Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarifsiz tarifeler (3)

Yazının Giriş Tarihi: 07.09.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 07.09.2018 00:01

Tarife diye diye yazıyı da tarifeye bağladık; üçünsüne geldik.

Sıkılmadıysanız devam edelim.

Sıkıldıysanız okuma sayısından ben anlarım. Okumayana da  gönül koyma tarifesi filan da uygulamam. İçiniz rahat olsun yani.

Rıza bey Uludağ’a çıkıyor;

Uygulanacak Tarifsiz Tarife: Çık Çıkabilirsen Tarifesi.

Bursa bitip, dağ yoluna sarınca fiyatlarda sarpa sarar. Yol boyunca giderek yükselen trend oteller bölgesinde insanda Nirvana’ya çıkmış hissi uyandırır. Biz Bursalılar bu tarifeyi eskiden beri iyi bildiğimiz için pek sevmeyiz tırmanmayı. Rıza bey de Bursalı ama esmiş işte bir kereden bir şey olmaz demiş vurmuş dağ yoluna. Sucuk ekmek doyurmaz iyi mi kendin pişir kendin ye derken iş sen pişir ben yiyeyime dönüverince feleğini şaşırmış lakin dağların Comokası Çık Çıkabilirsen tarifesi ona da ayrıcalık tanımamış Arapla bir tutmuş.

Kim dediyse doğru ‘Teleferikle de çıkabilirdi’ diye. Çıksaydı gidiş dönüş 38 TL. Dört kişilik aile 152 TL. hadi öğrenci indirimi filan diyelim düşelim bir 10 TL. En iyi ihtimalle 140 TL harcayacaktı. Sarıalan’da ki tarifelere hiç girmiyorum. Hele oteller bölgesindekilere hiç hiç. Neydi tarifenin adı? Rıza bey çıkar mı ki?

Rıza Bey AVM ye gidiyor;

Uygulanacak Tarifsiz Tarife: Yallah Tazyik tarifesi.

Yok Arabistan’daki AVM’ye gitmiyor, tarifenin adı yanıltmasın. Koyver gitsin manasında.

Bu AVM denilen alış ile verişin bir türlü anlaşamadığı çoluk çocuk vitrinlere bakılarak sosyal etkinlik yapılıyormuş havasına dolaşılan ve zihar içerisindeyken “ammaan çok geç oldu gideyim artık” denilmesin diye saat bulunmayan (herkeste saat var ne alaka; alaka şu, insanlar sürekli saatlerine bakmazlar dolayısı ile ters algı oluşturmanın manası yok) bu devasa yapıların çalışanların bile isimlerini zor ezberledikleri klimalı mağazalarında sürekli bir şeyler indirimdedir. Bindirilmiş halleri hakkında pek fikri olmayan Rıza Bey işporta da on tanesi beş liraya satılan çorapları burada tekini yedi buçuk liraya alınca biraz uyanır gibi olsa da, çakma markalı tişörtü yirmi beş liraya aldığı için olayı pek önemsemez. Hele hanımı da yanındaysa istese de önemseyemez. Bu AVM’ler müşteriyi kafeslemekte pek mahirlerdir. Bakın hepsi zararına satış yapan hayır kurumları gibidirler. İnsanın alacağı yoksa da hallerine acır bir iki parça da ben alayım da sevap olsun diye düşünür.

AVM deyince bir durmak lazım aslında. Cangıl ormanları gibi tuzaklarla doludurlar. Mağazalardan yırtsanız yiyecek içecek katında ki kazıklardan sıyrılamazsınız.

Garip isimli tostlara, hamburgerlere, patates kızartmalarına en az elli lira bayılmadan çıkana AVM’ye gitti muamelesi yapılmaz. Hele o bir kova buz ile servis edilen seyreltilmiş gazı kaçmış meşrubatlara verdiğiniz para mahalle bakkalınızı gözünün önüne getirir ki, adam yanınızda değilken bile ondan utanırsınız. Rıza Bey cesur bir kişilik,bu ormanda yürümekte ancak onun gibi cesur kişilerin harcı.

