Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarım 4.0

Yazının Giriş Tarihi: 16.10.2017 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 16.10.2017 00:15

Bursa bazı fuar organizasyonlarında ülkeye liderlik yapıyor.

Bunlardan bir tanesi de tarım fuarı… Ayrıca yeni fuarlar geliyor, onları da sonra yazacağım.

Bu yıl düzenlenen ve geçtiğimiz Çarşamba günü başlayan 15.  Uluslararası Tarım, Tohumculuk, Fidancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı ile Bursa 10. Uluslararası Hayvancılık ve Ekipmanları Fuarı dün kapandı.

Yoğun ilgi gören fuarlar İstanbul Caddesi başta olmak üzere zaten sıkıntılı olan Bursa trafiğini adeta kilitledi.

Fuarın ilk günü protokolün katılımıyla yapılan açılış törenindeki konuşmalarda bir detay fark ettim ki, hemen aktarayım.

Fuarın düzenlenmesinde işbirliği kuruluşu olan Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği-TARMAKBİR adına konuşan Yönetim Kurulu üyesi ve Karacabey ile Mustafakemalpaşa’da üretim yapan Fimaks Makina’nın Yönetim Kurulu Üyesi-Dış Ticaret Müdürü Güven Çetin’in konuşmasıydı dikkatimi çeken…

Güven Çetin, “Birleşmiş Milletler Endüstriyel Kalkınma Örgütü tarafından yapılan karşılaştırmalı ülke analizleri sonucunda, tarım endüstrisinin yoksulluğu azaltmaya olan etkisinin, diğer endüstrilere göre 2-3 kat daha fazla olduğu ortaya çıkmıştır. Buna göre, ekonomik büyümeyi sürekli kılmak için iki kritik sektörün söz konusu olduğunu söyleyebiliriz. Bunlardan birisi Sanayi, diğeri de Tarımdır” diyordu mikrofondan.

2050 yılında dünya nüfusunun 10 milyar olacağının tahmin edildiğini belirten Çetin, gıda ihtiyacının bugünkünün 2 katı olacağı öngörüsünü de paylaştı ve konuşmasında tarımsal mekanizasyon ile verimliliğe dikkat çekti. Ardından da konuşmasını “Artan dünya nüfusunun gıda ihtiyacının karşılanmasında, en önemli faktörün, tarım makinalarındaki teknolojik gelişmeler olduğunu sık sık ifade ediliyor. Bu söylemleri destekler anlamda son derece basit bir örneği sizlerle paylaşmak istiyorum. Tarımda makineler kullanılmadan önce yaklaşık 3 ton buğdayın hasat edilmesi 300 saat sürüyordu. Orak, harman makinesi, biçerbağlardan sonra bu süre 50 saate indi. Günümüzde ise bir biçerdöverle bu süre 3 dakikanın da altına indi. 300 saatten 3 dakikaya inmemizi sağlayan şey makinadır, teknolojidir. İşte bu yüzden bu sektöre pozitif ayrımcılık yapılmasını önemsiyor, bekliyoruz” diyerek sürdürdü.

Güven Çetin’in söylediklerinden sonra, Karacabey ve Mustafakemalpaşa’daki modern tesislerinde 200 kişiye istihdam sağlayan ve bu tesislerdeki üretiminin yüzde 40’lık kısmını 104 ülkeye ihraç eden Fimaks Makina’nın ve sektördeki diğer tarım makinası üreticilerinin çalışmalarını fuarda görünce, Endüstri 4.0’da olduğu gibi Tarım 4.0 aklıma geldi.

Buna ayrıca hayvancılıktan tohumculuğa kadar diğer alanlarda yapılan çalışmalar da eklenebilir.

Bunun yine Güven Çetin’in ifadesiyle ülkemizde ilk pulluğu 1861 yılında üreten Bursa’da gerçekleştiriliyor olması ise kentimiz için başka kıvanç vesilesi…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.