Cryptolocker gelmeden verilerinizi yedekleyin!

Zekice tasarlanmış bir dolandırıcılık yazılımı olan Cryptolocker, kısa bir aradan sonra bu kez 2.0 sürümü ile yine verilerimizi tehdit ediyor. Gönderilen bir e-postanın açılmasıyla, bu gizli fidye yazılımı bilgisayarınıza bulaşıyor ve tüm verinizi şifreliyor. Ekranda ise şifreyi çözmek için binlerce dolar ödemeniz gerektiğini yazan bir mesaj beliriyor. Düzenli yedek almıyorsanız, başınız büyük dertte olabilir.

Fidye yazılımı olarak adlandırılan Cryptolocker tarzı kötü niyetli yazılımlar, bilgisayar kullanıcıları açısından en korkutucu dijital saldırılar arasında yer alıyor. Açılan bir e-posta eklentisinin ardından birden bire, ekranınızda bir uyarı, para talebi içeren bir yazı ya da fidye ödeyene kadar dosyalarınızın kilitli kalacağını belirten bir mesaj görebilirsiniz. Verileri şifreleyen siber suçlular, şifre anahtarı için akıllarına esen miktarda para talep edebiliyor. Üstelik, eğer zamanında ödemezseniz de üretilen anahtar geçerliliğini yitiriyor ve verilerinize bir daha asla ulaşamıyorsunuz.

Yedek hayat kurtarır

Dünyanın önde gelen yedekleme ve iş sürekliği çözümleri sunan StorageCraft’ın Türkiye Ürün Müdürü Can Erginkurban’a göre, verilerini düzgün şekilde yedekleyen ve yedeklerini şirket ağı dışında saklayan işletmeler için bu tür sorunlar ölüm kalım meselesi haline gelmiyor. Sunucu veya kişisel bilgisayar fark etmeksizin yedeklerden geri dönmenin bu kullanıcılar için sıkıntı oluşturmadığını belirten Erginkurban, “Düzenli aralıklarla yedek almak bu tür sorunların üstesinden gelmenin en önemli yöntemi. Birçok iş ortağımızdan aldığımız geri bildirimler, StorageCraft ShadowProtect ile alınmış yedeklerin çoğu kez işletmelerin hayatını kurtardığından bahsediyor.”

İlk değil, sonuncu da olmayacak

Can Erginkurban, “2013’de hızla yayılan Cryptolocker, 2014’ün son aylarında da tekrar ve özellikle de Türkiye‘de agresif yayılma gösterdi” diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Esasen, Cryptolocker bu türden ilk tehdit değil ve sonuncusu da olmayacak. Antivirüs yazılımları bu tehditleri durdurabilmek için çok önemli işlev üstleniyor. Fakat antivirüs uygulamaları, çalışanlardan birinin kendi makinesine bir dosya indirmesine engel olmuyor. Dolayısıyla bu türden tehditleri bertaraf etmek için ShadowProtect ile kolayca zamanda noktalar oluşturabilir ve bilgisayarınıza virüs bulaşmadan hemen önceki duruma geri dönebilirsiniz. Düzenli olarak alacağınız yedekler, sisteminizi göz açıp kapayıncaya kadar eski haline döndürebilmenizi sağlar ve paranız cebinizde kalır.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.