Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tarçın ve şeker hastalığı

Yazının Giriş Tarihi: 15.04.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 15.04.2018 00:01

Uzun yıllardan beri şeker hastalarının umut bağladığı tarçından söz etmek istiyorum bugünkü yazımda sizlere.

Öncelikle belirtmek isterim ki tarçın hakkındaki çalışmalar çok küçük çalışmalar olup daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.

Diyabetes Care'de 2003 yılında yayınlanan bir çalışmada kırk gün boyunca günlük 1, 3 ve 6 gram tarçın alanlar ile almayanlar arasında karşılaştırmalar yapılmış. Şeker ve kolesterolde gerçekleşen hafif düşme üç farklı dozda da aynı düzeyde olmuş. Katılımcıların tarçın kullanmayı bırakmalarından itibaren bu olumlu etki üç hafta daha devam etmiş.

2011'de Journal of Medicinal Food isimli tıp dergisinde yayınlanan bir çalışmaya göre tarçın kan şekeri düzeyinde % 3 - 5 kadar bir düşme sağlayabilmektedir.

2013 yılında yapılan 70 kişinin katıldığı ve Journal of Traditional and Complementary Medicine isimli bir dergide yayınlanan bir çalışmaya göre günde 1 gram tarçın, 30 ve 60 günlük kullanımlarda kan şekerinde düşmeye neden olmamış.

Şeker hastalığının tedavisinde tarçının rolü hakkında yapılmış 11 farklı araştırmanın sonuçlarını topluca gözden geçiren araştırmacılar bu çalışmaların tamamında açlık kan şekeri ve HbA1C düzeylerinde az miktarda azalma sağlandığını ortaya koymuş bulunuyor. Bununla birlikte, çalışmaların sadece dördünde Amerikan Diyabet Cemiyeti'nin tedavi hedefleri doğrultusunda düşmeler sağlamıştır. Bu durumda, tarçının yararlı bir tedavi aracı olabileceğini, ancak diyabet tedavilerinin yerini alamayacağını kabul etmek gerekir.

Tarçının kan şekerini yükselttiğini gösteren hiçbir araştırma bulunmamaktadır.

Tarçın kullanımı ile kötü kolesterol olarak adlandırılan LDL kolesterol düzeylerinde hafif bir düşme olduğu, tansiyona olumlu ya da olumsuz bir etkisinin olmadığı da çalışmalarda belirlenmiştir.

Özet olarak belirtmek isterim ki, tarçın şeker hastalığı tedavisinde etkili bir alternatif ilaç olarak düşünülemez. Hekiminin uyarılarını ve kontrolleri ihmal etmemek şartıyla, yine de kullanmak isteyenler için önerilecek günlük başlangıç dozu bir çay kaşığının dörtte biri, yani 1 gram kadar olabilir. Bu doz bir çay kaşığını aşmamalıdır.

Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.