Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım sigortaları havuzu (TARSİM) - 2

Yazının Giriş Tarihi: 04.09.2016 00:22
Yazının Güncellenme Tarihi: 04.09.2016 00:22

Geçen hafta başladığımız Tarım Sigortaları (TARSİM) ile ilgili yazımıza bu hafta kaldığımız yerden devam ediyoruz.

Hasar ihbarları yine elektronik ortamda acente tarafından TARSİM'e bildirilmekte hasar tespitlerini bakanlık ve TARSİM ortak programlan ile yürütülen eğitimden geçmiş ve daha sonra bakanlık ve hazine tarafından belgelendirilmiş ziraat mühendislerinden oluşan havuz eksperleri tarafından yürütülmektedir. Ayrıca tarım sigortaları havuz sistemi TARSİM aşağıdaki organizasyon şemasında görüldüğü üzere; havuz işletimi, tarım sigortalan vakfının 1995"ten beri yürüttüğü altyapı üzerine kurulmuştur.

5363 Sayılı kanunla oluşturulan sistemde Devlet-özel sektör birlikte yer almaktadır. Tümü ile devletin hakim olduğu yeni bir kit oluşturulmamıştır. Ayrıca, kurulan Tarım Sigortalan işletici şirketi tarım sigortalan branşında ruhsatı bulunan sigorta Şirketlerinin eşit hisseli katılımı ile kurulmuştur. Mevcut tarım sigortaları uygulamalardaki farklılıklar giderilmiş olup birliktelik sağlanması amaçlanmış, sağlanan/sağlanacak ek teminatlar [don, sel, kuraklık v.b.) İle çiftçinin uğrayabileceği daha büyük hasarlar teminat altına alınması hedeflenmiştir. Çiftçinin ödediği prime devlet desteği sağlanmıştır. Ayrıca, Devletin sisteme hasar fazlası desteği bulunmaktadır. Tarım sigortalarını ülke sathında yaygınlaştırmayı amaçlayan bir sistem kurulmuştur.

Sistemde Devleti, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı ve Hazine müsteşarlığı, özel sektörü, yerli ve yabancı sigorta Şirketleri temsil etmekte. Ayrıca, sistemde sivil toplum kuruluşları olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği, Türkiye Sigorta ve Reasürans şirketleri Birliği, sigorta Şirketlerinin dağıtım kanalları (acente, banka, broker v.b.) ve de çiftçiler bulunmaktadır.

Sistemde yer alan kurum ve kuruluşların görev ve işlevleri kısaca aşağıdaki gibi özetlenebilir:

• Çiftçi: Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) bulunan tarla, bağ-bahçe, sera, süt sığırı, kümes, balık çiftliğini sigorta ettirmek için sigorta Şirketi acentesine gelir.

• Acente: İnternet üzerinden www.tarsim.org.tr adresinde TARSİM sisteminden sigorta poliçesini düzenler ve prim tahsilâtı ve hasar ihbarı yapar.

• Sigorta şirketi: Acenteleri vasıtası ile poliçe düzenlenmesini sağlar, pazarlama, satış işlemlerini gerçekleştirir. Sigorta Şirketi çiftçinin prim borcunu tahsil edip TARSİM'e ödediğinde Devlet desteği (%50 prim desteği) aynı anda Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı tarafından Tarım Sigortaları Havuzuna aktarılmaktadır. 2013 yılı itibariyle 24 sigorta şirketi eşit oranda ortaktır.

• Tarım Sigortaları Havuzu: Kanunda belirlenmiş risklerin teminat altına alınması, standart sigorta poliçelerinin belirlenmesi, hasar organizasyonları, aktüerya çalışmaları, tazminat ödemelerinin yapılması, reasürans teminatının sağlanması, tarım sigortalarının geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve izlenmesi ile diğer teknik hizmetlerin yürütülmesi amacıyla Havuz kurulmuştur.

• İşletici şirket: Havuza katılan sigorta Şirketlerinin eşit oranda pay sahibi olacağı anonim Şirket statüsünde kurulmuş Şirkettir. Havuzun işletilmesine ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesini sağlar.

• Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı; Tarım sigortalarının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tedbirleri almak, ürünler, riskler ve bölgeler itibariyle sağlanacak prim desteğine ilişkin teklifleri Bakanlar Kurulunun onayına sunmak, tazminat ödemelerinin doğru ve düzenli bir şekilde yapılmasını izlemek, bu Kanunla verilen diğer görevleri yürütmek,

• Hazine Müsteşarlığı: Sistemin işleyişini sigortacılık mevzuatına göre uygunluğunu denetlemek.

• Reasürans şirketleri: Tarım Sigortaları Havuzunda belirlenen risklerin tamamı üzerinden istediği/iletici şirketin uygun gördüğü oranda risk satın almak için talepte bulunur.

Tarım Sigortaları Havuzu sisteminde sorumlu kuruluş Tarım ve Köy işleri Bakanlığı olup Hazine Müsteşarlığınca denetlenmektedir. Sigorta işlemleri ve işleyiş Tarım Sigortaları Havuzu işletici şirketi (TARSİM) tarafından yürütülmektedir. Sigorta primlerinin toplanması (sigorta şirketleri vasıtası ile) ve hasar organizasyonu ve tazminat ödemelerinin işletici şirket tarafından yapılmasını ön görmektedir. Sigorta şirketleri, kendilerine ait logo ve işletici şirket logolarını düzenlemiş oldukları poliçelerde bulundurmak durumundadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.