Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tatil Dönüşü Adaptasyon…

Yazının Giriş Tarihi: 26.01.2020 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 26.01.2020 00:01

Dönem içerisinde eğitim ve öğretime 15 gün ara verdikten sonra öğrenciler, tatil dönüşünde tekrar adaptasyon sorunu yaşayabiliyor.

Çocuklar okula dönerken zaman zaman anksiyete yaşarlar. Bu sorunlar bazen incelenmek isterken bazen de doğru davranışlarla desteklediğinde kısa sürede atlatılabiliyor. Çocukların eğlenerek öğrendiği, arkadaşları ile görüşecekleri için heyecan yaşadığı okula gitmek bu adaptasyon sürecini daha kolay atlatmalarına neden olur.

Bu sorunun başlıca nedenlerinden biri de günlük alışkanlıklardan kopmak istememektir. Okula başlayan çocuğun aldığı sorumluluklar ve okulda geçirilen zaman daha disiplinli ve planlı olmayı gerektirir. Ancak tatil sürecinde rahatlamaya kavuşan öğrenciler, tekrar kurallar silsilesine girerken sıkıntı yaşar. Bu durumun olağan karşılanması gerekir. Çocuğun bulunduğu okul ortamının kendi hayallerine, isteklerine ve beklentilerine uygun olması, çocuğa hitap etmesi, gelişmiş ve yaratıcılığını, hayal dünyasını kısıtlamamış olması önem taşır.

Okul ortamında olmaktan keyif alan, kendi yeteneklerini keşfetmesine olanak sağlayan çocukların okula dönerken uyum sorunu yaşamadıkları ve ya az rastlandığı görülür.

Bu sorunların yaşanmaması için nelere dikkat etmemiz gerektiğini düşünürsek;

Okula uyum bilinenin aksine evde başlar. Ev ortamında disiplinli ve kurallı bir düzen olursa, çocuğun okula uyumu o kadar kolay olur. Daha rahat olan ev ortamlarında bulunan çocuklar, okulun başlamasını özgürlüğünün kısıtlanması olarak görünce yine adaptasyon sorunu yaşarlar. Çocukların tatil zamanı içerisinde sanat, spor ve aktiviteler ile meşgul olması da adaptasyon sorunu yaşamaması için önem taşır. Zamanını planlı, programlı vakit geçirmeleri çocuğu okuldan uzaklaştırmamış olur. Ebeveynler ve öğretmenler olarak çocuğa özgüven aşılamak için çabalamalı, zayıf yönleri yerine güçlü yönlerini fark ettirerek onlara cesaret vermelidir. Okula dair konular konuşulurken mutlaka olumlu konuşmanız onların okula güven duyması ve bağlanması için önemlidir. Anksiyete yaşamalarını önler. Okulda yeni dönemde yapılacak aktivitelerden ve programlardan bahsetmeniz, okulu çekici hale getirecek ve şevk verecektir. Okula başladıktan sonra oluşan karın ağrıları, baş ağrıları psikolojik sorunlar olabilir. Bu tür durumları kurumun PDR bölümü ile iletişimde olarak çözüme kavuşturabilirsiniz. Okul aile işbirliği bu anlamda çok önemlidir. Öğrencinin de herhangi bir sorununda rehberlik bölümünden yardım alabileceğini bilmesi onu rahatlatır.

Çocuğun okula istekle gitmesini elbette ki okulun ortamı etkiler. Ancak tek etkileyici faktör bu değildir. Aile ortamı ve ebeveyn tutumları daha da fazla etkileyici unsurdur. Evdeki rahat ve özgürce yaşayabildiği ortamdan koparak, kural ve disiplin olan kendisinin de diğer çocuklarla bir ve sıradan tutulduğu ortama girmek çocukları sıkıntıya sokar. Eğer kurum gerçekten çocukların ve ailenin sorunları ile ilgili ise bunu doğru ve dürüst şekilde inceleyerek gerçek ve ana sorunu bulmakta eğitimciye ve ebeveyne destek verir. Bu sayede sorun kısa sürede çözülebilir. Öğrencinin okula karşı olumsuz tutumunu sadece ilgili kişilere bağlamak kolaya kaçmaktır…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.