Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarifsiz tarifeler (2)

Yazının Giriş Tarihi: 06.09.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 06.09.2018 00:01

Nerede kalmıştık?

Tarifsiz tarifelerin tarifelerinde değil mi?

Devam o zaman…

Rıza Bey Seyahate çıkacak.

Uygulanacak Tarifsiz Tarife: Güzergaha pusu atma tarifesi;

İş ya da başka bir nedenden dolayı bir kentten diğerine gitmeye karar veren Rıza Bey seyahatini ister kendi aracı ile ister otobüs ile yapsın şehirler arası yollara atılan dinlenme tesisi adlı pusulara düşmemesi gayri mümkündür.Güzergah üstünde ne kadar mola yeri ve tesisi varsa ellerini ovuşturarak beklerler yolcuları.Artık bir bardak  çayı beş liraya bir tabak kuru fasulyeyi yirmi liraya mı satacaklar bu onlara kalmıştır.Yolcu yolunmadan bırakılmaz öğretisi bu esnaf grubunda kuşaktan kuşağa aktarılan bir meslek etiği muamelesi görür..

Rıza bey yolculuğunda uçak, tren ya da gemiyi tercih etseydi nemi olurdu? Bakın bu araçların büfe fiyat listelerine anlarsınız.Hele Rıza Bey araçla giderken ‘buranın ki meşhurdur şuradan bir kavun  alayım da dönüşte iki tek parlatayım’ diye bir yanılgıya düşerse onu düştüğü yerden kaldırmak mümkün olmaz.Ya kavun kelektir ya karpuz kabak.Taş yerinde ağırdır ama,pazarda kilosu 1,5 TL ise burada en az 3,5 TL.dir. Kentlerin, kasabaların girişlerinde konuşlanmış bu tezgahlar frene basanı tezgaha getirmekte pek maharetlilerdir. Organik diye çürümüş sebze meyveden, glikozdan mamul bala reçele kadar her bişeyi orijinalmiş gibi satarlar. Bendenizin  bunlardan barkodlu kavun almışlığım bile vardır. Amman dikkat Rızabey.

Rıza Bey On bir ayın sultanını karşılayacak, oruç tutacak.

Uygulanacak Tarifsiz Tarife:  Dini duygulardan yaralanıp insanı dinden imandan çıkartma tarifesi;

Ramazan Rıza Beyin soygun tarifesine hiçbir kaçışı olmadan yakalanması demektir.Özellikle gıda ürünlerinde ramazan dolayısı zam yapmayanlar diğerleri tarafından günahkar sayılırlar.Müminin orucundan nemalanmak gıda üreten ve satan herkesin her şirketin iştahını fena kabartır.Etten sebzeye zaten uçan fiyatlara bir de ramazan roketi monte edilir.Siz hiç ‘’Ramazan dolayısı ile fiyatlarımızda şu kadar indirime gittik’ deyip bunu da bir kalemi indirip diğerini tekmelemeden yapan bir esnaf ya da market vs gördünüz mü?Diyelim gördünüz peki inandınız mı?

Ya o iftar sofraların da ki içi geçmiş iftariyelikler? Ben ramazanda sordum bir yerde geçen ramazandan mı kaldı bunlar diye de orucu dayakla açacaktım az kalsın. Rıza bey bu hataya düşmesin diye yazıyorum. Niyetim gayet halisine. Ramazan deyince sanki her şeye zam yapılması bir gelenek. Çarşı pazardan marketine kadar ne kadar ürün varsa etiketi değişir bu ayda. Birde pişkin pişkin ‘eee ramazan şimdi’yle hafifletilmeye çalışılmaz mı bu soygun tarifesi işte ona fena halde sinir olurum. Ben sinir olurum da Rıza Bey olmaz mı? Bazen öyle bir olur ki sevabı günahı olur o kadar yani. Tarife otuz gün boyunca revize edilerek uygulanır bu ayda. İki zeytin bir kase çorba ile açılan oruçlar oruçtan sayılmaz. İlla ki Karun sofrası kurulmalıdır, çeşidi ile olmasa bile ederiyle. Allah kabul etsin Rıza Bey.

