Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Suyun akışı ve bedeli

Yazının Giriş Tarihi: 03.10.2020 00:00
Yazının Güncellenme Tarihi: 03.10.2020 00:00

İnsan yaşantısının en önemli kaynağı su. Dünyanın dörtte üçü sularla kaplı. Vücudumuzun da üçte ikisi sulardan oluşuyor.

Demek ki, su hayat için en önemli yaşam kaynağı.

Suyun önemini bilmeyen yoktur. Çünkü, her türlü pisliği temizler ve bizim imrenerek baktığımız temizlik ve hijyen konusundaki en büyük yardımız sudur. Hal böyle iken, dünyanın pek çok bölgesinde susuzluk sıkıntısı çekildiği için bazı ülkeler 3. Dünya savaşının su yüzünden çıkacağı görüşündeler. Her ne kadar suyun adil kullanımı, insanlığın yaşam kaynağı olan bu maddenin tüketimi sırasında dikkatli olunmasına yönelik kampanyalar düzenlese de su konusunda insanlarımızın hala eğitim ve bilgiye ihtiyaçları var olduğuna inanıyorum.

Gelelim, su konusundaki toplumdaki bakış açılarına.

Köy iken aniden mahalle olan yerleşim alanlarında su faturası eskiden cüzi miktarda yada hiç ödenmiyordu. Çünkü, pek çok köy kendi suyunu kendi imkanları ile bulup getirip, kullanıma sunmuştu. Son öğrendiğim kadarıyla BUSKİ köy çeşmelerine bile sayaç takıp para kazanmaya çalışıyor. Örnek, Kestel ilçesi Turan Köy girişinde bulunan çeşmenin suyu kesilmiş.

Yazık edilmiş.

Türk kültüründe hayrat ve sebil olarak sokak çeşmeleri vardır. Bu çeşmelere sayaç takılması veya takılmak istenmesi düşüncesine katılmak mümkün değildir.

Şehirlerin büyümesi ve Bütünşehir uygulamasına geçilmesiyle beraber, su konusunda pek çok dertler baş gösterdi. Özellikle, Bursa’nın her köşesinden su çıkarken, bu suların bazı firmalara şişe suyu yapılması amaçlı satılmasından tutun da faturalardaki rakamlara kadar pek çok konuda vatandaş ile yöneticiler arasında sıkıntılı tartışmalar yaşanıyor. Velhasıl Bursa su şehri iken en yüksek su faturası ödendiği yolundaki eleştirilen üzerine, Büyükşehir Belediyesi bir karar aldı. Bu karara göre, su faturalarıyla beraber her ay toplanan ve ilçe belediyelerine aktarılan Çevre Temizlik Vergisi, diğer ismiyle Katı Atık Toplama bedelleri, bundan böyle BUSKİ su faturalarından çıkarıldı. Bu durumda, su faturaları yüzde 30 - 80 oranlı azalmış oldu.

Bursa’da tamamı ilçe belediyelerine aktarılmak üzere su faturalarına yansıtılan katı atık bedellerinin meclis kararıyla iptal edilmesi sonrasında, ortalama yüzde 30’a tekabül eden indirimli yeni faturalar adreslerine gönderilmeye başlandı. Yeni tarifeye göre daha önce 56.50 TL olan bir su faturasının bedelinin 31 TL’ye indiğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “Katı Atık Toplama Bedeli uygulamasına 1 Ekim 2020 tarihi itibariyle son verdik. Bundan sonra katı atık toplama bedelleri için vatandaş, ikamet ettiği ilçe belediyesi ile muhatap olacak” dedi.

Örnek gösterilen bu faturada yapılan hesaplamaya göre daha önceleri Katı Atık Bedeli olarak toplanılan 25 lira 50 kuruş faturadan çıkarıldı. Ülkemizde bulunan 30 büyükşehirden içlerinde Bursa’nın da bulunduğu 7 kentin aldığı diğerlerinin ise almadığı ve bu yüzden de şehirlerarasında eşitsizlik meydana getiren katı atık bedeli uygulamasını meclis kararı ile iptal ederek, su faturalarında yüzde 30 civarında bir indirimin gerçekleşmesini sağlamış oldu.

Belediye meclisinin eylül ayı oturumunda, Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın önergesiyle, su faturaları yoluyla ilçe belediyeleri adına tahsil edilen Katı Atık Toplama Bedeli tutarının kaldırılması sonrası dağıtımına başlanan ilk faturalar vatandaşın yüzünü güldürdü.

Bursa’ya hayırlı ve uğurlu olsun.

Bursa Büyükşehir Belediye Meclisi eylül ayı oturumunda; AK Parti, MHP ve İYİ Parti meclis üyelerinin kabul, CHP meclis üyelerinin ise çekimser oyu ile kabul edilen karar, kamuoyu tarafından da olumlu karşılandı.

Peki, ilçe belediyelerinin en önemli gelir kaynakları arasında yer alan ve en büyük harcama kalemlerini oluşturan Katı Atık toplama, halk arasındaki deyimle çöp toplama hizmetinin bedeli nasıl ve ne şekilde alınacak? Sorusuna cevap aranıyor.

Konuyla ilgili kısa bir araştırma yapıldığında, Çevre Bakanlığı’nın kurulmasıyla beraber, bakanlığa bütçe oluşturulması ve çöp toplama hizmetlerinin özel sektör aracılığıyla yapılmasına izin verilmesi üzerine, ismine daha önceleri Çöp Vergisi dediğimiz Katı Atık toplama bedeli kanunla zorunlu hale getirilmişti. Büyükşehir Belediyeleri de bu kararı su faturasına ekleme yapılarak tahsil etmeye başlamış, tahsil edilen miktarları da ilçe belediyelerine aktırma görevi üstlenmişti. Bursa Büyükşehir, şimdi bu kararından vaz geçti.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nce alınan karara göre, Katı Atık Toplama Bedelleri artık ilçe belediyelerinin kendi imkanlarıyla gerçekleşecek. Meclisteki karar sonrası Yıldırım, Mustafakemalpaşa, İznik ve Kestel belediye başkanları açıklamada bulunarak, bu konuda hukuki bir düzenleme alınana kadar vatandaşlardan hiçbir şekilde katı atık bedeli almayacaklarını açıklamıştı.

Şimdi, bu kararlarda tartışma konusu oldu, olacak. Çünkü, Kanunla belirlenen bir verginin toplanmasından vaz geçilmesi mümkün değil. Yarın öbür gün Belediye hesaplarını incelemek için gelecek olan Sayıştay Müfettişlerinin konuyla ilgili inceleme yapması halinde, sıkıntılı durumlar ortaya çıkabilir. Bazı belediye yöneticileri ise bu Katı Atık Toplama vergisinin İmar Kanunu gereği toplanan Emlak Vergileriyle beraber toplanıp toplanmayacağı konusunda çalışma başlatmışlar.

Anlaşılan o ki, bu para bir başka şekilde vatandaşların ceplerinden yine çıkacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.