Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tekafül ( Katılım Sigortası )1

Yazının Giriş Tarihi: 24.09.2017 00:53
Yazının Güncellenme Tarihi: 24.09.2017 00:53

Sigortacılıkta yeni bir gelişme daha yaşanıyor.

20 eylül 2017 de 30186 sayılı yönetmelik ile resmi gazetede yayınlanan, önümüzdeki birkaç ay içinde uygulamaya başlayacak olan  Tekafül ( katılım sigortası )

Tekafül en kısa haliyle “İslami sigorta”  faizsiz sigortacılık  olarak tanımlanabilir.
Tekafül sözlük anlamı itibari ile dayanışma demektir. Arapça kökenli kefalet kelimesinden türemiş olan Tekafül Türkçe anlamı olarak ise bir arada hareket etmek, dayanışmak olarak yorumlanabilir.

Türkiye’de  önceki yıllarda birkaç sigorta şirketinin başlattığı uygulamayı  tekafül sigorta için özel bir yasal düzenleme olmadığı için tam olarak uygulanamamıştı.Şimdi ise 30186 sayılı  4 bölüm ve 12 kanun maddesi ile  resmi gazetede yayınlandı ve uygulama kısa sürede başlayacaktır.

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek

faizsiz sigortacılık sisteminin alt yapısını oluşturduklarını, bu sistemle faiz hassasiyeti olan vatandaşların yanı sıra Körfez sermayesinin de ülkemize çekileceğini söyledi. Faizsiz sigortacılık sisteminin altyapısını oluşturduklarını belirterek, "Buna ilişkin yönetmeliği Başbakanlığa sevk ediyoruz. Yeni sistem çok yakın zamanda hayata geçecek." dedi.

Şimşek, yaptığı açıklamada, ortak risk paylaşımı ile dayanışma esaslarına dayanan ve dünyada "tekafül" olarak da bilinen katılım sigortacılığının, faiz ve katılım ilkeleri hassasiyeti nedeniyle geleneksel sigorta ürünlerine mesafeli yaklaşan vatandaşlar için alternatif bir model sunduğunu söyledi.

Katılım sigortacılığına ilişkin mevzuat çalışmalarının tamamladığını bildiren Şimşek, sistemin alt yapısını oluşturduklarını, buna ilişkin yönetmeliği de Başbakanlığa sevk edeceklerini kaydetti.

Yönetmeliğin hazırlanmasında, dünyada kabul gören katılım sigortacılığı ilkeleri ile paydaş görüşlerinden ve faizsiz finans alanında standartlar yayımlayan uluslararası kuruluşların prensiplerinden faydalanıldığını dile getiren Şimşek, yeni sistemin çok yakın zamanda hayata geçeceğini bildirdi.

Şimşek, bugüne kadar katılım sigortacılığına ve sigortacılarına yönelik ayrı düzenlemelerin mevcut olmadığını belirterek, yönetmeliğin katılım ilkelerine uygun ve faizsiz sigortacılık alanında ilk düzenleme olması nedeniyle önemli olduğunu kaydetti.

Söz konusu yönetmeliğin temel amacının, katılım sigortacılığının işleyişi ve gelişimi ile katılımcıların hak ve menfaatlerinin gözetilmesi açısından katılım sigortacılığı faaliyetine ilişkin usul ve esasları düzenlemek olduğuna işaret eden Şimşek, düzenleme ile katılım sigortacılığı çerçevesinde var olan birçok soru işaretinin giderileceğini ifade etti.

İngiltere modeli ile Körfez sermayesi çekilecek

Şimşek, sistemin faiz hassasiyeti olan vatandaşlara hizmet vermenin yanı sıra Körfez sermayesini de ülkeye çekerek doğrudan sermaye girişini artıracağını bildirdi.

Türkiye'de İngiltere modelinin esas alındığını anlatan Şimşek, modelin Türkiye için de bir fırsat olduğunu dile getirdi.   

Sigortacılıkta resmi olarak yeni uygulanacak olan sistemin ülkemize Hayırlı olmasını diler,

Tüm okurlarımıza sağlıklı, huzurlu, mutlu pazarlar dilerim…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.