Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarsim'den açıklama geldi...

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2016 00:03
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2016 00:03
Konu: 28.08.2016 ve 04.09.2O16 tarihli yazılarımız hk.

Ülkemizde tarım ile uğraşan çiftçilerimizin ürünlerini ve hayvanlarını doğal afetlerden ve çeşitli risklerden korumak amacıyla, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu 21 Haziran 2005 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girmiş ve Tarım Sigortaları Havuzu kurulmuştur. Tarım Sigortaları Havuzu, 2006 yılının Haziran ayı itibarıyla faaliyetlerine başlamıştır.

5363 sayılı Kanun, bir yandan çiftçinin ödeyeceği sigorta primine Devlet desteği verilebilmesini sağlarken, diğer yandan sigortacılık uygulamalarını standart hale getirmeyi,teminat kapsamını genişletme ve çeşitlendirmeyi, tazminat ödemelerinin zamanında yapılabilmesini, tarım sigortalarının ülke gene|inde geliştirilmesini ve yaygınlaştırılmasını hedefleyen bir sistem kurmaktadır. Kısaca TARSİM olarak adlandırılan bu sistem, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından yönetilmektedir. Yapılacak sigortalar karşılığında üstlenilen riskler, sigorta şirketlerinin çiftçilerden aldıkları primler ve Devlet'in sağlayacağı prim destekleri, bu Havuz'da toplanmakta, çiftçilerin uğrayacağı zararlar bu Havuz'dan karşılanmaktadır. T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı bu Sistem'in en önemli parçalarıdır. TARSİM Yönetim Kurulu, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan ve T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'ndan 2'şer, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türkiye Sigorta Birliği (TSB) ve İşletici Şirket Tarım Sigortaları Havuz İşietmesiA.Ş.'den 1'er olmak üzere toplam 7 üyeden oluşmaktadır.

5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu, Tarım Sigortaları Havuzu'nun tüm iş ve işlemlerinin, bu Havuz'a katılan sigorta şirketlerinin eşit hisseler ile ortak olduğu bir İşletici Şirket tarafından yürütüleceğini emretmektedir. Bu amaçla kurulmuş olan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş.'ye, kuruluşunda, 16 sigorta şirketi ortak iken, bugün 24 sigorta şirketi eşit payla ortaktır. Poliçeler bu sigorta şirketlerinin dağıtım kanalları aracılığıyla düzenlenmektedir. Sigorta şirketleri isterlerse, Havuz'un riskine belirli oranda da katılabilmektedir. Bu şirketIerden 10 Üretici öncelikle T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sistemlerine kayıt olduktan ya da kaydını güncelledikten sonra yetkili sigorta şirketlerinin acentelerine başvurarak, sigortasını yaptırabilmektedir. Bitkisel ürünler, seralar, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ve aktif arılı kovanlar için üreticinin sigorta primine %50 oranında, meyvelerde ise don primine o/o67'ye varan oranda Devlet desteği sağlanmaktadır.

Ürünlerde ve hayvanlarda hasar meydana gelmesi halinde, Bitkisel Ürün ve Sera Sigortalarında, hasar ihbarları acente veya sigorta şirketi aracılığıyla yapılmaktadır.

Büyükbaş, küçükbaş, kümes hayvanları ve arıcılık (arılı kovan) branşlarında, hasar ihbarları 7/24hizmet veren, 444 8277 numaralı TARSİM Çağrı Merkezi aracılığı ile alınmaktadır. Su Ürünleri Hayat Sigortasında ise, poliçenin en son kısmında belirtilen telefon numaraları aranarak, hasar ihbarında bulunulmaktadır.

Devlet Destekli Tarım Sigortaları Sisteminin en önemli unsurlarından birisi olan risk inceleme ve hasar tespit işlemleri, Tarım Sigortaları Havuzu Eksperleri tarafından yerine getirilmektedir. Eksperler, T.C, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından düzenlenen Tarım Sigortaları Havuzu Eksperliği Eğitimi a|makta ve başarılı olan eksperlere Eğitim Belgesi verilmektedir. Bu belge ile T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı'ndan ruhsatnamelerini alan eksperler "Devlet Destekli Tarım Sigortaları Havuzu Eksperi" unvanını almakta ve bu eksperlerin, TOBB bünyesinde yer alan "Tarım Sigortaları Havuzu Eksper Listesine" kaydı yapılmaktadır. Bu şekilde ekspertiz görevi yapacak duruma gelen eksperler, bağımsız kişiler olup, ekspertiz işlemlerini yürütürken riskleri ve hasarı tam ve doğru tespit ederek, sigortalılar için doğru primin ve hasar alacakları için doğru tazminatın belirlenmesine aracılık etmektedir. Eksperlerin hasar tespit raporlarına istinaden, hasar dosyaları incelenerek, Genel Şartlar, Tarife ve Talimatlar'da yer alan uygulama esasları çerçevesinde, poliçe bitiş tarihlerine göre üreticilere tazminat ödemeleri yapılmaktadır.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.