Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tasarım Zirvesi Bursa’ya yakıştı…

Yazının Giriş Tarihi: 28.11.2016 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.11.2016 00:00
Yaşadığımız şehir Bursa, her ne kadar kanıksamış olsak da, kelimenin tam anlamıyla aslında bir sanayi şehri

Üretimden istihdama, ihracattan vergi gelirlerine kadar, İstanbul’u ayrı tutarsak Bursa, sanayinin başkenti, ekonominin çok önemli bir merkezi durumunda.

Bunda hiç şüphesiz, tekstil ve bilhassa bebek ve çocuk giyimi ağırlıklı konfeksiyon ile otomotiv ana ve yan sanayi başta olmak üzere, makine-metalden mobilyaya,  kimyadan elektrik ve elektroniğe kadar sektörel çeşitlilik çok büyük etken.

Bu durum ihracatta da kendisini gösteriyor ki, zaten Bursa’nın ihracatta yine İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor olması da buradan kaynaklanıyor.

Yine Bursa sanayisinin başarılarındaki göstergelerinden birisi de marka patent gibi fikri mülkiyet haklarındaki öncülüğü ve rakiplerine göre farklılaşarak rekabet imkanlarını arttıran yönü olan endüstriyel tasarımdaki yeri.

Türk Patent Enstitüsü’nün 20 yıllık verilerine göre, Bursa endüstriyel tasarım başvuruları ve bunların tescillerinde İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alıyor. 1995-2015 yılları arasında Bursa’da 9 bin 269 adet endüstriyel tasarım başvurusu yapılmış ve bunların 8 bin 656’sı tescillenmiş.

Ve Bursa’da geçtiğimiz Cuma ve Cumartesi günü Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO), Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) tarafından düzenlenen, Bursa Valiliği ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Türk Ekonomi Bankası’nın katkı sağladığı 2. Tasarım Zirvesi gerçekleştirildi.

Başarılı bir organizasyonla 2 gün devam eden ve “ilham, tasarım ve inovasyon ile dopdolu bir dünya” mottosuyla gerçekleşen Tasarım Zirvesi Bursa’ya çok yakıştı.

Tasarım ve inovasyonu bir kültür olarak kabul eden Bursa’nın başarısının tesadüf olmadığı bir kez daha anlaşıldı.

Ulaşım imkanları açısından İstanbul ile her geçen gün daha da yakınlaşan Bursa’da, İstanbul’un arka bahçesi olmadan, üretimden, ihracata, inovasyondan insan kaynakları yönetimine kadar değişik konularda İstanbul ile bütünleşecek bir zihinsel dönüşüm kaçınılmaz gözüküyor.

Bunu da aynı Tasarım Zirvesi’ni düzenleyen ve destekleyen Bursa Valiliği, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Uludağ İhracatçı Birlikleri ve Bursa’nın ekonomisini yönlendiren diğer kurumlar yapmayı sürdürüyorlar.

* * *

Gazetemizin geçen sene başlattığı “Bursa Haber Buluşmaları” bu sene de devam ediyor. Konuğumuz olan kent yöneticileri ile her şey enine boyuna konuşuluyor ve yazılıyor. Bu yılın ilk konuğu geçen hafta Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe oldu. Bu akşam ise Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Bursa Haber Buluşmalarının konuğu olacak ve ekonominin genel durumunda geleceğin Bursa’sına ve sanayisine kadar pek çok konuyu ele alabileceğiz. Tabii ki değerlendirmeleri bu köşeden de aktaracağız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.