Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Syriza’nın vaatleri çok güzel

Yazının Giriş Tarihi: 28.01.2015 01:41
Yazının Güncellenme Tarihi: 28.01.2015 01:41

 

Yunanistan’da seçimleri kazanan Radikal Sol Koalisyon (SYRİZA) lideri Aleksis Çipras, Avrupa Birliği’nden, Yunanistan’ın 320 milyar euro olan borcunun yarısının silinmesini ve geri kalanı için de “şartlar elverdikçe ödeme yapmayı” isteyeceğini açıkladı.

Yer yerinden oynadı.

Çipras’ın, halkı rahatlatmak adına yaptığı konuşma, Avrupa başkentlerinde büyük yankı buldu.

Genel seçimlerden zaferle çıkan 40 yaşındaki Çipras’ı biraz yakından tanıyalım;

Önlük Hareketi: 

Çipras, 1990 yılında meydana gelen ve üç ay süren “Önlük Hareketi” olaylarında Yunanistan Komünist Partisi Gençlik Kolları (KNE) üyesi bir lise öğrencisiydi. Dönemin Başbakanı Konstantin Miçotakis, öğrencilerin tekrar önlük ve üniforma giymeleri, ortaokuldan liseye giriş sınavına tabi tutulmaları ve okul dışındaki yaşamları için de disiplin cezası almalarını öngören bir yasa tasarısı hazırladı. Öğrenciler toplu direnişe geçerek okulları işgal ettiler. 5 kişi hayatını kaybetti. Sonunda hükümet tasarıyı geri çekmek zorunda kaldı. Çipras, o dönemde Yunan televizyonlarının “süperstarı” idi.

Ateist lider: 

Çipras Yunanistan’ın ateist ilk başbakanı. 2011 yılında verdiği bir demeçte “Kilise ile dürüst ilişkilerim var. Tanrıya inanmıyorum. Ancak dine ve din adamlarına saygılıyım” demişti. Hiç kravat takmıyor. Evli değil ama lise yıllarından beri ilişkisi olduğu Peristira Baziana ile birlikte. “Birliktelik sözleşmesi” imzalayan çiftin 2 çocuğu var. Çocuklarını kilisede vaftiz ettirmedi. Eskisi kadar olmasa da motosikleti ile Atina caddelerinde geziyor.

Çipras’ın seçim meydanlarında söyledikleri ise çok ilginç Programının ana başlıkları şöyle:

Borçların kısmen silinmesi: Syriza kamu borçlarının kısmen silinmesini savunuyor. Parti programında 1953'te Almanya'nın borçlarının yaklaşık yarısının silinip diğer yarısının uzun vadeli krediye çevrilmesi örneği veriliyor. Bunun Yunanistan için de yapılabileceği belirtiliyor. Parti, AB ile yeniden masaya oturarak, Avrupa'dan alınan kaynağın geri ödenmesinde faiz oranlarının görüşülmesi ve vadelerin uzatılması gerektiğini ifade ediliyor.
Bedava elektrik: Syriza yoksulluk sınırı altında yaşayanlara elektrik ve ısınma hizmetini ücretsiz vereceğini taahhüt ediyor.
Gıda ve kira desteği: İhtiyacı olanlara gıda ve kira yardımı yapılmasını savunuyor.
Sağlık ve emeklilik maaşları reformu: Parti, ücretsiz sağlık hizmetini düzelteceğini, emekli maaşlarını iyileştirmek için 13 milyar Euro'luk bir planı devreye sokacağını belirtiyor.
Ulaşım reformu: Yoksulluk sınırı altında yaşayan Yunanlara ve uzun süredir işsiz olanlara özel toplu taşıma kartı verilmesi öngörülüyor.
Zenginlerin vergilendirilmesi: Syriza zenginlerden alınan ve son yıllarda kaldırılan bazı vergilerin geri getirilmesini, kimi yeni vergileri ve gelir vergisi alt sınırının 5 bin Euro'dan 12 bin Euro'ya çıkarılmasını savunuyor.
İstihdam programı: Yunanistan'da işsizlik oranı yüzde 25'in, gençler arasında işsizlik oranı ise yüzde 50'nin üzerinde. Syriza büyük bir istihdam programını devreye sokmak istiyor. Amaç iki yıl içinde 300 bin yeni istihdam alanı yaratmak.
Ödenemeyecek banka borçlarının silinmesi: Syriza'ya göre yurttaşların bankalara ödeyemediği borçlar silinmeli.
Asgari ücret: Syriza asgari ücreti 751 Euro'ya çıkartacağını belirtiyor.
Demokrasi: Demokrasinin geliştirilmesi ve katılımın güçlendirilmesi hedefleniyor.

Söz verdikleri maddeler yapılamayacak şeyler değil.

Türkiye’de de uygulanabilir gibi görünüyor…

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.