Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Süt ve kronik hastalıklar

Yazının Giriş Tarihi: 02.12.2017 00:15
Yazının Güncellenme Tarihi: 02.12.2017 00:15

İnsan sağlığı için gerekli 22 temel besin maddesinden 18 ine sahip olduğu için çok değerli bir besin maddesidir süt. Kemiğin hem gelişimi hem de sağlam kalması için süt ve süt ürünlerinin yeri ve değeri tartışılamaz.

Ama gelin görün ki her güzelin bir kusuru olduğu gerçeği süt için de geçerlidir. Günde üç bardaktan fazla süt içenlerde bazı sağlık riskleri ortaya çıkmakta.

Bugüne kadar süt ile ilgili olarak yapılmış en büyük çalışma 2014 yılına ait bir İsveç çalışması. 100 bini aşkın kişiyi kapsayan bu çalışmanın sonuçlarını özetlemek istiyorum bu yazımda sizlere.

Günde 680 gramdan fazla, pratik hesapla üç bardaktan fazla, süt içen kadınlarda kalp damar hastalıkları, kanser ve ölüm riski, bir bardaktan az süt içenlere kıyasla çok daha fazla bulunmuş. Hatta kemik kırığı oranı bile yüksek süt tüketimi olan kadınlarda daha yüksek bulunmuş.

Yüksek miktarda süt tüketiminin, kadınlardakinden daha az olmak üzere, erkeklerde de risk artışına sebep olduğu anlaşılmış. Sütü fazla tüketen erkelerde kemik kırığı riskinde ise bir artış olmamış.

Bahsetmiş olduğum süt, UHT işlemi uygulanmış, yani yaygın şekilde kullanmakta olduğumuz süt. Kaynatarak kullanmakta olduğumuz sütlerle ilgili bir bilgi yok bu çalışmada. Ama teorik açıdan bakınca her hangi bir fark olması beklenmiyor.

Sütün mayalanması ile elde edilen peynir, yoğurt, ayran ve kefirde ise her hangi bir risk artışı bulunmamış.

Üç bardaktan fazla süt tüketenlerde ortaya çıkan riskin nedeni sütteki laktozun parçalanması ile ortaya çıkan galaktoz isimli madde. Galaktozun kronik yangısal süreci arttırdığı ortaya konmuş.

Kalp damar hastalıklarından, kansere, romatolojik hastalıklardan Alzheimer hastalığına kadar pek çok hastalığın hatta yaşlanmanın vücutta süregelen bir tür mikropsuz iltihap (tıp diliyle kronik inflamasyon) sonucunda ortaya çıktığını birçok yazımda anlatmıştım. Galaktoz isimli maddenin bu yangısal süreci hızlandırdığı anlaşılmış.

Mayalı süt ürünlerinde bu madde çok daha az miktardadır. Peynir, ayran, kefir, yoğurt gibi süt ürünleri hem çok az galaktoz içerdikleri için, hem de bağırsaktaki faydalı mikropların oranını arttırdıkları için, her hangi bir risk artışına neden olmak şöyle dursun, sağlığımız için çok yararlıdırlar.

Sağlık en büyük hazinemizdir, onu koruyalım.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.