Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım sigortaları havuzu (TARSİM 1)

Yazının Giriş Tarihi: 28.08.2016 00:26
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.08.2016 00:26

 

Ülkemizde Tarım ile uğraşan Çiftçilerimizin ürünlerini ve hayvanlarını çeşitli hasar ve hastalıklardan korumak için kurulan kısa adı  ( TARSİM ) olan Tarım Sigortaları Havuzu Türkiye'de devlet destekli tarım sigortası poliçelerinin üretim ve hasar işlemlerinin yapılması, riskin paylaştırılması ve reasürans koruması için kurulan havuzdur.

5363 sayılı tarım sigortaları kanununun 21 Haziran. 2005 tarihinde resmi gazetede yayınlanmasıyla tarım sigortaları havuzu ve buna bağlı olarak kurulan Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. faaliyete geçmiştir. Bu kanunla birlikte tarım sigortalarında bir milat yaşanmış ve birçok tarım sigortacısının beklediği olmuş ve tarım sigortalarında pool sisteme geçilmiştir. Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte, hazine müsteşarlığına, Sigortacılık Genel Müdürlüğü ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığının ortak çalışmaları sonucunda, ikincil mevzuatlar süratle hazırlanmış ve sistemin iyi bir şekilde çalışması için gerekli altyapı tamamlanmıştır. Alt yapının temeli ilk etapta tarım sigortaları vakfından alınmış ve bunun üzerine inşa edilmiştir. Ancak daha sonra yapısal değişikliklere gidilmiştir. Bu kapsamda, işlevsel bir bilgi işlem altyapısı oluşturulmuş ve risk inceleme ve hasar tespit işlemlerinde, modern yöntemler uygulamaya konulmuştur.

Yeni sistemle birlikte, bir yandan çiftçinin ödeyeceği sigorta primine devlet desteği verilmesi sağlanırken, diğer yandan sigortacılık uygulamalarının yeknesak hale getirilmesi, teminat kapsamının aşamalı olarak genişletilmesi ve çeşitlendirilmesi, tazminat ödemelerinin en kısa sürede yapılması, tarım sigortalarının ülke genelinde geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması hedeflenmiştir. Bu çerçevede; özellikle bitkisel üretimde, geçmişte kısıtlı olarak sunulmakta olan dolu teminatının yanı sıra, don riski dâhil pek çok risk kapsama alınmıştır. Bu sürecin tamamlanmasından sonra 01.06. 2006 tarihide TARSİM devreye girmiş ve poliçe kesme işlemlerine başlamıştır. TARSİM başlangıçta 13 sigorta şirketinin havuza eşit paylarla üye olmasıyla yola çıkmıştır. Bugün havuzda 23 sigorta şirketi ortaktır. Bu şirketlerden 5 tanesi aynı zamanda retrosesyonerdir. Devlet destekli tarım sigortaları uygulamaları için 5683 sayılı kanunda bir organizasyon yapısı oluşturulmuş, devlet primlerin %50"sini karşılama yoluna gitmiştir. Sistemin işleyişi de şu şekilde düzenlenmiştir.

Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığından, TZOB, Türkiye Sigorta Birliği ve havuz işletici şirketten 1 olmak üzere, toplam 7 üyeli bir havuz yönetim kurulu oluşturulmuştur. Havuzunun iş ve işlemlerini yönetim kurulu adına Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. yürütmektedir. Devletin prim desteğini sağlayacak şekilde diğer ilgili kurumlarda sistemde yer almışlardır.

Prim toplama, reasürans sağlama ve hasar ödeme görevleri Tarım Sigortaları Havuz İşletmesi A.Ş. tarafından yürütülmektedir. 5363 sayılı tarım sigortaları kanununda belirtildiği şekilde devletten; prim, hasar fazlası ve reasürans desteği sağlamıştır. Tarım Sigortaları Havuzu İşletmesi A.Ş. ilk etapta 13 sigorta şirketi tarafından kurulmuş, akabinde bu sayı bu gün 23 sigorta şirketine yükselmiştir. Tarım sigortaları havuzu, DASK benzeri bir kurum değildir. Düzenlenen poliçeler, şirketlerin kendi adına düzenlenmektedir.

Sigorta şirketleri isterlerse; havuzun riskine, belirli oranlarda katılabilirler. Sistemde ürününü veya hayvanını sigorta ettirecek çiftçi sigorta acentesine başvurmakta, acente kendisine verilen kod numarası ile bilgisayarında TARSİM"e girmekte, çiftçiyi kaydını ÇKS sisteminden sorgulamakta ve poliçeyi düzenlemektedir. Çiftçi poliçede yasan prim tutarının %50"sini ödemektedir. Sigorta acentesi aldığı primi havuza devretmekte bundan komisyon almaktadır. Sistem poliçe düzenlendikten sonra primin diğer %50 karşılığının otomatik olarak devlet tarafından havuza gönderilmesi ve primin tamamının havuzda birikmesi mantığı ile çalışmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.