Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tam Tahıl Ve Şeker Hastaliği

Yazının Giriş Tarihi: 10.11.2018 00:01
Yazının Güncellenme Tarihi: 10.11.2018 00:01

Günlük olarak tam tahıl tüketen kişilerin şeker hastalığına yakalanma riskinin azaldığını gösteren bir çalışmadan söz etmek istiyorum bu makalemde.

     İsveç Gothenburg Chalmers Teknoloji Üniversitesinde yapılan çalışmada tam tahıl tüketen on binlerce kişi Tip 2 diyabet hastalığı riski bakımından uzun yıllar boyunca incelenmiş.

     Daha önceki yıllarda bu tür çalışma sadece buğday ile ilgili olarak yapılmış ve aynı sonuç alınmıştı. The Journal of Nutrition isimli dergide yayınlamış olan çalışmaya göre tahıl tipleri arasında diyabet riskini azaltma bakımından her hangi bir fark yok.

     Başlangıçta şeker hastalığı olmayan 50 ile 65 yaşları arasındaki 55 465 kişi kişi 15 yıl süre ile izlenmiş. Bu kişiler günlük olarak doğrudan ya da ekmek şeklinde tükettikleri buğday, çavdar ve yulaf gibi tam tahılları ve miktarlarını kendilerine verilen formlara kaydetmişler.

     Bu kişilerin 7417 si takip süresi içinde şeker hastalığına yakalanmış. Düzenli olarak her gün tam tahıl tüketenlerde şeker hastalığı riskinin azaldığı anlaşılmış. Günlük tam tahıl tüketimi en az olanlarla kıyaslandığında günlük en yüksek miktarda ( 50 gram ve üstü ) tam tahıl tüketenlerde şeker hastalığına yakalanma riski kadınlarda % 22, erkeklerde %34 daha düşük bulunmuş.

     Bu bilgilerin ışığında çok net olarak söyleyebiliriz ki, beyaz undan kaçınmak, onun yerine tam tahıl tüketmek şeker hastalığı riskini önemli ölçüde azaltmakta. Kırmızı et tüketiminin şeker hastalığı riskini arttırdığını da yeri gelmişken belirtmekte yarar vardır.

     Zayıflamak ya da başka sağlık gerekçeleriyle düşük karbonhidratlı beslenmek isteyenlerin de başka türden karbonhidratları sınırlayıp tam tahıl tüketmekten vaz geçmemeleri gerektiği de bu çalışmadan anlaşılmakta.

     İşlem görmüş tahıl ürünlerinden yapılmış ekmeğin sağlık bakımından riskli olduğu gerçeği ile tam tahıl tüketiminin yararlı olduğu gerçeğini karşı karşıya koyup doğru tercihi yapmalıyız.

     Gluten aşırı duyarlılığı ve Çölyak hastalığı ise tamamen bu konunun dışında tutulması gereken önemli bir sağlık sorunu olup bu konuda yayınlamış olduğum makalelerimi okumanızı öneriyorum.

     Sağlıklı ve mutlu kalmanız dileğiyle.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.