Ama haklarını da yemek gerekir AVM ahalisinin. Bu kadar insan yaz kış demeden mesire yerlerine bile bin naz ile giderken AVM seferlerine çoluk çombalak sadık kalıyorlarsa işin benim anlayamadığım bir tarafı da var demektir. Öyle ya Rıza Beygiller kazıklanacaklarını bile bile buralardan vaz geçmiyorlarsa AVM’ler gerekli yerler demek ki. Kim bilir belki de cüzdanlarına ağır gelen ruhlarını hafifletiyordur. Cahil cahil yazıyorum bende işte. Rıza Bey mi o hasır fötr şapkaya bakan?

Rıza Bey Markete gidiyor;

Uygulanacak Tarifsiz Tarife:  Eh Sen Bilirsin, Bizden Günah Gitti Tarifesi.

Tarifenin tarifelikten çıkıp rüzgar gülüne dönüştüğü mekanların en başında marketler gelir. Ulusal yerel hiç fark etmez tarife anlık değişimlere tabidir. Bir reyonda on liraya gördüğünüz ürünü ‘tüh unuttum’ diyerek diyerek geri döndüğünüzde on yedi buçuk liraya görme olasılığınız kuvvetle muhtemeldir. Ben elinde etiket sürekli reyonları dolaşan öyle çok eleman görüyorum ki bazen onları animasyon ekibinin elemanları sanıyorum. Hani şakacıktan etiketleri değiştiriyormuş gibi yapıp müşterilerde heyecan yaratıp ortamı renklendiren, sonra da kameraya el salla diyen o sevimli karakterlerden.

Marketlerde her çalışan kader mahkumu pozunda olduğu için şişirilmiş fiyatları protesto etmek için bir yetkili aramanız beyhudedir. Müdürler dahil tüm çalışanların replikleri aynıdır;’valla fiyatlamaları merkez yapıyor’.Merkez dünya dışı varlık sanki.

Muadil ürün ve markalar marketin satış politikasına göre değişiklik gösterse de her markette üç aşağı beş yukarı aynı üretici ya da ithalatçıların malları vardır. Mallar aynı olsa da fiyatları asla ve asla aynı olmaz her ne hikmetse. Şimdi “Ooo sen daha marketlerin firmalardan aldıkları iskontoların, vadelerin, mal fazlalarının, gondol başlarının, raf payı anlaşmaların ve bilumum ticari anlaşmalarının farklı olduğunun bile farkında değilsin’’diyen olursa diye yazıyorum farkındayım. Benim anlayamadığım nokta zincir marketlerin aynı üründe ki fiyatlarının halkalarında farklılık göstermesi. “Evet ama orada da mağazanın konuşlandığı muhitin sosyo ekonomik durumu etkin faktör” diyen gözlüklü beyefendiye sorayım o zaman zincir olmaya ne gerek var, halka halka, halka halka takmanın ne alemi var?

Neyse bu tartışma sürer gider. Rıza beyin makus talihidir marketlerden alışveriş yapmak. Bu işin kaçarı da yoktur. Pıtırak gibi her yerden fırlayan marketler sarmıştır etrafını.

Bir de marketlere dair halk günleri meselesi var ki, sanırsın diğer günler de York Düşesi geliyor sadece alışverişe. Rıza bey fena halde içerliyor bu duruma ama mahallede bakkal mı kaldı n’apsın fakir?

İşte böyle; artık her şeyin bir tarifesi var, tarifelerin tarifesi yok.

Köşeyi yine doldurduk ama tarifeleri de bitirdik. Bu arada rica etsem siz de düşünür müsünüz atladıklarım var mı tarifsiz tarifelerden?

Varsa deyiverin üşenmem yazarım…

Ha bir de Rıza Beyin bu tarifsiz tarifelere ne kadar rızası var bir de onu düşünün lütfen.

Hiç umudum yok ama belki bir gün birileri çıkıp sorarlar, sufle verirsiniz gar

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.