Rıza Bey Bayram yapacak.

Uygulanacak Tarifsiz Tarife: Bayram sevincini kursakta bırakma tarifesi:

İster Şeker,ister Kurban bayramı.Tarife yine kallavidir.Hele yaz aylarına denk geliyorlarsa tatil nasıl burundan getirilir ve Güzergahta pusu atmak tarifesi ile birlikte uygulamaya konulur ki,Rıza Bey sıkıysa bayram yapsın.Bayram demek para demek.Hem harcayan hem de kazanan için bu böyle.Bazı sektörler yılda iki bayramda kazandıklarıyla idare ederler.O zaman gelsin ‘bayramda bayram ister piyasa zam üstüne zam’ türküsü.Koro yine aynı koristler yine aynı.Sosyal medyada pek bir paylaşırlar;bayramlar sevinçtir filan diye.Bayram atmacalarının sevinç algıları farklıdır.Bayram gelsin ki millet kesenin ağzını açsın diye yavru kuşlar gibi gagalarını açıp beklerler.Bayramcı da ne etsin,çocuk var,çoluk var torun torba konu komşu var kefen parası dahil neyi varsa atar atmacaların önüne.

Lüksü de fark etmez hallicesi de her şey bayram zammından nasibini almış bekler Rıza Beyi.Bir de o malum kalitesizlik tabii.Üç müşteri fazla gelen kebapçıda ki ile beş müşteri fazla gelen otelde ki kardeşçesine olan kalitesizlik. Rıza bey genele nazaran daha bir hoş görülü olur bayramlarda.Pek çok aksiliği ‘hadi bayram bayram gerilmeyeyim şimdi’’ diye görmezden gelir. Ama illaki birileri çıkıp açtırırlar adama bayramlık ağzını.Tarife bu konuda mesafe de gözetmez;kazık tüm coğrafya da ortak paydaya alınarak atılır.İnanmayan Efes Antik Kentinin kapı içinde ki büfeye baksın;20 metre ileride 1,5 liraya satılan suyu 5 liraya,3 liralık kolayı 21 liraya nasıl satıyor görsün.Bir de ben gördüğümde bayrama henüz on gün vardı onu da düşünsün.

Velhasıl Rıza Bey bayram yapacak diye alınan önlemler(!)her bayramda olduğu gibi bu bayramda da ön plandadır. İki gözleme bir tost iki ayran üç çay 77 TL.Bayramın mübarek olsun Rıza beeeeyy…

Rıza Beyin konukları var; Bursa’da Kültürpark’ta ağırlıyor;

Uygulanacak Tarifsiz Tarife: Burası Kültürpark, buradan çıkış yok tarifesi;

Gerçi artık Suriyeli üstü Arap Park ta denilebilir de ama ben yine de bizim olan adı ile yazayım.Kültürpark’ta ki çay bahçelerinin aralarında yaşça benden büyük olanları da vardır yaştıtım olanları da.İnsaflı olanları mı onlar artık yoklar işte.Dedim ya Bursa’lı Rıza Bey;o da şaşmış bu işe.Bıkkın garsonların getirdikleri soğumuş ve kirli bardaklarda ki çayın tanesine 3,5 TL verince ayılmış.Beş kişi iki şer bardak çaya 35 TL verince anlamış ki malum tarife burada da yürürlükte.Sahi bir kilogramlık çay kaç para?Belki restourantlardan birine de götürmüştür konuklarını ama oralardan da çıkabilmiş midir bilemem.O da kebapçıya götürseydi birader;En son ne zaman Bursa Kebabı yediniz ?Rızabey bir buçuk porsiyon u severmiş kesme yoğurtlu.

Köşe yine dayanamadı Tarifesiz tarifelere bitiverdi.

Sıkılmadıysanız yarın da geri kalanını yazıverip bitireyim tarifsiz tarifelerin.

Tarifelerden geçtim yazı pehlivan tefrikasına dönmesin bari…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.